Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tutankhamon’un Mezarındaki Hazineler Kültürel Bağlantıları Gösteriyor

Nesneler 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından bulunan meşhur bulgulardan gelmekteydi.

0 27.521

Bir Alman-Mısır projesi kapsamında, Tübingen’deki arkeologlar ilk kez 1922’de ki heyecan uyandıran buluşlardan bu yana kabartılmış altın işlemeleri incelemektedir. Motifler Levant ile Mısır firavunları arasındaki şaşırtıcı bağlantıyı işaret etmektedir.

Alman-Mısır projesi üzerinde çalışan Tübingenli araştırmacılar ilk kez Tutankhamun firavunun mezarının hazinesi altındaki kabartmalı altın uygulamaları inceledi. Nesneler 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından bulunan meşhur bulgulardan gelmekteydi. Şimdiye kadar, bu nesneler Kahire’deki Mısır Müzesi’nde saklanmıştır. Bunlara çarşamba günü müzede başlamış olan özel bir sergide rastlamak mümkün. Yakın Doğu Çalışmaları Enstitüsü koruyucuları ve arkeologları (IANES, Profesör Peter Pfälzner) , Alman Arkeoloji Enstitüsü (DAI, Profesör Stephan Seidlmayer) ve Roman-Alman Merkez Müze (RGZM, Profesör Falko Daim) ayrıca Mısır Müzesi de bulguları incelemeye dört yıllık bir zaman ayırmışlardır.

### Tutankhamon’un Laneti Yazı Serimizi Mutlaka Okumalısınız

Mısırlı- Alman ekip Tutankhamun mezarında bulunan nesneleri incelemektedirler

Laboratuar zahmetli bir süreç sonunda, partnerler Mısır müzesindeki nesneleri yenilediler. Aynı zamanda parçaların çizimlerini ve onlar hakkında kapsamlı araştırma yaptılar. Bir koruyucu ekibi, Eski Mısır bilimcileri ve Yakın Doğu arkeolojisindeki uzmanlar, keşiflerinden sonra Howard Carter ve ekibi tarafından çıkarılan aynı sandık içerisinde kabartılmış altın uygulamaları buldu. O dönemlerde, insan yapımı eşyalar fotoğraflandı, paketlendi fakat yenilenmedi ve bu projeye kadar tekrardan çıkarılmadı.

Yıllar süren ayrıntılı iş süresince, Roman-Alman Merkez Müzesinin konservatör/koruyucularından Christian Eckmann ve Katja Broschat  100’e yakın tüm kabartılmış altın uygulamalarını üretmek için küçük parçaları yeniden birleştirdiler. Onlar bu nesnelerin yay torbaları, ok kılıfları ve yularları süslemeye elverişli olduklarını düşünüyorlardı. Tübingen’den IANES arkeologları, kabartmalı altın uygulamalardaki görüntüleri incelediler ve onları sanat-tarihsel bir perspektiften kategorize etti. Tezinde doktora adayı Julia Bertsch, kabartmalı altın uygulamalardaki Mısır motiflerini, “uluslararası” Orta Doğu motif kanonasına atfedilebilecek motiflerden ayırmayı başardı.

Howard Carter’ın heyecan verici bulgusundan sonra kabartmalı altın uygulamaları bu kutuda saklandı. 2013’te ilk kez incelenildi.

Bunların süslemeler arasında mücadele eden hayvanların ve Mısır sanatına yabancı olan hayat ağacı üzerinde keçilerin resimleri bulunmaktadır. Bunlar olasılıkla Doğu Akdeniz ülkelerinden Mısır’a gelmiş olmalı.

’’Zannedersem bu motifler, önceden Mezopotamya’da geliştirilmiş, sonrasında Akdeniz bölgesinde ilerletilmiş ve sonrasındaysa Suriye aracılığıyla Mısır’a gelmiştir.’’

İlgili Yazılar

diye açıklıyor Peter Pfälzner. Bu Tunç çağı boyunca kültürün yayılmasında antik Suriye’nin oynadığı rolü bir kez daha göstermektedir.

Levanten kökenli hayvan mücadelesi motifli kabartmalı altın uygulaması

Pfälzne, İlginç bir şekilde Suriye kral şehri Qatna’da bir mezarda  tematik olarak karşılaştırılabilir resimlerle benzer kabartılmış altın uygulamaları bulunduğunu da ekledi. Pfälzner öncülüğündeki Tübingen’den arkeoloji ekibi 2002’deki eski kral mezarlığını buldular. Milattan önce 1340 tarihine dayanmaktadır ve böylelikle Mısır’da ki Tutankhamun’un mezarından biraz daha eskidir. ’’Bu dikkate değer durum Mısır bulguları üzerindeki projemiz için enerji sağlamaktadır.’’ Şimdi, Pfälzner diyor ki, ‘’ Mısır’da kabul edilen kabartılmış altın uygulamaları üzerindeki yabancı motiflerin sırrını çözmeye ihityacımız var.’’ Profesör burada kimyasal incelemelerin aydınlatıcı olduğunu söylemektedir. “Sonuçlar, Mısır motifli kabartmalı altın uygulamaların ve yabancı motifli diğerlerinin, farklı kompozisyonlardan oluşan altınlardan yapıldığını gösterdi.” ‘’Bu, parçaların dışarıdan alındığı anlamına gelmiyor. Çeşitli stillerde çeşitli objeler üretmekle sorumlu çeşitli yerel atölyeler olabilirdi ve bunlarYakın Doğu modellerini kullanıyor olabilir. ”

Kahire’deki bu nesnelerin şimdiki ön sergisinden sonra, gelecekte Giza piramitlerinin yanında bulunan Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenecekler. Şimdiyse, neredeyse keşfedildikten bir asır sonra, Tübingen ve Mısırlı arkeologların çalışmaları ve Mainz ile Kahire’de ki koruyucular sayesinde, bu eserlerin Mısır’ın en sansasyonel arkeolojik buluntularından bilimsel olarak incelenmesi tamamlanmıştır.

Çalışmayı Alman Dışişleri ve Alman Araştırma Vakfı finanse etti.

### Tutankhamon’un Lahiti Bulunduğunda Çıkan Hazinelerin Fotoğrafı İçin Bu Linke Gidebilirsiniz

### Tutankhamon’un Sakladığı Sır Neydi? Bu Yazımızda Bulabilirsiniz

Bir mezarın parçaları: Kabartmalı altın uygulamaları, muhtemelen yay torbaları, ok kılıfları ve yularları süsleme parçaları olarak kullanılmıştır.

Çeviri: Gözde Yıldırım

Kaynak Ancient-Origins
Üzerinden University of Tübingen

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More