Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

İstiklal Caddesi’nin Altında Bin 800 Yıllık Mezarlar Bulundu

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, “İstiklal Caddesi, Deva-Perukar Çıkmazı’ndaki binada yaptığımız kazıda tuğla mezarlar açığa çıkardık. Bulunan mezarların tamamında iskeletlerin üzerleri pişmiş toprak mezar kiremitleriyle örtülüydü. Burası daha önce nekropol (mezarlık) olarak kullanılmış.

1 1.406

Geçtiğimiz yıl İstanbul’un İstiklal Caddesi’nde İtalya’nın ünlü ulusal kahramanı Giuseppe Garibaldi adı ile bilinen binanın restorasyonunda Bizans Dönemi’ne ait üzeri kiremitlerle örtülmüş 8 mezar bulundu. Yapılan incelemeler iskeletlerinde bin 800 yaşında olduğunu söylüyor.

istiklal caddesi

Restorasyon sırasında binanın statik yapısını sağlamlaştırmak için temelleri açılınca büyük bir sürprizle karşılaşıldı. Kiremitlerin arasında bir kafatası görülünce İstanbul Arkeoloji Müzelerine haber verildi. Arkeolog gözetiminde yapılan kazı çalışmasında ilk değerlendirmeler sonucu mezarların Geç Roma – Erken Bizans dönemine ait oldukları tespit edildi. Sonrasında üç iskelet üzerinde yapılan Karbon 14 analizine göre (yaş belirleme testi) bunlardan en erkeni M.S. 4. yüzyıl, en geçinin ise M.S. 6. yüzyıla ait olduğu anlaşıldı. Yani mezarlığa en az 200 sene boyunca definler yapılmış. Ayrıca temel kazıları sırasında Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda tabak, çanak, şamdan gibi pişmiş toprak kaplar da bulundu.

İlgili Yazılar

istiklal caddesi mezarlar

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, “İstiklal Caddesi, Deva-Perukar Çıkmazı’ndaki binada yaptığımız kazıda tuğla mezarlar açığa çıkardık. Bulunan mezarların tamamında iskeletlerin üzerleri pişmiş toprak mezar kiremitleriyle örtülüydü. Burası daha önce nekropol (mezarlık) olarak kullanılmış. Bu alan üzerine yapılan bina nedeniyle bazı iskeletler tahrip olmuş. Bina duvarları bazı mezarların üzerine oturmuş. Yapılan incelemeler ve bulgular mezarlık alanının yan parsellerde de devam ettiğini işaret ediyor. Biz Beyoğlu’nun 19. yüzyılda konsolosluk binalarının inşa edilmesiyle meskûn olmuş bir bölge olduğunu sanıyorduk. Ortaya çıkan mezarlar Beyoğlu’nun bilinen tarihinin çok daha eskiye uzandığını gösteriyor. En azından M.S. 4–6. yüzyılda bu bölgede bir yerleşmenin ve bu yerleşmeye ait bir mezarlığın varlığı anlaşıldı” dedi.

iskelet

Asırlar öncesinden günümüze ulaşan eserlerle birlikte, bu eserleri kullanan insanların naaşına saygı da ihmal edilmedi. Nekropol ortaya çıkarıldığında Aynoroz’dan gelen Peder Nikolaos ölülerin ruhları için dualar okudu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. ipumuva diyor

    Mükemmel bir keşif

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More