Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu

Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu, Kütahya Çavdarhisar'daki Aizanoi Antik Kenti (Ayzanoy okunur) içerisindeki geçtiğimiz yüzyıla ait bir evde, binlerce yıl önce yapılmış antik sütunlarının arasında açıldı.

0 1.201

Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu, Kütahya Çavdarhisar’daki Aizanoi Antik Kenti (Ayzanoy okunur) içerisindeki geçtiğimiz yüzyıla ait bir evde, binlerce yıl önce yapılmış antik sütunlarının arasında açıldı. Kütahya merkezine 50 km mesafedeki antik kentin “Dünyanın En Eski Borsası” olarak anılan meydanda ve antik Sütunlu Caddenin üzerinde kente gelenleri karşılıyor. Disiplinler arası yaklaşım çerçevesinde birçok bilim dalının bir araya geldiği ve bu bütünün oluşturduğu dokuya sahip olacak şekilde düzenlenen okul programı yılın 12 ayında eğitimler, atölyeler düzenliyor.

Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu, 30 Haziran 2018 tarihinde kapılarını ilk olarak Anadolu Üniversitesi, TED Üniversitesi ile Pamukkale Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin katıldığı, ‘Ortak dilin konuşulması ve bu dilin aynı zamanda konuşulur olması gereğini’ düşünerek “Tasarımın Kültür Tarihi” adlı atölyeyle açtı. Dr. Murat Yıldız ve Öğr.Gör. Berna Dalaman moderatörlüğü ve eğitmenliğindeki bu ilk atölyede okulun ilk dersleri, Prof. Dr. Elif Özer, Prof. Dr. Nejat Bilgen, Uzman Arkeolog Gencay Öztürktarafından verildi.

Burada bulunan Çavdarhisar Evide turizmi geliştirmek üzere örnek bir çalışma ve aynı zamanda okulun konaklama ve etkinlikyeri. Bu yapı ve çevresinde, her yaşa hitap eden arkeoloji ve doğa temalı etkinlikler yapılırken,bir antik kentte geceleme şansı verilmiş oluyor. Mutfağı da tıpkı eskilerin yaşadığı türden bir kavramla oluşmuş. Çavdarhisarlılar üretiyor ve pişiriyor, Anturialılar sunuyor ve ağırlıyor, Eski Romalıları, Anadolu’ya göç eden Türkleri, hepsinden eski Frigleri hep birlikte anıyorlar.  Kimi zaman da çevredeki dev ağaçları barındıran ormanlara, ya da göz alabildiğine uzanan tarlaların ortasında bir yaşlı Ardıç ağacıyla ya da yeryüzü şemsiyesi gibi duran karaçam ağacı ile konuşmaya gidiliyor. Hava kararınca antik kentin antik bir sakini gibi hissettiren mekânda Arkeolog Sinan Özcan ve Dr. Murat Yıldız ile de eski sokaklardaki hayatı zihninizde canlandırabiliyorsunuz.

Yemek kültürünü, Gastronomi uzmanlarıyla yaptıkları atölyelerinde bir antik deneyime dönüştürmek de mümkün.

Projenin Çıkış Hikâyesi

Çalışmanın ilk adımları, 2016 Yılında TRT HABER Kanalında yayınlanan Kadim Belgeselinin çekimleri sırasında program danışmanları ve anlatıcıları Dr. Murat Yıldız ve Dr.Öğr.Gör. Ercan Oktan‘ın Aizanoi Kazı Başkanı Prof.Dr. Elif Özer ile tanışmasıyla atılmış. Aizanoi Kazısı ve Kadim Belgeseli ekiplerinin yaptıkları çalışmaların ortak noktaları sayesinde 2017 Kazı döneminde Dr. Murat Yıldız ve Dr. Ercan Oktan, uzmanlık alanları ile ilgili katkı vermek üzere Aizanoi’da çalışmalar yapmışlar. Aynı zamanda ilerleyen yıllara yayılacak bir projeksiyon ve çalışma planı oluşturulmuş.

