Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Dünyanın İlk Altın Takısı Keşfedildi Mi?

0 2.512

6,600 yıllık 24 ayar altın mücevher Bulgaristan’daki tarih öncesi bir yerleşimde gün yüzüne çıkarıldı.

Bir uzmana arkeolojinin gayesinin ne olduğunu soracak olursanız, çoğunlukla size tarihi eserlerin incelenmesi ve ortaya çıkarılması yoluyla geçmiş hakkında fikir sahibi olduğumuz bilim dalıdır diyerek özet bir yanıt verecektir. Oysa ki, başlı başına ihtişamlı olanı keşfetme arzusundan dolayı içsel bir yarış vardır. Belki de bu yüzden Kayıp Şehir Atlantis ya da Altın Şehir El Dorado’yu keşif masalları bu kadar popüler. Aslında, tarihi değiştiren ya da en eski olan bir şeyin bulunması bu kadar dikkat çeker. İlk önermeye mumyaların üzerindeki, tarihi İsa’dan bile eskiye uzanan peynir parçalarını keşfeden kuzeybatı Çin’den bir arkeoloğu örnek verebiliriz. İkincisi içinse, arkeologlar buldukları değerli eşyaların Tutankamon’a değil belki de yanındaki odada gömülü olan Kraliçe Nefertili’ye ait olduğunu keşfetmiş olacaklardı.

Arkeologlar dünyanın en eski takısını (mücevherini) keşfetmiş olabilirler. Bulgaristandaki eski bir yerleşimde, 6,000 yıl önce yapıldığı kaydedilen bir mücevher keşfedildi.

Bulgaristanın Varna bölgesindeki Solnitsa arkeolojik sit alanında bulunan altın kolye ucu 24 ayar altından yapılmış, 2 gram ağırlığında ve yaklaşık olarak 6,600 yıllık. (Resim:Cherno More Agency)
Bulgaristanın Varna bölgesindeki Solnitsa arkeolojik sit alanında bulunan altın kolye ucu 24 ayar altından yapılmış, 2 gram ağırlığında ve yaklaşık olarak 6,600 yıllık. (Resim:Cherno More Agency)

Arkeologlar, iki katlı evleriyle ve İsa’dan öne 4300 yılına kadar uzanan kalın duvarlı kalesiyle bilinen Bulgaristan’ın Varna bölgesindeki Solnitsata arkeoloji sitesinde ufak 2 gramlık bir kolye ucu yüzeye çıkarttı. Daily Mail’e göre, 24 ayar altın kolye ucu yaklaşık 6,600 yıllık. Arkeologlar aynı zamanda, kolye ucunun mezarları bulunanların kişisel eşyalarının arasından çıkarılmadığına, aksine mezarların arasından çıkarıldığına dikkat çektiler. O zamanın insanlarının onlara özgü bir ritüeli yerine getirdiklerine dair bir teori var.

Bulgaristan Milli Arkeoloji Enstitüsü’nden Profesör Vassil Nikolov kolye ucunu bulan takıma öncülük etmişti. Keşfin ardından Cherna More ajansına ilgili bir açıklama yaptı.

”Altın mücevherle ilgili ilginç olan onu mezarların içinde değil de aralarında bulmuş olmamız, ki bu da onun daha çok özel bir ritüele ait olabileceğini kanıtlıyor.”

İlgili Yazılar

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Cp9q9wCsL5A”]

Bulgaristan’ın Varna bölgesindeki Solnitsa arkeoloji sitesinin aynı zamanda başka altın kalıntı keşiflerine ev sahipliği yapması dikkat çekicidir. 1972 yılında, birkaç parça altın mücevheratı Provadia’nın 37 km doğusunda bulundu. Doğrusunu söylemek gerekirse, Profesör Vassil  Nikolov Bulgaristan’ın kuzey bölümünün tamamına, karmaşık yapıda olan ve günümüzde keşfedilen eski mücevherat yapımında ustalaşmış tarih öncesi bir toplumun yerleşmiş olabileceğine inanıyor.

Altın kolye ucuna geri dönecek olursak, Profesör Vassil Nikolov  ”Ancient Origins”in haberindeki gibi bu kolye ucunun kadınlar veya erkekler tarafından statünün belirtisi olarak takılmış olabileceğini öne sürüyor. Nikolov o dönemlerde altının para birimi olarak değil çoğunlukla süslenmek için kullanıldığının altını çiziyor. Yerel halk para birimi olarak altın yerine tuz kullanıyordu. Salary(ücret) kelimesinin salt(tuz) kelimesinden türediği eski Roma’da lejyonlara tuz ile ödeme yapılıyordu.

ilk altın takı

Altın kolye ucu arkeolojik kazı yerindeki bir sürü ilginç keşfin şimdilik sonuncusu konumunda. Sit alanında yüzeye çıkarılanlar sadece materyaller değil, insan kalıntıları da var. Osteoarkeologlar bu kalıntıları inceledikten sonra, beslenmek için hayvan sütü tüketen diğer bütün toplumlardan çok önce inek sütü içen yerel halk hakkında detaylı bilgi edindiler.

 

Kaynak Resim: Cherno More Agency

Haber Düzenleme: Esin MENEKŞEDAĞ

Kaynak: inquisitr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More