Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yurtdışında Yeni Bir Yaşam Nasıl Kurulur?

Başka bir ülkede yaşamayı seçen çok fazla insan var. Özellikle sunduğu iş imkânları ve gelir düzeyinin yüksek olması sebebiyle yurtdışında yaşamak birçok kişinin hayalleri arasında. Yurtdışına çıkmanın da birden fazla yolu bulunuyor.

0 2.813

Başka bir ülkede yaşamayı seçen çok fazla insan var. Özellikle sunduğu iş imkânları ve gelir düzeyinin yüksek olması sebebiyle yurtdışında yaşamak birçok kişinin hayalleri arasında. Yurtdışına çıkmanın da birden fazla yolu bulunuyor.

İş bularak gitmek, eğitim amacıyla gitmek gibi yollar dışında bazı ülkelerin Türkiye ile yaptığı anlaşmalar ile de yurtdışına gitmek mümkün. Bu yazımızda yurtdışına nasıl gidebileceğiniz ile ilgili genel bilgileri bulabilirsiniz.

Eğitim Almak İçin Yurtdışına Gitmek

Yurtdışına gitmek için en çok tercih edilen yöntemlerin başında eğitim gelmektedir. Üniversite veya yüksek lisans için yurtdışına giden kişiler eğitim hayatları bittiğinde ülkede kalarak yaşamaya başlayabiliyor. Özellikle bazı ülkeler lisans ya da yüksek lisans eğitimi için gelen öğrencilere okudukları dönem içinde çalışma imkânı veriyor.

Bazı ülkeler ise eğitim süreleri bittikten sonra 1 veya 2 yıl boyunca ülkede kalıp iş arama imkânı sunuyor. Bu süre içerisinde iş bulan öğrenciler ise çalışma izni alarak ülkede kalabilir ve gereken süreyi doldurduktan sonra uzun süreli oturum için başvuruda bulunabilirler. Örneğin; Almanya’da üniversite okumak üniversiteyi bitirdikten sonra kişinin 1 yıl boyunca çalışma vizesi almasını sağlıyor.

Aynı şekilde İngiltere’de üniversite eğitimi alan kişiler ise mezun olduktan sonra 2 sene boyunca ülkede kalma hakkına sahip oluyor. Bu süre içerisinde iş bulan kişiler ise çalışma ve oturum vizesi alarak gittikleri ülkede yaşayabiliyorlar.

İş Bularak Yurtdışına Gitmek

Birçok ülke yeterli iş gücü bulamadığından yabancı iş gücüne yönelmiş durumda. Ancak çalışma vizesi almak için bazı şartları da yerine getirmeniz gerekiyor. Özellikle ‘’yüksek nitelikli göçmen programları’’ ile ülkeye yabancı çalışan almak isteyen ülkeler bu programlar kapsamında başvuruda bulunan kişilerin yüksek öğretim programlarından mezun veya yaptıkları işte usta olmalarını istiyor.

Yurtdışına çalışma vizesi alarak gitmek isteyen kişiler öncelikle istedikleri ülkeye gitmeden önce bir iş bulmaları gerekiyor. Özellikle günümüzde internet siteleri üzerinden birçok alanda ve dünyanın herhangi bir yerinde bir iş bulmak mümkün.

İş bulduktan sonra ise çalışma vizesine başvurmanız gerekiyor. Bu vize için iş bulduğunuz yerin size sponsor olarak işe alındığınızı bildirmesi gerekiyor. Bazı ülkeler ise ilk gittiğiniz zaman başka bir alanda çalışmanıza izin vermiyor ve iş değişikliği yapılacağı zaman bildirmenizi istiyor.

Herhangi bir ülkede istediğiniz alanda çalışmanız mümkün. Ancak en çok tercih edilen alanların başında mühendislik, yazılım ve sağlık alanları geliyor.