Bu planın dışa dönük parçalarından biri de geçmişten, günümüze gelen tüm yaşam izlerini günümüze ve geleceğe yönelik kültürel ve sosyal süreklilik için kullanabilme becerilerinin geliştirilmesi amacı taşıyan bir yaz okulu çalışması. Küçük bir örneği, Kütahya İlinde ve özellikle kazı alanına yakın noktalardan birinde tüm kazı ekibiyle yaptıkları “Çevre Etiği Felsefesi ve Kadim Ağaçlar” gezisiyle gerçekleştirilmiş ve Kadim Belgeselinin Kütahya’da geçen bölümlerine konu olan Anıt Ardıç Ağacını ziyaret edilmiş. Taslak eğitim programını şekillendirmekteyken “Aizanoi Antik Kenti’nin Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi” Projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan Çavdarhisar Konağı’nın sürekli bir eğitim tanıtım ve kültür turizmi geliştirme örnek merkezi olarak kullanılması fikri oluşmuş.

İlgili Yazılar

Anturia ekibi, bulundukları mekânı şöyle tanımlıyor “Aizanoi Antik Kenti, Anadolu’da ve yeryüzündeki tüm diğer tarihi alanlar gibi insanın biyokültürel gelişimi üzerine izler barındırmaktadır. Biyolojik bir varlık olmanın ötesinde, kültürel nitelikler taşıyan insan, çevresinde olup biteni gözlemleyerek araçlar geliştiren bir canlıdır. Dolayısıyla çevresiyle kurduğu iletişimin kültürel, sosyal ve teknolojik gelişimleri sürüklediği bir yaşantıyla temsil edilmektedir”. Anturia ise Hititçe  ‘Yerli, Yerel Halk’ anlamına gelmektedir.

Düzenlenen eğitim ve etkinliklere katılacak farklı yaş ve ilgi gruplarından öğrencilerin çok yönlü düşünme ve çözümleme becerileri gelişirken kamplar ve atölyeler süresince görecekleri konularla ilgili deneyim ve bilgi düzeylerininartışı da amaçlanıyor. Bu amaçlarla örtüşen uzmanlara da kendi mekânlarında sundukları ev sahipliği ile bilgi ve becerilerini aktaran atölyeler düzenleme olanağı sunuyor.

Bünyesinde, kurucusu Orman Mühendisi Dr. Murat Yıldız’a, Arkeolog Sinan Özcan gibi meslek alanında sürekli çalışmalar yürüten, Prof.Dr. Nesrin Çobanoğlu, Dr.Öğr.Gör. Ercan Oktan, Uzman Biyolog Dr. Okan Ürker ve Sanat Yönetmeni Kağan Özdemir gibi alanlarında tecrübeli ve markalaşmışbirçok danışman isim eşlik ediyor. Prof.Dr. Elif Özer başkanlığındaki kazı ekibinin de kentteki varlığı, burada her güne geçmişten yeni bir sayfa açıyor.

O sayfalardan biri de Elif Hocanın düzenlediği ve başkanı olduğu Anadolu’da Hellenistik ve Roma Dönemleri’nde Ölü Gömme Adetleri Uluslararası Sempozyumu’nda açıldı. Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği Okulu kurucusu Dr. Murat Yıldız, sempozyum katılımcılarına, üniversite yıllarından bu yana besteler üreten grubu Kaçkar Illusion ile bir konser verdi. Luvi dilinde “hayat” anlamına gelen Huitwalahit adlı besteleriyle açılan konser, önündeki çimlerde düzenlendiği Zeus Tapınağı’na uyacak şekilde gök gürültüleri ve yağmurlarla konserin ortalarında sonlandı. Yarım konserin tadı hem grup üyeleri hem de farklı uluslardan arkeologların damağında kalsa da, sergilenen eserler de bu mekânın unutulmaz anlarına yazılmış oldu. (https://youtu.be/Xw4GeFozjqQ)

Ayrıca Aizanoi Kazı Başkanlığı, Çavdarhisar Kaymakamlığı ve Çavdarhisar Belediyesi destekleri ile ve Anturia Ltd.Şti.’nin kurumsal kimliğinde ile açılan bu okul, yapılan protokol kapsamında, Çavdarhisar ilçe sınırlarında yer alan bütün ilk, orta ve lise dengi okullara ayda bir tam gün Arkeoloji ve sosyal çevre etiği konulu dersler veriyor.

Anturia Arkeoloji ve Sosyal Çevre Etiği okulu, vizyon ve kuruluş açısından ve konusu itibariyle ülkemizde ilk ve tek örnek. Zaten Aizanoi gibi ‘antik dünyanın ilkler şehrine’ böyle bir ilk yakışırdı.

www.cevreetigiokulu.com – www.cavdarhisarevi.com – www.anturia.com.tr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More