Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Çelikten Aslan Heykeli Yapan “Türk”

Selçuk Yılmaz, düzenli bir çalışma temposuyla heykeli yaklaşık bir yıl gibi bir sürede tamamlamış. Gündüzleri metalleri şekillendirirken geceleri de aslan anatomisini inceliyormuş. Tüm parçaları oluşturmak ve metali şekillendirmek için tek başına çalışmış.

0 6.781

İstanbul’da yaşayan Türk sanatçı Selçuk Yılmaz’ın inanılmaz aslan heykeli görenleri büyülüyor.

Heykelde kullanılan her bir metal parçasını elle kesip biçimlendiren Yılmaz, çelik heykelleriyle Instagram ve Behance hesabında birçok takipçiye ulaştı.

Selçuk Yılmaz’ın son heykeli Kali kendisinden biraz daha büyük. İşte Selçuk Yılmaz’ın çelik aslan heykeli;

Çelik metal parçalarını döverek şekillendiren ve kaynak yöntemiyle bu parçaları birleştiren Selçuk Yılmaz en çok da “Aslan” isimli parçasıyla sanatseverleri büyülemişti. 4.000 metal parçası kullanarak oluşturduğu 250kg ağırlığındaki eser, bir aslanın kas yapısını ve kıvrımlarını oldukça detaylı bir şekilde gösteriyor.

Aynı yöntemleri kullanarak tamamladığı tilki, kaplan ve vaşak maskeleri en az “Aslan” kadar izleyicileri etkileyeceğe benziyor. Bu son üç eserinde metal parçalarına daha sivri ve daha keskin bir form veren sanatçı konu aldığı vahşi hayvanlar gibi yırtıcı heykeller ortaya çıkarıyor.

Dergimizde Yer Alan Diğer Kültür Sanat Haberleri İçin Tıklayınız

Buyurun heykeltıraşın ağzından okuyun;

İlgili Yazılar

“Birey kendini kalabalıklar içinde yalnız hissetmeye başladığında dünya görüşü tutarsızlaşıyor. Kendine ve topluma yabancılaşma serüveni başlıyor. Ben de kendimi geri çektim ve gerçeğin soğuk parıltılarını sabırla metale işlemeye başladım.

Aslan heykelinin her bir parçası, tek başına da estetik bir değer taşıyordu. Onları tutarlı bir biçimde bir araya getirmek için uzun süre çalışmam gerekti. Bu çalışma benim için parçalanmış bir dünyaya dilsizce karşılık vermek gibiydi. ‘Neden aslan’ diye merak edenler olabilir. Aslanın, mitoloji ve masal kültürünün içinde hep güçlü hep yalnız ve hep cesaretli olmasından kaynaklanıyor. Parçalanmış bir dünyanın karşısında tüm görkemiyle durabilecek güç olarak iyi bir seçimdi benim için. Metalleri işlerken zihnimden geçen tek şey, toplumsal olarak yalnızlaştığımızdı.

… Minik minik metalleri işlerken ben de yalnızlaşıyordum… Aslanın gövdesindeki metal dönüşler ‘evrenin gözü’ydü benim için… Gözleri çalışırken, karanlığın ortasındaki derinliği hissedebilir ve görünür kılmak istercesine emek verdim.

Sitemizde Yer Alan Diğer Heykeltıraş Haberleri İçin Tıklayınız

.. Şimdi bunları düşündüğüm için mi bana öyle geliyor yoksa herkes benim gördüğümü görüyor mu bilmiyorum ama aslanın gözleri karanlığın derinliğini gösteriyor baktığımda. Benim aslanım yalnız, gururlu ve güvenli. Güçlü ama kesinlikle yırtıcı ama saldırgan değil. Soyluluğu ve heybetiyle güven veriyor. Benim aslanım işte tam da bu.”

Düzenli bir çalışma temposuyla yaklaşık bir yıl sürmüş heykeli tamamlamak. Gündüzleri metalleri şekillendirirken geceleri de aslan anatomisini inceliyormuş. Tüm parçaları oluşturmak, metali şekillendirmek için tek başına çalışmış.

Selçuk Yılmaz’ın Eserlerine Buradan Ulaşabilirsiniz

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More