Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antik Sualtı Eser’lerini Korumada İşbirliği Çalışmaları

0 396

Sualtı Eski Eserleri (EUA) Kurumu Direktörü Simosi: “Bizim temel önceliğimiz  Sualtı Eski Eserler Müzesi yaratmak.”

yunanistan su altı

Zengin sualtı eski eserlerine sahip olan Yunanistan’da, büyük ölçüde ülkedeki borç krizi yüzünden, bu alana yönelen para akışı hızla azaldı. Diğer ülke  arkeolojik  grupları tarafından çok yakından takip edilen bu gelişme,  hazinelerin gün yüzüne çıkartılıp korunması konusunda işbirliği çalışmaları önerilerinide beraberinde getirdi.

Eski Atina olarak bilinen bölgenin merkezinde, denizaltı arkeoloji çalışmalarını yürüten  Ephorate-Sualtı Eski Eserleri (EUA) Kurumu, Yunanistan’ın farklı deniz, göl ve nehirlerindeki su kütlelerinden keşfedilen antik eserleri bünyesinde bulunduruyor. Büyük bir servet değerindeki bütün bu heykel, kutu, büst, sikke ve diğer dikkat çekici bulgular, halka sunulmadan önce, burada özenle temizlenmekte ve saklanmaktadır.

1976 yılında Yunan Kültür Bakanlığı’nın bir özel alt bölümü kurulan EUA, sualtı eserlerin korunması ile görevlendirilmiştir.

Kynthos adası yunanistan

Son birkaç yıldır ülkede yaşanan durgunluk EUA’yıda sert vurdu. Şimdi diğer ülkeler ile birlikte yakın çalışmalar yürütülüyor. Sürdürülen arkeolojik operasyonlara Delos, Ikaria, Naxos, Skiathos ve Girit adaları örnek olarak sayılabilir.

Şu anda, devam eden en ünlü sualtı kazısının Antikythera Batığı olduğu söylenebilir. İlk yy’ın ikinci çeyreğinden kalma, bu Roma batığı 1900 yılında Antikythera Yunan adası açıklarında sünger dalgıçlar tarafından keşfedilmiştir.

Batık’da çok sayıda heykel, sikke ve diğer eserler yanı sıra Antikythera mekanizması olarak kabul edilen ve dünyanın yaygın kullanılan ilk analog bilgisayar cihazının kalıntıları da bulundu.

İlgili Yazılar

EUA,  2014 yılından bu yana çalışmalarında Amerika Birleşik Devletleri’nin Woods Hole Oşinografi Enstitüsü ile işbirliği yapıyor. Ekip birlikte, Antikythera’nın sualtı çerçevesini tamamladı; bazı izole buluntuları belgeledi; batığı taşıdı ve birkaç yüz metre güneyde ikinci bir antik gemi batığı tespit etti. Woods Hole Oşinografi Enstitüsü çalışmalarda EUA’ya hem ekipman hem de know-how desteği veriyor.

Arkeolog ve EUA Direktörü Angeliki Simosi,  yaptığı açıklamada;

Batık’ta su çok derin, yaklaşık 50 metre kadar.  Bu nedenle, geleneksel dalış yoluyla sualtı bulgularına yaklaşamayız.  Bu, Ephorate’de bazı çalışanların aşina oldukları üzere teknik dalış gerektirir” dedi.

heykel başı


EUA laboratuvar personeli,  genç bronz bir kafa, Antikythera batığından elde edilen  mızrak  ve çok sayıda kutunun bulunduğu yeni bulgular üzerinde  bir dizi  inceleme yürütüyor. Laboratuvar yeni buluntular ile yoğun çalışır hale geldikçe EUA ikinci bir laboratuvar satın aldı.

2007 yılından bu yana EUA ile çalışan Spyridoula Papanikou,  sualtı eserlerin korunmasında en önemli aşamanın tuzdan arındırma işlemi olduğunu; tüm bulguların su tanklarına yerleştirilmek suretiyle burada bekletildiklerini; sürecin zaman aldığını, bir yıla kadar sürebildiğini; gerekli sürenin objenin fiziki yapısına ve objenin ölçeklendirilmesine bağlı olduğunu anlattı. Korumanın zaman alan ve sıklıkla zorlu bir süreç olduğunu söyleyen Papanikou,  batıkta bulunan Mykenli kapta  mekanik temizleme  işlemini  gösterdi. Hava basınçlı bir alet veya kazıyıcı kullanarak yavaş yavaş pulların ayıklanması ve kabın orijinalyüzeyine ulaşılması gerektiğini söyledi.

Öğretim Üyesi Theoni Dimitropoulou,  birkaç aydır mikroskop altında temizliği ile uğraştığı başka bir heyecan verici bulguyu  paylaştı. Dimitropoulou, Roma batığı, 35.000 parçalı gümüş kaplama sikke koleksiyonu üzerinde çalıştıklarını; karmaşık bir nesne olduğundan, yüzeyi ortaya çıkarmak için hem kimyasal hem mekanik temizliğin ikisine birden kullandıklarını anlattı.

EUA’nın, yaşanan tüm zorluklara rağmen, gelecek için büyük planları var. Göz kamaştırıcı bulguların sergilenerek kamuoyuyla paylaşılmasını sağlayacak çalışmaların, uluslararası Sualtı Müzelerinin işbirliğinde, devam ettiği de verilen bilgiler arasında. “Bizim temel önceliğimiz  Sualtı Eski Eserler Müzesi yaratmaktır. Onun için planlanan yer de Pire Kültür Kıyısı oldu” diyor EUA Direktörü Simosi.

 

Haber Düzenleme: Emel Çopur

Kaynak: Konstantinos Tzikas, Vassilis Vafidis

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More