Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yaşamı Aramak Fakat Ölümü Bulmak: Ölümsüzlük İksiri

Ölümsüzlük iksiri (Yaşam iksiri olarak da bilinir) eski birçok kültürde bulunan efsanevi bir maddedir. Bu iksirin içen kişiye hayat vermesi beklenir.

0 3.024

Ölümsüzlük iksiri (Yaşam iksiri olarak da bilinir) eski birçok kültürde bulunan efsanevi bir maddedir. Bu iksirin içen kişiye hayat vermesi beklenir. Çin tarihi, ölümsüz olmaya çalışırken ihtirasları yüzünden zamansız ölen hükümdarlarla doludur.

Bu seçkin kişiler, kendilerine ölümsüzlük verecek bu maddeyi sağlayacak olan Taocu simyacıları himayeleri altına alacaklardır. Fakat bu iksirin tüketilmesi onların sonsuza kadar yaşamalarına imkan vermedi. Birçok durumda, zehirli maddeler içeren bu iksir tüketenlerin ölümüne sebep oldu.

Ölümsüzlük Üzerine Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Chang’e ve Ölümsüzlük İksiri

Ölümsüzlük iksiri Tao mitolojisinde bulabileceğimiz bir kavramdır. Bu iksirlerle ilgili en iyi bilinen hikayelerden biri Çin Ay Tanrısı olan Chang’edir. Çin efsanelerine göre Chang’e, efsanevi okçu Hou Yi’nin eşiydi.

Daha sonra ne olduğu konusunda farklı anlatılar olmasına rağmen, hikaye Chang’enin iksiri içip aya gitmesiyle biter.  Orada Chang’enin yeni arkadaşlarından biri Ay Tavşanı idi ve bu Yeşimtaşı Tavşanı olarak da bilinir.

Ölümsüzlüğün Tarifi

Taocu simyacılar, edebi kaynaklara dayanarak bu efsanevi maddeyi kendi kendilerine üretmeye çalıştılar. Bu tarifler simyacılara göre farklılık gösterir ayrıca hem organik (bitkiler ve hayvanlar) hem de inorganik maddeler (metaller ve mineraller) içerir.

Bu tariflerin bir örneği ‘Ölümsüzlük Mantarı’ olarak da bilinen ‘Mucizevi Mantar’ idi. Bu mantar Doğu Asya’da bulunur ve çok uzun yıllardır tıp için kullanılır. Her ne kadar kanıtlanmamış olsa da, bazı metinler bu mantarı düzenli kullanan kişinin ölümsüz olacağını iddia eder.

İlgili Yazılar

Asya Gezi Yazılarımız İçin Tıklayınız

Reishi Mantarı

Ölümsüzlük iksiri yapımında kullanılan inorganik maddelerden biri de şüphesiz cıvadır. Bu metal oda sıcaklığında sıvı halde olduğu için Antik Çin simyacılarını hayran bırakmıştır. Civanın eşsiz özelliğinden  dolayı, bu metalin manevi bir öneminin olduğuna inanılıyordu ve ölümsüzlüğün anahtarı olarak görülüyordu. Bu yüzden bu metal, iksir hazırlanmasında kullanıldı. Cıva’dan başka, diğer uzun ömürlü metaller ve minerallerin (zencefil ve yeşimtaşıdahil olmak üzere) ölümsüzlük bahşettiğine inanılıyordu ve bunlar aynı zamanda çeşitli iksirler üretilmesinde de kullanıldı.

Fakat cıva aynı zamanda zehirli maddeler de içerir bunun yanısıra zihin fonksiyonları, böbrek problemleri, halsizlik ve ölüme de sebep olabilir. Buna rağmen, cıvanın kişinin sağlığına zararlı olduğu bilgisi ölümsüzlüğün sırlarını arayan kişileri caydırmaya yetmedi.

Bitkisel Tıbbın ve Akapunkturun Tanrısı

İlk imparator

Ölümsüzlük İksiri Yüzünden Ölmek

Tarihi kaynaklara göre, ölümsüzlük iksirini tüketen Çin’in çeşitli imparatorları, iksirin olumsuz etkilerine yenik düştüler. Bu imparatorlar arasında; Wuzong (Song Hanedanı), Jiajing (Ming Hanedanı), Yongzheng (Qing Hanedanı) vardır.

Çin’in ilk imparatoru olan Qin Shi Huang ölümsüzlük iksirini alarak öldü. Hükümdarın ölümsüzlüğe ulaşmaya çalışması Çin tarihinde çok iyi bilinen bir şeydir ve Çin tarihçileri tarafından da kaydedilmiştir.

2002 yılında Hunan eyaleti’nde terkedilmiş 36,000 çıta bulunduğu bildirildi. Bu çıtalar, Qin Shi Huang’ın ölümsüzlük iksirine ulaşmak için yönetimi altındaki en uzak köye bile gidilmesi emrini, hükümdarların arayış saplantılarını açığa çıkardı.

Tüm Tarih Araştırmalarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Çeviri: Cansu Kaplan

Kaynak Ancient-Origins
Üzerinden Emperor and his Elixir of Immortality Elixirs of Life: A History China’s First Emperor Ordered Official Search for Immortality Elixir

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More