Antik çömleklerde yapılan kimyasal analizler gösterdi ki, daha önce kaydedilen tarihlerden 700 yıl önce İtalya’da zeytinyağı bulunuyordu.
Zeytinyağı İtalyan mutfağının temelidir ve geçmişten günümüze binlerce yıldır da böyle olmuştur. İtalya’da sıvı altın olarak söylenen zeytinyağının geçmişi, antropologların daha önce kaydettiklerinin aksine yüzlerce yıldır devam ediyor.
Güney Florida Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Davide Tanasi tarafından yönetilen bir araştırma ekibi, Castelluccio’daki kazılar sırasında Giuseppe Voza’nın 90’larda bulduğu büyük bir kavanozun içeriğini belirlemek için kimyasal analizler yaptı. Siracusa Arkeoloji Müzesi’ndeki konservatörler, 400 adet seramik parçayı yeniden restore etti ve birleştirdi. Bunun sonucunda, halat bantları ve her iki tarafında üç adet dikey tutamakla süslenmiş, yumurta şeklinde üç ayaklı bir saklama kabı ortaya çıktı. Sicilya’daki aynı mimari alanda (Castelluccio) araştırmacılar, iç kısmında bir bölme olan iki parçalı bir havza buldular. Buda çömleğin birden fazla maddeyi bir arada tutmak için kullanıldığını, ancak büyük bir pişmiş toprak pişirme plakasıyla birlikte ayrıldığını gördüler.
Sitemizde Yayınlanan İtalya Yazıları İçin Tıklayınız
Dr. Tanasi “Bu saklama kabının ve yakındaki septumun şekli, Volas’ın Castelluccio’daki bölgede bulunandan başka bir şey değildi” dedi. Sonrasında sözlerine şöyle devam etti. “3. Bin yılın sonu ve 2. Bin yılın başlangıcına tarihlenen Sicilya sofralarında bu kavanozun imzası vardı (İlk Tunç Çağı). Bu meşhur çömleğin nasıl kullanıldığını öğrenmek istedik, bu yüzden içinde bulunan organik kalıntılara kimyasal analizler yaptık”. Diyerek sözlerini tamamladı.
Analitik metotları yayınlanan çalışmada, Dr. Tanasi, üç eseri geleneksel olarak ve arkeolojik çanak çömlek üzerinde başarılı teknikler kullanarak test etmiştir: Gaz Kromatografisi, Kütle Spektrometresi ve Nükleer Manyetik Rezonans. Dr. Tanasi’nin ekibi, oleik ve linoleik asitler ile birlikte zeytinyağı imzası içeren organik kalıntıları her üç örnekte de buldu. Buluntular, konumu ve kendine özgü şekilleriyle Sicilya Erken Tunç Çağı’na tarihlendirilmektedir.
Avrupa Arkeoloji Haberleri İçin Tıklayınız
Dr. Tanasi, “Castellucci’dan aldığımız üç örnekten elde edilen sonuçlar, İtalyan tarihinin en eski zeytinyağının ilk kimyasal kanıtları haline geldi ve sistematik zeytinyağı üretimi için zamanı en az 700 sene geriye taşıdı.” Dedi.
Öncesinde ki zeytinyağı örneklerinde Cosenza ve Lecce’de bulunan 12. Ve 11. Yüzyıllara (Bakır Çağı) ait olduğuna inanılan depolama kavanozlarına ulaşılmıştı.
Tunç Çağı Yazılarına Ulaşmak İçin Tıklayınız
Çeviri: Tolga Candur