Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

En Zor ve En Etkileyici 10 Havalimanı

0 358

Hava ulaşımının yaygın bir hale geldiği günümüzde coğrafi koşullar nedeniyle inanılması zor yerlere kurulan bazı havalimanları pilot ve yolcuların korkulu rüyası oluyor. Uçakla yolculuk dünyanın en hızlı ve konforlu ulaşım biçimi olarak liderliği hiçbir toplu taşıma aracına kaptırmıyor. Turizmin dünya genelinde gelişmesiyle hava ulaşımına rağbet de arttı. Ancak dünyada öyle havalimanları var ki bırakın uçak fobisi olanları her yolcuyu ürkütebilecek nitelikte. İşte bizde sizin için böyle bir liste hazırladık ki…

 

1.Prenses Juliana Havalimanı

Bu uluslararası hava alanı Saint Martin adasının Hollanda bölümüne hizmet etmektedir. Sahip olduğu kısa pist ve kıyıya çok yakın olmasından dolayı hava liman, Maho Sahilde uzanan turistlerin yalnızca 10- 20 metre yukarısından geçen devasa jetleri ve bunun sonucunda oluşan büyüleyici karelerle tanınmaktadır.

Prenses Juliana Havalimanı

 

2. Juancho E. Yrausquin Havalimanı, Saba Adası

Bu hava alanı Karayiplerde bulunan Saba adasında yer almaktadır.  Yüksek tepelerin bir kenarında yer alır ve her iki pist de denize inen uçurumlarda sona ermektedir. Buna ek olarak hava alanında bulunan pist, oldukça kısa(400m) olduğu için havalanma ve iniş esnasında nispeten daha büyük bir tehlike arz etmektedir. Deneyimli pilotlar bu hava alanının dünya üzerinde bulunan en tehlikeli hava alanı olduğunu söylüyorlar. Hava alanı resmi olarak ulaşıma kapalı; ama pervaneli yerel hava taşıtları istisnai durumlarda iniş yapabilmektedirler.

Juancho E. Yrausquin Havalimanı, Saba Adası

 

3. Madeira Havalimanı, Madeira Adası

Madeira (Portekiz) adasında bulunan bu uluslararası hava alanı kısa bir piste (2003’te iki katına çıkarılmadan önce sadece 1400 metre) sahip olmasının yanında bir yanından okyanusla ve diğer yanından yüksek dağlarla çevrilidir. Hava alanının yeni inşa edilen bölümü her biri yaklaşık 70 metre yüksekliğinde olan 180 sütun üzerine yerleştirilmiştir.

Madeira Havalimanı, Madeira Adası

 

4. Lukla Havalimanı, Nepal

Lukla(Nepal)’da bulunan küçük bir hava alanıdır. Tarih Kanalı tarafından 2010’da en tehlikeli hava alanı olarak görülmüştür. Çoğu insanın Everest Dağı’na tırmanışlarına başladığı yer olarak bilinmektedir. 2900 metrelik bir yükseklikte bulunan iniş pistinin bir ucunda yüksek bir dağ ve diğer yanında binlerce metrelik bir düşüş mesafesi bulunmaktadır.

Lukla Havalimanı, Nepal

 

5. Courchevel Havalimanı, Fransa

Bu hava alanı Fransa Alplerinde bulunan bir kayak merkezi olan Courchevel’de bulunmaktadır. Hava alanı yalnızca 525 metrelik (1.722 ft) oldukça kısa bir piste ve %18.5 oranında bir eğime sahiptir. Pistin hiçbir şekilde aletli yaklaşma prosedürleri yok ve bu yüzden alçak bulutlar ve siste iniş yapmak neredeyse imkansız.

Courchevel Havalimanı, Fransa

 

İlgili Yazılar

6. Barra Havalimanı, Barra

İskoçya Barra adasında geniş ve sığ bir körfezde konumlandırılmış kısa bir piste sahip olan uluslararası bir hava alanıdır. Hava alanı, tarifeli seferlerin pist olarak bir sahili kullandığı dünyadaki tek hava alanı olarak tamamıyla eşsizdir. Sahil Twin Otters özel amaçlı uçaklarına daima rüzgara karşı iniş yapma olanağını sunan, bitiş noktaları yerleşik ahşap tel direklerle belirlenmiş üçgen şeklinde üç pistten oluşmaktadır. Gelgit olayında denizin yükselmiş olduğu esnada bu pistler su altında kalmaktadır. Yani uçuş çizelgesi gelgite göre değişmektedir. Hava alanından acil durum uçuşları genel olarak sahili aydınlatmak için araç ışıkları kullanılarak ve sahil boyunca yansıtıcı şeritler çekilerek geceleri gerçekleştirilmektedir.

Barra Havalimanı, Barra

 

 

7. Ice Runway, Antartika

Ice Runway, hava alanının McMurdo İstasyonuna yakınlığı sebebiyle Antartik saha yaz sezonu süresince ABD Antartic Tarifesi için kullanılan bir numaralı hava alanıdır. Dev uçakların kullanımına son derece uygundur. Yıllık deniz buzu pisti her sezon başında inşa edilir ve deniz buzunun erimeye başladığı zaman olan Aralık ayının başına kadar kullanılır. Deniz buzundan oluşan bu piste yük uçağı inişi yapan pilotlar zeminin beton zemine iniş yapmak kadar güvenli olduğunu belirtiyorlar.

Ice Runway, Antartika

Uçak pistinde penguenler

 

8. Gibraltar Havalimanı, Gibraltar

Britanya’nın Gibraltar denizaşırı topraklarına hizmet eden uluslararsı bir hava alanıdır. Bu hava alanının en belirgin özelliği uçakların ana iniş şeridinin şehrin ana caddesinin içerisinden geçiyor olmasıdır. Trafik, bir hava taşıtı her iniş yaptığında ya da uçuşa geçtiğinde durdurulmaktadır.

Gibraltar Havalimanı, Gibraltar

 

9. Toncontín Uluslararsı Havalimanı, Honduras

Tegucigalpa, Honduras kentine hizmet veren mükli ve askeri bir hava alanıdır. Traih Kanalı  Olağanüstü Havalimanları programı bu hava alanını dünyadaki en tehlikeli ikinci hava alanı olarak görmektedir. Pist dağlarla çevrili bir vadide konumlandırılmıştır ve uçakların inişi ve kalkışı için yalnızca bir yön bulunur, ki bu da riski oldukça artırmaktadır. Tüm bu yüksek riskli etmenlere rağmen Boeing 757 büyüklüğündeki uçaklar her gün iniş yapmaktadır.

Toncontín Uluslararsı Havalimanı, Honduras

 

10. Gustaf III (St Bart) Havalimanı, Saint Barthélemy

Saint Barthélemy’in karayip adalarında bulunan bu hava alanı pilotlar ve yolcular için oldukça büyük bir tehlike arz etmektedir. Pistin inşa edildiği geçit akıl almaz derede dardır ve uçaklar bitişikteki yüksek arazi topraklarına çarmaya ya da okyanusa çakılmaya korkutucu şekilde yaklaşmaktadırlar. Dikkatsiz insanların hava alanı yakınlarında güneşlenmesini önlemek için tabelalar bulunmaktadır.

Gustaf III (St Bart) Havalimanı, Saint Barthélemy

 

Hazırlayan: İlknur Akıncı

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More