Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

TINA DENİZCİLİK ARKEOLOJİSİ DERGİSİ

Yılda iki kez hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayın yapana Derginin amacı başta Anadolu kıyıları ve Akdeniz olmak üzere dünyadaki denizcilik arkeolojisi çalışmalarını bir arada sunmak.

0 963

GENEL TANITIM TINA

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, arkeoloji dünyasındaki önemli bir eksiği kapatmak amacıyla 2014 yılında “Denizcilik Arkeolojisi” alanında yayın yapacak dergisinin ilk cildini yayınlamıştı. Kısa zamanda Türkiye’deki tüm üniversitelere, müzelere ve arkeoloji enstitülerine, ücretsiz olarak ulaşan yayın, İngilizce baskısıyla da dünyanın önemli üniversitelerine, müzelerine ve enstitülerine ulaştı. Paris’te gerçekleşen UNESCO toplantıları derginin ulaştığı uluslararası bilimsel toplantılardan sadece bir tanesi.

Yılda iki kez hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayın yapana Derginin amacı başta Anadolu kıyıları ve Akdeniz olmak üzere dünyadaki denizcilik arkeolojisi çalışmalarını bir arada sunmak. Arkeologlar, arkeoloji bilimine katkı sunan diğer bilim dallarında çalışan bilim insanları ve arkeolojiye ilgi duyanlar için doyurucu bilgiler sunan yayın alanında bir ilki temsil ediyor.

Derginin yayın kurulunda dünyaca tanınmış önemli isimler yer alıyor

Derginin yayın kurulunda dünyada sualtı arkeolojisi denilince akla gelen en önemli isimlerden biri olan Doç. Dr. Cemal Pulak, Türkiye’nin yurtdışında arkeoloji projesi yapan ender isimlerinden biri olan Prof. Dr. Kaan Şenol, Yenikapı batıkları projesinde önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Akdeniz kıyılarında sualtı araştırmalarına imza atan Doç. Dr. Harun Özdaş, TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı başkanı Oğuz Aydemir ve başkan yardımcı Kenan Yılmaz bulunmakta.

 

Dünyanın en önemli fotoğrafçılarından bir tanesi

Derginin fotoğraf editörlüğünü dünyaca ünlü sualtı fotoğrafçısı Donald A. Frey ve Türkiye’nin tanınmış sualtı fotoğrafçılarından Levent Konuk yapıyor. Sualtı görüntüleme akademik danışmanı ise Prof. Dr. Altan Lök.

Editörlüğünü Mehmet Bezdan’ın yaptığı TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi, Türkçe ve İngilizce hem basılı hem de dijital olarak yayın yapıyor. Dergi, dijital platformlarda ücretsiz olarak arkeoloji meraklıları ve bilim insanlarıyla buluşuyor.

TINA DENİZCİLİK ARKEOLOJİSİ DERGİSİ

CİLT 3

2016 yılı içinde TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 5. ve 6. sayıları çıktı. Yıl sonunda bu iki sayı bir araya gelerek basılı olarak arkeoloji dünyasına sunuldu.

Cilt 3 arkeoloji dünyasıyla buluşuyor

Derginin beşinci sayısında, Yenikapı kazılarında bulunmuş YK-12 batığının yeniden yapımının ayrıntılı bir incelemesi yer alıyor. Bin yıllık bekleyişin ardından denizde yelken açmaya hazırlanan YK – 12’nin bilimsel çalışmasını İstanbul Üniversitesi’nden Işıl Özsait Koçabaş’ın kaleminden okuyabilirsiniz. Bir diğer önemli çalışma ise Alanya’da yer alan “Ptolemais” antik limanı üzerine Celil Samet Harmandar’ın makalesi. Liman üzerinde yapılan ilk çalışma yeni bilgilere ulaşılması açısından oldukça önemli. Bu iki önemli makale dışında Anadolu’nun denizcilik kültürünü ziyaretçilere ve araştırmacılara sunan İstanbul’daki Deniz Müzesi, Yenikapı kazılarının ardından İstanbul’a kazandırılması planlanan Yenikapı Müzesi, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı ve bu alanda yaptığı çalışmalar, Sualtı Kültür Mirası Toplantıları, Limen Projesi, Tarihi Eserlerin Koruma ve Onarım Uygulamaları Çalıştayı beşinci sayının diğer konuları.

