Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Sicilya Şarap Rehberi: Denenmesi Gereken Beş Sicilya Şarapevi

Yakın zamanlara kadar, büyük miktarlarda şarap harmanlanan bağların uzandığı, güneşin beyaza boyadığı boş araziler diyârı Sicilya, hızla İtalya’nın en hareketli şarap bölgelerinden biri hâline geliyor.

0 4.708

Yakın zamanlara kadar, büyük miktarlarda şarap harmanlanan bağların uzandığı, güneşin beyaza boyadığı boş araziler diyârı Sicilya, hızla İtalya’nın en hareketli şarap bölgelerinden biri hâline geliyor. Bilgili yerel şarap üreticileri, mahzenleri hayranlık uyandıran şaraplarla doldurmak için, Sicilya’ya özgü varietal şarapları ve “eski usul” şarap üretim teknikleri kullanıyorlar. Bu lezzetleri tatmak için, aşağıdaki popüler şarapevlerinden tadım rezervasyonu yaptırın.

Planeta: Altı Farklı Lezzeti Tadın

Bir aile işletmesi olan Planeta (planeta.it), her biri belli bir teruara ayrılmış altı beldesi (Melfi, Sambuca di Sicilia, Vittoria, Noto, Etna ve Capo Milazzo) için, Sicilya’nın çeşitli şarap türlerine ayrıntılı bir giriş sunmaktadır.

Planeta’nın merkezi, şirketin orijinal mahzenleri Tenuta Ulmo’ya yakın Melfi’dedir. Burası, güneybatı Sicilya’nın kıraç tepeleri, bölgenin sıcak, Akdeniz coğrafyasına, DOC Alastro’da bir araya getirilmiş,yumuşak, parlak bir armağan sunan yerli Grillo ve ithal sauvignon blanc için sanki biçilmiş kaftan… Yöre, sonsuzluk havuzunun rüya gibi bağ manzarasına sahip Planeta’nın tesisi La Foresteria’ya da ev sahipliği yapmakta…

La Foresteria’nın terasından muhteşem manzaralar

Planeta’nın hoş buruk tadı olan salkımlarda ve volkanik toprağını yansıtan, taze ama dumanlı bir kırmızı olan büyüleyici DOC Eruzione 1614’ün tadını çıkarın. Yörenin dönüştürülmüş ezme istasyonunda bol bol için, yudumlayın ve tadını çıkarın.

Degüstasyon, kişi başı 15 €

Frank Cornelissen: Radikal Sadelik

Etna’nın vahşi, pastoral kuzey yamacında da Frank Cornelissen (frankcornelissen.it) bulacaksınız. Sicilya’nın sıradışı en iyi şarap üreticilerinden biri, Belçikalı bir ekspat, radikal şarap yapım teknikleriyle tanınıyor. Bunlar arasında volkanik kayaların altında toprağa gömülü pişmiş toprak testilerde daha yüksek tanenli şarapların yaşlandırılmasının yanında, asma aşılama, mühendislik mayaları, paslanmaz çelik şarap tanklar ve kükürt dioksit kullanmama gibi yasaklar yer almaktadır. Mahzeni ziyaret ederseniz kendinizi kokuya bırakın; turda keskin parfümler veya kolonya asla olmasın. Bütün bu kurallar, Cornelissen’in Etna’nın doğal çevresini mümkün olduğunca tam olarakve katışıksız yansıtan şaraplar yaratma arzusunun bir kanıtıdır.

Etna’nın kuzey yamacında yetişen üzümler

Deneme-yanılma ile, Cornelissen’in güçlü, dumanlı IGT Magma’sı da dahil, Nerello Mascalese ile yapılmış ve yüksek irtifada yetiştirildiğini hissettiren bazı olağanüstü tatlara ulaşıldı. Daha hafif olan IGT Contadino’da duman ve baharatta dinlendirilmiş, Nerello Capuccio, Allicante Boushet, siyah Minella, Uva Francesa ve beyaz Minella ağırlıklı bir Nerello Mascalese karışımı. Cornelissen’in kendisi gibi, bu da sadeliği ve doğanın karmaşıklığını kutlayan bir şarapevidir.

Degüstasyon, kişi başı 15 €, önceden e-posta (info@frankcornelissen.it) ile rezervasyon yapılmalıdır.

Arianna Occhipinti: Nazlı Üzümlerinin Ustalıkla İşlenmesi

Millennial Arianna Occhipinti (agricolaocchipinti.it), Sicilya’nın gelişmekte olan biyo-dinamik şarap sahasındaki simgesi. Milan’da bulunan şarap okulundaki uygulama, Occhipinti’nin otantiklik ve teruarla ilgili fikirlerine muhalif teknikler açısından, geleneksel şarap yapımı ve kimyasal yöntemlerinde anihayal kırıklığına yaşatmıştı. Sicilya’nın şirin güneydoğusundaki Vittoria’ya geri dönen vizyoner, 2013 yılında butik bir şarapevine taşınmadan önce aile çiftliğinde doğal şaraplar yaratmaya başladı.

