Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Öğrencilerinizle Güzel Bir Bağ Kurmak için 3 Yöntem

Çoğunlukla öğretmenlerin öğrencilerle bağ kurma konusunda sıkıntı yaşadığını duymuşuzdur. Artık öğretmenlerin tek görevi öğrencilere ders vermek değil, hatta bu durumun her zaman böyle olduğunu söyleyebiliriz.

0 1.025

Çoğunlukla öğretmenlerin öğrencilerle bağ kurma konusunda sıkıntı yaşadığını duymuşuzdur. Artık öğretmenlerin tek görevi öğrencilere ders vermek değil, hatta bu durumun her zaman böyle olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle, öğrencilerin evdeki sıkıntıdan uzaklaşıp en verimli zamanlarını okulda harcadıklarını da düşünürsek sadece ders öğretmekten çok daha önemli şeyler var. Bu noktada öğretmenin anlaması gereken şey, öğrencinin sınıf dışında da bir hayatı olduğudur. Bir öğretmen olarak öğrencilerinizle bağ kurmak için başvurabileceğiniz bazı yöntemleri aşağıda sıraladık.

Müfredat Dışı Etkinlikler Planlayın

Bir öğretmen olarak genellikle öğrencilerinizle yapacağınız aktivitelerde müfredata bağlı kalırsınız. Kariyeriniz için yapmanız gereken çok fazla şey olsa da öğrencilerinizle daha iyi bir şekilde bağ kurmanız için zamanınızı feda etmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra, onların başarılı olmasını istiyorsanız her birinin ilgi alanını bulmalısınız. Çoğu öğrenci kendisiyle ilgilenen bir öğretmen gördüğünde çok daha rahat hisseder ve mutlu olur. Onlarla müfredat dışında etkinlikler planladığınızda ne kadar heyecanlandıklarını göreceksiniz. Hatta bazı öğrenciler bu aktivitelere ailelerinden biri katıldığında kendini daha iyi ve huzurlu hissedecektir.

Diğer bir önemli husus da yapacağınız bu aktivitelere velileri dahil etmektir. Öğrencilerinizin ailesiyle rahat bir ortamda iletişim kurduğunuzda öğrenciniz hakkında daha anlamlı bir sohbet gerçekleştirebilirsiniz. Böylece hem ev hem de dersle ilgili sorunlarını tartışıp bunlar üzerinde çalışabilirsiniz. Ayrıca, veliler de zamanını çocuklarının başarısı için harcayan bir öğretmenle bir şeyler paylaşmaktan mutluluk duyacaklardır. Örneğin, öğrencilerinizle beraber çeşitli spor aktivitelerini yapabileceğiniz bir etkinlik ayarlayabilirsiniz.

Onlar İçin Her Zaman Hazır Olun

İlgili Yazılar

Öğrencilerinizle ilgili dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de hep hazır durumda olmanızdır. Okula erken gelip dersten önce öğrencilerinizin sorunlarıyla ilgilenerek bunu başarabilirsiniz. Bu şekilde öğrenciler sizinle gelip konuşacak, anlamadıkları noktaları size danışacak ve sizin onlar için orada olduğunuzu hissedecektir. Bunun dışında, öğrencilerinizle ilgili kendinizi geliştirmek adına öğretmenler için online empati eğitimi kurslarına katılabilirsiniz. Bir öğretmen olarak, öğrencilerinize size bir mesajla ulaşabileceklerini ve hatta gerekirse bir buluşma ayarlayabileceğinizin sinyalini verebilirsiniz. Bunun ne kadar işe yaradığını görünce siz bile şaşıracaksınız. Böylece öğrencileriniz sizinle sadece eğitim konusunda değil her konuda konuşmak isteyecektir.

İlk 5 Dakika Kuralını Deneyin

Dersin ilk 5 dakikası her öğretmen için çok önemlidir çünkü bu 5 dakika öğrencilerle iletişim kurabilmek için en güzel zamanlardan biri. Her dersin ilk 5 dakikasını öğrencilerinizle normal bir sohbet etmeye ayırın. Onlara günlerinin nasıl geçtiğini, hayatlarında heyecan verici gelişmelerin olup olmadığını sorun. Örneğin, müzik, oyun, dizi-film bu zamanlar için güzel sohbet konuları olabilir.

Öğrencilerin fikirlerini dinleyerek, onlar hakkında her gün daha da yeni şeyler öğrenir ve onlarla olan etkileşiminizi farklı bir seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu etkileşimde aldığınız cevaplardan her öğrencinin evinde birtakım sıkıntılar yaşadığını göreceksiniz. Bu sayede öğrencilerinizle bağlarınızı geliştirecek, hatta ders veya başka konularda yaşadıkları zorluklara yardım edebileceksiniz.

Bu üç yöntem de birbirinden çok farklı ve her biri sizin için farklı düzeyde bir çaba göstermek demek. Bazı öğretmenlerin öğrencileriyle bağ kurabilmesi 5 yıl sürebiliyor. Bazılarına da bu iş oldukça basit geliyor çünkü zaten birer ebeveynler ve bunun sayesinde durumu çok iyi yönetebiliyorlar. Aslında birçok müfredatta öğretmen-öğrenci ilişkisinden bahsedilse de her öğretmen bunu tam anlamıyla benimsemiyor. Ancak, başarılı bir eğitim modeli için yukarıdaki yöntemleri deneyebilir ve öğrencilerinizle iyi bir iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca sadece bu yöntemlerle sınırlı kalmayıp bunun için başka yollar araştırmak da sizin elinizde.

Çeviri: Özge Sertbaş

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More