İlgili Yazılar

21 Ocak 2016 günü kaybettiğimiz Sayın Mustafa V. Koç’un sualtı arkeolojisine yaptığı katkılar basında çok bilinmez. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın kurucu üyesi olan Sayın Mustafa V. Koç’un hem kişisel olarak hem de TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı ile birçok sualtı arkeolojisi çalışmasına maddi ve manevi destkeleri on yıllardır devam etmekteydi. Son olarak Kendi isminin verildiği “Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi” 17 Haziran 2015’te kendisinin de katılımıyla açılmıştı. TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 5. sayısında bu önemli Merkez üzerine bilgiler ve bu alanda çalışan akademisyenlerin görüşleri de bulunuyor.

Altıncı sayıda ilk olarak Hırvat Konservasyon Enstitüsü Sualtı Arkeolojisi Bölümü’nün 2007 ile 2013 yılları arasında Hırvatistan’da, Mljet Adası’nın güney kıyısı açıklarında son derecede iyi korunmuş olarak bulunan 16. yüzyıl Venedik ticaret gemisi ve Osmanlı çinilerinden oluşan kargosu üzerinde yaptığı çalışmalar inceleniyor. Bir diğer önemli makale ise “Küçükçekmece göl havzası arkeolojik kazılarında yürütülen amphora çalışmaları”. Ayrıca 2016 yılı içinde Türkiye kıyılarında ve iç Sularında gerçekleştirilen çalışmaların hemen hepsine ait çalışma raporlarını da bu sayıda bulabilirsiniz.

Dergideki en önemli keşif haberi ise Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Harun Özdaş başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında arkaik döneme tarihlenen bir terrakota heykelin alt gövdesinin yaklaşık 45 metre derinlikte bulunması. Bu keşfe dair tüm detaylar derginin 6. sayısında yer alıyor.

Bir diğer önemli haber ise hem denizcilik kültürünü hem de tarihini ilgilendiren bir koleksiyondan. Jeff Hakko’ya ait, kendi alanında dünyanın en önemli koleksiyonlarından biri olan, Tarihi Dalgıç Malzemeleri koleksiyonu İstanbul Beşiktaş’ta yer alan Deniz Müzesi’nde kalıcı bir sergi olarak Mayıs 2017 tarihinden itibaren ilgililerle buluşacak. Bu koleksiyona ait detaylar ve özel fotoğraflar okurları bekliyor.

Altıncı sayıda bulacağınız diğer konulardan bazıları ise şöyle: TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın konuğu olarak 25 Nisan 2016 günü Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde konferans veren L. Filipe Castro ile gerçekleştirilen söyleşi, Mısır’da gerçekleştirilen “İskenderiye Uluslararası Deniz ve Sualtı Arkeolojisi Konferansı”, Samsun’da gerçekleştirilen “Uluslararası Sualtı Araştırmaları Sempozyumu”.

BİLGİ NOTU

MUSTAFA V. KOÇ

21 Ocak 2016 günü kaybettiğimiz Sayın Mustafa V. Koç’un sualtı arkeolojisine yaptığı katkılar basında çok bilinmez. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın kurucu üyesi olan Sayın Mustafa V. Koç’un hem kişisel olarak hem de TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı ile birçok sualtı arkeolojisi çalışmasına maddi ve manevi destkeleri on yıllardır devam etmekteydi. Son olarak Kendi isminin verildiği “Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi” 17 Haziran 2015’te kendisinin de katılımıyla açılmıştı. TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin 5. sayısında bu önemli Merkez üzerine bilgiler ve bu alanda çalışan akademisyenlerin görüşleri bulunuyor.

EDİTÖRDEN

TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, Anadolu kıyılarında ve iç sularındaki denizcilik tarihinin aydınlatılması ve tanıtımı için çalışan Türkiye’nin tek sivil toplum kuruluşudur. Sayın Mustafa V. Koç TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın kurucuları arasındadır. Vakfı vasıtasıyla Türkiye’deki sualtı ve denizcilik arkeolojisi çalışmalarını en çok destekleyen kişi de şüphesiz Sayın Mustafa V. Koç olmuştur. Bir deniz ve tarih sevdalısı olarak yerli ve yabancı ekipleri her zaman desteklemiştir. Kendisini ne yazık ki 2016 yılının Ocak ayında kaybettik. Sualtı ve denizcilik arkeolojisi alanında çalışan bir arkeolog olarak bu dipline yapmış olduğu katkılar için kendisine şükranlarımı sunuyorum. Katkıları asla unutulmayacak…

DERGİYİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Mehmet Bezdan

TINA DENİZCİLİK ARKEOLOJİSİ DERGİSİ

Genel Yayın Yönetmeni ve Editör

İletişim: mehmetbezdan@gmail.com

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More