Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kültür Mirası Uzmanları Taj Mahal’in Aydınlatılmasına Karşı Çıktı

0 524

Kültür Mirası Uzmanları Taj Mahal’in Aydınlatılmasına Hayır Diyor

Hindistan Arkeolojik Araştırma Kurumu (ASI) kıdemli yetkililerine göre, 17nci yüzyıl Dünya Kültür Mirası mekânına birkaç ay önce Taj’ı ve gece flört eden turistleri aydınlatmak amacıyla düşük seviyeli birkaç aydınlatma direği yerleştirildi.

Denetçi Arkeolog (Bilim Şubesi) M. K. Bhatnagar, “mermer anıtın doğrudan aydınlatılması beraberinde büyük bir sorun – haşereler- getirdi. Ve bunlar aydınlatılan kısmın zeminine ve duvarlarına konarak üzerine renkli bir pigment bırakan dışkısını boşaltan ve böylece de mimari ikonun kusursuz güzelliğini bozan ot tüketen haşereler,” olduğunu söyledi.

En çok haşereyi anıttan yaklaşık 20m mesafeye yerleştirilen Yamuna tarafındaki aydınlatmalar çekiyor. ASI’nın Agra Çemberi sorumluluğu altına düşen anıtın güvenliği Merkezi Sanayi Güvenlik Kuvvetleri (CISF)’ne verilmiş.

Bhatnagar, Agra’dan telefonla PTI’ya (Press Trust of India)“ Biz (Bilim Şubesi) hali hazırda ASI Genel Müdürüne, (ASI) Bilim Şubesi Müdürüne, Denetçi Arkeologa, ASI Agra Çemberine ve CISF’e derhal ışıkları söndürmelerini talep eden bir yazı gönderdik”  diye açıklama yaptı.

Kısa bir süre önce ASI Yedek Genel Müdürü olarak emekliye ayrılan B R Mani, dünyanın meşhur kültür mirası sitesine aydınlatma monte etme hareketi karşısındaki şaşkınlığını ifade etti.

taj mahal gece

“Her şeyden önce, Taj Mahal hiçbir surette aydınlatmaya ihtiyaç duymaz. Mermer bir yapıdır ve doğal gecede bütün görkemiyle görülebilir. Haşereleri çeken yapay aydınlatma ile aydınlatmak kesinlikle mantıksız. Dolunay günlerinde Taj bütün görkemiyle görülebilir. Ve eğer hükümet ışıklar dikmekle daha fazla turist çekebileceğini düşünüyorsa, o zaman, bunu söylemekten üzgünüm ama Taj mahal bunun deneneceği bir anıt değil,” dedi Mani.

İlgili Yazılar

“Ve anıtı aydınlatmak ve çok sayıda insanı onu gece görmeye getirmek, yine potansiyel bir güvenlik tehdididir. Turistler onun gece güzelliğine hayran olmak için arada bir gelebilir, ama düzenli olarak değil,” diye de ekledi.

ASI kaynakları daha önce bu konuda yapılan çalışmalar karşı çıkmasına rağmen ışıkları monte etmek için turizm bakanlığından “baskı” olduğunu söylediler. Agra Çemberi (ASI) Denetçi Arkeologu, Bhuvan Vikram “2000’lerin ortalarında yapılmış bakanlık çalışmaları vardı ve bunlar ışık tarafından çekilen haşereler yüzeye dışkı bırakarak mermer üzerinde pigment birikmesine yol açar diyerek aydınlatmanın etkisini ortaya çıkarmıştı. Bu konuda nihai çalışma olmadıkça, Taj Mahal kesinlikle aydınlatılmamalıdır,” dedi. Bhatnagar 2013’de bu konuda bir toplantı vardı ancak o cephede herhangi bir gelişme sağlanmadı dedi. Merhume eşi Mümtaz Cihan’a aşkının anısına Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından 1632’de yapımına başlanarak 20 yılda tamamlanan  eser “sonsuzluk karşısında gözyaşı damlası” olarak üç yüzyıldan fazla bir süre boyunca aşk hikâyesi anlattı.

Hindistan’ın Nagaur bölgesinden çıkan Makarna mermeri ile inşa edilen Taj ve yakınındaki itimad-üd-Daulah mezarı, takma adı ‘Taj Bebek’ Hindistan’ın en güzel mermer şaheserlerinden ikisi olarak Kabul edilir ve uzmanlar bu mimari ikonların “kurcalanmaması” görüşüne sahiptir.

Tanınmış arkeolog ve eski Agra çemberi şefi K. K. Muhammed de Taj’ın aydınlatılması kararına onay vermedi. “90’ların ortalarında, anıtın aydınlatılması konusunda yapılmış bir çalışma vardı ve sonucunda anıtın yüzeyinde meydana gelecek hasara atıfta bulunarak bu yöndeki her öneriyi reddetmişti. Ve her halükarda Taj’da aydınlatmaya ihtiyacımız yok. Avrupa’da bile, İtalyan tarzı mermer yapılar bu tür bir aydınlatmaya konu olmamaktadır ve uygun bakım yapılmaktadır. Turizm adına her istediğimizi yapamayız,” dedi.

taj mahal

Mani’ye göre, daha önce de insanların ay ışığında nehrin karşı kıyısındaki Mehtap Bağ tarafından Taj’ı görmelerine izin verilmesi için öneriler vardı, ancak öncelik gelirden ya da gelen müşteri sayısından ziyade anıtın emniyet ve güvenliğinde olmalıydı. “ilk olarak neden aydınlatmaya ihtiyacımız olduğu konusunda bir tartışma olmalıydı. Ve, bize aydınlatmanın etkilerini söyleyen nihai bir çalışma olmalıydı, ancak bu olmadan, sırf turizm yararına öyle dikemezsiniz,” diye ekledi.

Taj zaten hâlihazırda çevre kirlenmesinden kaynaklanan tehditle karşı karşıya bulunuyor ve uzmanlar “mermer şaheser”in diğer karartıcı kaynaklarla riske atılmaması gerektiğine inanıyor. Taj için çamur paketi tedavisi hâlihazırda hava kirliliğinin kötü etkileri ile savaşmak için kullanılmaktadır.

Bugüne kadar inşa edilmiş olan en büyük anıtlardan biri olduğu düşünülen eser, yıllık olarak 7-8 milyon ziyaretçi çekmektedir. Yerel Agra yönetimi ve Uttar Pradesh hükümeti de kültür mirası bölgesindeki kirliliği azaltmak için eko-dostu araçların devreye sokulması gibi önlemler almış bulunuyor.

Haber Düzenleme: Temel Ersoy

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More