Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antiparos’un Yakınlarında Apollo Tapınağına Ait Kalıntılarla Karşılaşıldı

Orta Ege’de bulunmasıyla ünlü, Antiparos’un batısındaki küçük bir Yunan adasında yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları, arkeologların antik dönemde Apollo’ya tapılması için hazırlandığına inandığı bir tapınağın temellerini ortaya çıkardı.

0 1.066

Issız adanın bu sezonki kazılarında ortaya çıkarılan taşınabilir nesneler arasında, Kore adıyla bilinen bir mermer heykelinin ve Kuros olarak adlandırılan, ayakta duran ve mermerden ayaklara sahip olan Arkaik Yunan heykellerinin önemli bir türünün parçaları yer alıyordu.

Orta Ege’de bulunmasıyla ünlü, Antiparos’un batısındaki küçük bir Yunan adasında yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları, arkeologların antik dönemde Apollo’ya tapılması için hazırlandığına inandığı bir tapınağın temellerini ortaya çıkardı.

Tapınağın ve diğer yapıların kalıntıları, özellikle Mantra bölgesi olmak üzere Despotiko adasında bulundu. Bu küçük ada, sığ bir boğazla ayrılan Antiparos adasına bir kilometreden daha az bir mesafede bulunur.

Issız adanın bu sezonki kazılarında ortaya çıkarılan taşınabilir nesneler arasında, Kore adıyla bilinen bir mermer heykelinin ve Kuros(Klasik öncesi dönemde gençleri tasvir eden ikonik şekil) olarak adlandırılan, ayakta duran ve mermerden ayaklara sahip olan eski Yunan heykellerinin önemli bir türünün parçaları yer alıyordu.

Despotiko’daki kazı 1997’de başladı ve o zamandan bu yana Kiklad adaları arasındaki en önemli arkeolojik alanlardan biri olarak ortaya çıktı.

Antik Çağ Denizciliğinde İletişim Yollarının Rolü

Hala boş olmasına rağmen, güvenli demirleme yeri sağlayan geniş Despotiko koyu ve Kiklad adaları arasında (yani ada ve Antiparos arası) merkezi bir konumda bulunması adanın, tarih öncesi dönem ve antik çağ denizciliğindeki iletişim yollarında önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor.

Şu anda, adanın kuzeybatı kesimlerinde kazılar yapılmakta ve şimdiye kadar bulunanlar büyük önem taşımaktadır.

Kazılar, Yunan toprakları, Doğu Akdeniz ve hatta Kuzey Afrika ilebağlantılarını gösteren çok fazla bulgu ile geç Arkaik dönem tapınağının var olduğunu kanıtlamanın yanı sıra, bu alanın Klasik, Helenistik, Roma ve Frank Dönemlerinde de devamlı kullanıldığını kanıtladı.

İlgili Yazılar

2015 yılında bir Ege Denizi adasındaki Arkaik dönem (M.Ö 6.yy) tapınağının bulunduğu yerde yapılan kazılar, boyutu ve düzenlenmesi hakkında yani kanıtlar ortaya çıkardı.

Bir Yapının Süslü Tarafı

Tapınağın Apollo’ya adandığı aşikâr, üstüne üstlük arkeologlar 35×15 metre ölçülerindeki bir yapının süslü tarafını keşfetti ve bu, tapınağın Klasik ve Helenistik Dönemlerde birkaç kez genişletildiğini ve yeniden yapıldığını göstermektedir.

Kazı alanının batı kesimindeki dört odalı büyük yapı, odaların bir tanesinde bulunan büyük bir taş sunağını ve Apollo’nun adının yazdığı bir çömlek parçasını içermektedir.

Aynı zamanda adanın antik limanından tapınak alanına kadar uzanan uzun bir duvar da ortaya çıkarıldı.

Kazılardan toplanan arkeolojik eserlerin bir kısmı, Paros adasının yakınlarında bulunanParikia’daki arkeoloji müzesinde bölgenin diğer önemli eserleriyle birlikte sergilenmektedir.

Despotiko’nun modern tarihine bazı bakış açıları, o dönemin tarihi topografik haritaları ve seyahat edenlerin anlatımlarıyla birlikte değiştirilebilir.

Çeviri: N.İrem KIZILER

Kaynak: thenationalherald.com

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More