Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Roma Hamamlarının 3 Temel Kullanım Amacı

Bu hamamlar, oldukça cüzi giriş ücretini verebilen herkese açıktı. Rahatlamak ve dinlenmek için sık sık buralara gelebilen kişiler, bunu bir fırsat olarak görürlerdi.

0 2.356

Somerset bölgesinde, iç içe Roma hamamları, aşağı yukarı MS 40’larda İngiltere’nin Roma işgalinden hemen sonrasına kadar uzanır. Sonraki 300 yıl boyunca, bugün milyonlarca turistin, bu hamamları ziyaret ederken gördüğü, dikkate şayan tesisler yaptılar. Ancak bu hamamlar MS 410 ‘da, Romalıların, Britanya kıyılarından ayrılması ile birer harabe haline geldi. Doğal sıcak su kaynaklarının iyi kullanılması sayesinde, 18. yüzyılda kasabadaki Gürcü hamamlarının varlığına rağmen, Roma hamamları 19. yy ‘ın sonlarına kadar yeniden keşfedilmemiştir.

Hakiki Roma hamamı bölgesinde yapılan kazıdan, akıllara durgunluk veren büyüklükte bir tesis ortaya çıkmıştır. Hamamın kendisinden ayrı, muhtelif havuzlar ve tapınak bulunuyordu. Bütün olarak bakıldığında, tesisin büyüklüğü, çok amaçlı özelliği olduğunu gösteriyordu.

İbadet

Stephen Clews, Romalıların bu sıcak su kaynaklarının, neden yeryüzüne çıktığı hususunda doğru düzgün bir açıklamalarının olmadığını ifade ediyor ve Romalıların, yeterince emin olmadıkları cevapları ise “Tanrının İşi ” olduğuydu.

Sulis Minerva, şifa bulmak ya da pişmanlık duydukları yanlışlarını telafi etmek için , hamamda ziyaret edilen , birçok tanrıça dan sadece biriydi

“Böyle sıcak kaynak suyu alanı gördüğünüzde, tapınaklar ve ibadethaneler de görürsünüz. Bu kaynaklar tanrının koruduğu alanlardır ve bu nedenle insanlar, bu kutsal mekanlara, bazen hastalıklarına şifa, bazen de tanrının rahmetinden paylarını almak için gelirlerdi.”

Bu suların bazen belli rahatsızlıklara iyi geldiği görülürdü, Clews bu durumu “üzerimizdeki lanetlerin suya atılması ” olarak açıklıyor ve onlar, aslında bır hastalık için şifa aramiyorlar, pişmanlık duydukları yanlışlardan kurtarması için tanrıçanın yardımını bekliyorlar. Bu durumdan Clews, eldivenlerini kaybeden  kişinin , çalan kişiden , gözlerini ve aklını kaybetmesini istediği Docimedes hikayesini anımsıyor. Bu bir miktar acımasız gelse de, Clews, bu suç ve cezanın o dönemlerde gayet normal bir davranış olduğu görüşünde.

Yorgunluk Atma

Bu hamamlar, oldukça cüzi giriş ücretini verebilen herkese açıktı. Rahatlamak ve dinlenmek için sık sık buralara gelebilen kişiler, bunu bir fırsat olarak görürlerdi. Clews İmprator Hadrian’ın , hamamları cinsiyetlere göre ayırmak için gönderdiği fermana her zaman bağlı kalmadığını ve bu tür hamamlarda bunun pek mümkün olmadığı notunu ekliyor.

İlgili Yazılar
Resimde görmüş olduğunuz bu kiremit yığınları , Roma ‘ nın tabandan ısıtmadaki ustalığını gözler önüne seriyor

Görünüşe göre hamama gelen kişiler, sedirlere oturup, boyunlarına kadar kendilerini suya daldırırdı. Bu sadece onların suya dalıp hemen geri çıktıkları değil, suyun içinde o şekilde vakit geçirdikleri anlamına geliyor.

Temizlik ve Tedavi

Günümüzde Roma hamamları, bilgisayar teknolojisi ile oluşturulmuş görüntüler sayesinde, geçmişteki hallerine sadık kalınarak, yeniden düzenlenmesi için çeşitli koruma projelerine için verilmektedir.

Clews ‘ in notlarından…

Hamamda ki odalardan birinde …

Bu hamamlarda , masaj , elinde vücudun kirini kazımak için spatula benzeri aleti kullanan birileri ve hatta koltuk altlarını temizleyen bı bayan gibi çeşitli eylemler görebilirdiniz…

Roma hamamları , ziyaretçilerin uğrak yeri olarak günümüze dek geldi ve çeşitli süslemelerle tadilatlar gördü

Çok daha sonraları , onların , kendilerine şifa verdiğini düşündükleri için suda kaldıklarını öğrendiğimizi , Clews not ediyor .

Çeviri: Aydın Özyeşil

Kaynak historyhit

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More