Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Göbeklitepe 15 Milyon Dolar Fon Aldı

Türkiye’deki bir arkeolojik bölge olan ve dünyanın en eski anıtına ev sahipliği yapan Göbekli Tepe önümüzdeki 20 yıl boyunca 15 milyon doların üzerinde yatırım alacak.

0 1.181

Türkiye’deki bir arkeolojik bölge olan ve dünyanın en eski anıtına ev sahipliği yapan Göbekli Tepe önümüzdeki 20 yıl boyunca 15 milyon doların üzerinde yatırım alacak. Bu Davos, İsviçre’deki Dünya Ekonomi Forumu’nda Çarşamba günü duyuruldu.

göbeklitepe

Ana sponsoru Şahenk İnsiyatifi ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan teşvik edilen proje yeni kazıları, dünya sınıfı bir seyahat merkezi yapılandırmayı ve Mısır’ın piramitlerini 7,500 yıl ve Stonehenge’i 7,000 yıl geride bırakan bu bölgeye turistleri çekmeyi amaçlıyor.

Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bir dağın sırtında bulunan Göbekli Tepe kabaca 12,000 yıl öncesine dayanan dairesel ve oval yapıları barındırıyor.

Neolitik bölge, antik insanların adlandırması ile Verimli Hilal denen bölgede yer alıyor. Bu bölge tarihte ilk şehrin kurulduğu, yazının başlangıcı, uygarlık tohumlarının atıldığı yer olan Mezopotamya’nın bir kısmında bulunuyor.

İnsanlar tarafından yapılan bilinen en eski anıt olan Göbekli Tepe ilklerin ötesine geçiyor.

Doğuş Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk “Bu zamanda sıfır noktası.” diyor.

1996’dan beri Alman arkeolog Klaus Schmidt tarafından kazılan tapınakvari yapılar vahşi hayvanların imgeleri kazınmış olan T şekilli sütunlardan oluşuyor. En uzun taş kuleler yaklaşık 4,87 metre ve ağırlıkları 7 ila 10 ton arasında değişiyor.

İlgili Yazılar

Schmidt, 1,000 yılı aşkın bir süre zarfı boyunca herbiri bir diğerinin tepesine inşa edilmiş olan bu yapıları 2014’teki ölümüne kadar gün yüzüne çıkardı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı kültürel miras ve müzeler genel müdürü Abdullah Kocapınar “Göbekli Tepe’de kazılar hala devam ettiği için yerleşke ve uygarlığın tarihi hakkındaki görüşlerimiz değişmekte.” dedi.

Bölgenin özellikle dini alanların şekillenmesi, uygarlığın kökeni, tapınak mimarisinin ortaya çıkışı, sanatın doğuşu ve tarım ve hayvancılığın dönüşümü açısından önemli olduğunu belirtti.

Önemine rağmen Göbekli Tepe şimdiye dek küresel anlamda çok az dikkat çekti.

“Bu Türk hazinesini Dünya Ekonomi Forumu’nun tam kalbine yerleştirdik, çünkü tüm dünyanın burayı bilmesini istiyorum.” diyor Şahenk.

Göbekli Tepe’yi uluslararası alanda teşvik etmek için milyon dolarlık projenin başlangıcının bir parçası olarak T şekilli sütunları Davos’ta buzdan tekrar yapıldı.

 

Çeviri: Berkan Seyhan

Kaynak: discovery

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More