Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tam 3.7 Milyar Yaşında Dünya’nın En Yaşlı Fosili Bulundu!

Dünya tarihinin büyük bölümünde hayat sadece tek hücrelerden ibarettti ve stromatolit fosiller mikropların bu topluluklar tarafından inşa edilen karbonattepeleridir.

0 4.333

Olağanüstü buluşla Avustralyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, Grönland’dan uzak bir alanda dünyanın en eski fosillerini keşfetmişlerdir. Bu keşif Dünya’daki yaşamın çok daha eskilere dayandığını, hatta Dünyanın ilk zamanlara kadar gittiğini gösteriyor.

fosiller

Wollongog Üniversitesi’nden (UOW) Prof. Allen Nutman öncülüğünde ekip, Isua Yeşiltaş Kemeri bölgesinde dünyanın en eski tortul kayaçlarında 3.7 milyar yaşındaki stromatolit fosillerini buldular.

Bulgular Wollongog Üniversitesi’nden (UOW) Prof. Allan Chivas, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden(ANU) yardımcı yazarlarla birlikte Doç. Vickie Bennett ve New South Wales Üniversitesi’nden(UNSW) Prof. Martin Van Kranendonk tarafından Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada özetlenmiştir.

Araştırmacılar Isuastromatolit fosillerinin keşfinin Dünya’daki yaşam öncesinin çeşitliliğini daha iyi anlamamızı ve Mars’taki yaşam konusunda da araştırmacılara fayda sağlayacağını belirttiler. Prof. Nutman stromatolit fosilleri bulunanakadar bilinen dünyanın en eskistromatolit fosilleri, Avustralya’nın batısında keşfedilen ve yaklaşık 220 milyon yaşında olduğunu söylediler.

fosil araştırmaları

Keşif Dünya’nın ilk zamanlarına kadar dayandığını gösteriyor. Uzun ömürlü bir karyama erimesiyle maruz bırakılan Isuastromatolitler çevrede ilk kanıt sağlamasıyla sığ denizde aşağı atıldı.

Dünya tarihinin büyük bölümünde hayat sadece tek hücrelerden ibarettti ve stromatolit fosiller mikropların bu topluluklar tarafından inşa edilen karbonattepeleridir.

İlgili Yazılar

Prof. Nutman stromatolitlerin öneminin sadece çıplak gözle görülebilen antik yaşama ait bariz kanıtlar sunmadığını, karmaşık ekosistemler olduğunu söylemiştir.

“Bu mikrobik 3.7 milyar yıl kadar once mikrobik yaşamın çeşitli olduğunu göstermektedir. Bu çeşitlilik hayatın genetic kodlarının büyük eski yapıtlarını gösteren biyologların hesaplamaları ile tutan Dünya’nın varlığının ilk birkaç yüzmilyon yıl içinde ortaya çıktığını göstermektedir.”

greenland fosil tabakalanması

Yardımcı lider araştırmacı Doç. Vicki Bennett, bu çalışmanın Dünya tarihine yeni bir bakış açısı sağladığını söyledi.

Doç.Bennett bu keşifin gezegenler arası yaşanabilirlik çalışmasına döndüğünü söyledi.

Prof.Nutman’ın da ortak üye olduğu UNSW Astrobiyoloji Avustralya Merkezi Müdürü Prof.Martin Van Kranendonk 3.7 milyaryıl once nemli olan ortamda Mars’ta benzer hayatın temellerinden işaret olarak gösterilen çığıraçan bir keşif olduğunu söyledi.

“Bu keşif, yeryüzündeki yaşamın en eski korunmuş kanıt için yeni bir kriter temsiletmektedir. Ayrıca, yeryüzünün hızla ortaya çıkmasına ve Mars’taki benzer eski kayalarda yaşam için olan araştırmaları destekler.”

 

Çeviri: Eda Veren

Kaynak: University of Wollongong

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More