Occhipinti’nin asmaları arasında Nero d’Avola, Albanello ve Zibibbo varietalleriyanında, özellikle dikkat çeken, nazlı olmasıyla bilinen Frappato ile ilgili başarıları vardır. Geleneksel olarak, daha kalın olan Nero d’Avola’nın gölgesinde, ince gövdeli Frappato, IGT Occhipinti Il Frappato’nun önde gelen rolünü oynamakta. Muhteşem aromalı ve baharlı bir tür olan bu şarap, farklı ve şık bir lezzet yaratmak üzere Slavonyadaki meşe fıçılarında yıllandırılmakta.

İlgili Yazılar
Üzüm hasadı

Varietal, Occhipinti’nin şarapevine götüren antik kasaba yolununadını taşıyan ünlü SP68 Rosso’da karşımıza çıkmakta. Burada, rakipler dost olur, narin Frappato ile fıçılı Nero d’Avolaharmanı, o bölgenin şaşırtıcı barok mimarisini hatırlatan zarif ve güzel bir çiçek buketi gibişahane saf ve sulu bir şarap yaratır.

Degüstasyon, kişi başı 20

COS: Öncülük Yapan Doğal Şaraplar

Şarap, Occhipinti’nin genlerine işlemiştir; aynı aileden amcası, Giusto Occhipintide, özel üretimli, güneydoğuda sıradışı bir şarap imalathânesinin ortağıdır… Eski nesillerin usulünce şarap üretme arzusuyla harekete geçen COS (cosvittoria.it), herkesin dilinde bir marka haline gelmeden önce az-müdahaleli şaraplar yaratmaya başlamıştı.

Occhipinti ve kurucu ortaklar, Gürcistan’a yapılan bir gezide, şarap imalathanesinde antik amfora kullanımına şahit oldular, şarabı yıllandırmak için suya batırılmış toprak kap kullanımından esinlendiler… Bu, bölgenin kireçtaşı bakımından zengin manzarasını çağrıştıran ve rustik Sicilyalı salumi (şarküteri) ile güzelce eşleşen Nero d’Avola ve Frappato’nun yumuşak, kireçli bir harmanı, ünlü IGT COS Pithos’u hazırlayan süreçtir.

COS şarapçılıkta çiftlik evi

Bir diğer gurur kaynağı ise, Sicilya’nın DOCG adıyla övünebileceği tek şarap olan Cerasuolo di Vittoria’dır. Bir Nero d’Avola ve Frappato harmanı olup, 18 ila 24 ay boyunca beton ve cam tanklarda dinlendirilir. Manzarayı, üzümleri ve şarapları daha derinlemesine içinize çekmek, şaraphanenin havadar, havuza bakan 19. yüzyıl villasında bir süit odada birkaç gece geçirmeyi düşünün – şarapla ilgili uzun, hararetli tartışmalar ücretsizdir.

Degüstasyon, kişi başı 12 €, çift kişilik oda/suit gecelik  60/100€.

Tenuta Regaleali: Mavi Kan ve Üstün Kırmızılar

Tenuta Regaleali’deki en meşhur şarabı kırmızı olabilir, fakat aristokrat Tasca ailesinin sahip olduğu üç büyük malikâneden birinde, kan mavi akar… Şirketi, oğullar Alberto ve Giuseppe’nin de bulunduğu bir ekiple birlikte idare eden Kont Lucio Tasca. Bu, Sicilya’nın en tarihi ve prestijli şarap imalathanelerinden biridir. Palermo’nun 100 km güneydoğusundaki yumuşak Toskana-vâri tepelerin arasında yer alan bu köy, şu anki “yeni” mahsulü, eleştirmenlerce çok beğenilmeden onyıllar önce kaliteli şarapları için ödül almıştı.

Mahzenin sahibi DOC Rosso del Conte’dir. Ağırlıklı olarak Nero d’Avola üzümlerinden (az bir Perricone katkısı ile) yapılmıştır, güçlü rosso’yu yaratmak için Fransız barrique’de (ahşap varil) 18 ay dinlenir ve meyan kökü, baharatlı, otsu aromaları,koyu tatlı meyveler, deri ve katrandan oluşan damak zevkinin açılışını yapar…

Büyük Tasca d’Almerita şarapevi

Şarap bir yana, malikâne, eski öğrencileri arasında son Amerikalı şef Julia Child’ın bulunduğu Anna Tasca Lanza Aşçılık Okulunun merkezi durumunda. Kurslar, gün boyu derslerden beş günlük paketlere kadar çeşitlidir, doğal olarak kadeh kadeh yumuşak yöre şarapları eşliğinde…

Degüstasyon, kişi başı 30 €; günlük yemek pişirme dersleri ve öğle yemeği kişi başı  170€; yemek pişirme ve konaklama paketi kişi başı 1350 €.

Çeviri: Sinan Akbaytürk

Kaynak Lonely Planet

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More