İlgili Yazılar

Ayrıca çalıştığınız şirket uluslararası alanda iş yapan bir şirket ise ve başka ülkelerde de şubesi varsa çalıştığınız şirket aracılığı ile de yurtdışında çalışma imkânı elde edebilirsiniz.

Aile Birleşimi ile Yurtdışına Gitmek

Yurtdışında herhangi bir ülkede oturum izni almış ya da vatandaşlık almış kişilerin birinci dereceden aile bireylerinin (eş, çocuk, anne ve baba) o ülkeden oturum hakkı almasını sağlayan vize türüne aile birleşimi vizesi denir. Uzun süreli (90 günden fazla) olan aile birleşim vizesi ile yurtdışına çıkan kişiler bu vizeyi aldıkları ülkede hem oturma hem de çalışma hakkı elde ederler. Bu vize türü ile ilgili daha detaylı bilgi almak için başvuru yapacağınız konsolosluklara danışabilirsiniz.

Ankara Antlaşması ile Yurtdışına Gitmek

Ankara antlaşması 1963 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği üyeleri arasında imzalan bir antlaşmadır. Bu antlaşma ile Türk vatandaşları serbest meslek vizesine başvuruda bulunarak Avrupa Birliği ülkelerinde ticaret yapma ve oturma hakkına sahip olurlar.

Ankara antlaşması genellikle İngiltere ile bilinse de İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrıldıktan sonra özellikle Hollanda ile anılır hale geldi. Bu antlaşma ile yurtdışına gitmek isteyen kişilerin gidecekleri ülkede (İngiltere, Hollanda gibi) bir iş kurması gerekir. Bunu da vizeyi almak için ideal bir iş planıyla kanıtlamak zorundadır.18 yaşından büyük olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ankara Antlaşması’ndan yararlanarak yurtdışına çıkabilir.

Ancak bu antlaşma kapsamında yurtdışına için belirli şartları yerine getirmeniz gereklidir. Bu şartlar arasında kuracağınız işin sermayesine sahip olmanız, üniversite ya da yüksek lisans mezunu olmanız, kuracağınız iş için yeterli bilgi birikimine sahip olmanız, kendinizi gideceğiniz ülkede geçindirebilecek bir finansal gücünüz olması ve kuracağınız işin belirli bir süre minimum miktarda bir gelir getirmesi beklenir. Tamamen iş üzerine kurulu olan bu vize ile iyi bir iş planınız ve gerekli bilgi birikiminiz varsa kabul edilme şansınız da o kadar artacaktır.

Ayrıca Ankara antlaşması ile Hollanda gibi ülkelere giden kişiler birinci derece akrabalarını da gittikleri ülkeye götürebilir. Bu kişiler gittikleri ülkede eğitim alma ve çalışma hakkına sahip olur. Eğer kurduğunuz işten başka bir alanda çalışmak isterseniz de 3 yıl sonunda başka bir işe geçebilirsiniz. Belirli şartları yerine getiren kişiler ise gittikleri ülkede vatandaşlık için başvuruda bulunabilir.

Yurtdışında Yaşamanın Avantajları Nelerdir?

Yurtdışında yaşamak çeşitli avantajları da yanında getiriyor. Yeni bir ülkede yaşayan birisi o ülkenin kültürünü de tanıma fırsatı elde eder.

Yeni bir dil öğrenmek, yeni insanlar tanımak ve yeni yerleri görmek yurtdışında yaşamanın avantajları arasındadır. Bu avantajların yanı sıra insanların yurtdışına çıkmak istemelerindeki en büyük sebepler daha iyi bir gelir elde etmek. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinde yaşarken o ülkeden alacağınız oturma izni ile başka ülkelere vizesiz seyahat elde etmek gibi avantajlardan da yararlanabilirsiniz. Yurtdışında yeni bir yaşam kurmak için neler yapmanız gerektiği hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yurtdisindayiz.com gibi siteler de size yardımcı olabilir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More