Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Sibirya’da Neolitik Döneme Tarihlenen Tütsü Odası Bulundu

Çukurlardaki hayvan kalıntıları arkeologlarca açıklanması güç kalıntılar. [ Kaynak: Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü SB RAS ]
0 286

Beş bin yıllık bir yerleşim yeri kızıl sansar ve ayı sansarıyla gizli ritüeller yapmak ve balık işlemek için kullanıldı.

Çukurlardaki hayvan kalıntıları arkeologlarca açıklanması güç kalıntılar.                                               [ Kaynak: Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü SB RAS ]
Çukurlardaki hayvan kalıntıları arkeologlarca açıklanması güç kalıntılar.
[ Kaynak: Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü SB RAS ]
Novosibirsk’teki buluntu arkeologları pek çok soruyla baş başa bıraktı. Bunun sebebi iki metre derinliğindeki tütsü çukurlarında canlı tutulan hayvanların o dönemin coğrafyasına ait olmayışı. Yaz mevsiminde gerçekleşen kazılar, taş ve kemikten yapılma araç gereçler ile antik tütsü odasını gün yüzüne çıkardı.

Balıklar ‘özel bir koku’ ile kaplanmak için çukurdaki kırmızı tabana konularak işleniyordu. Tütsü odası, uzmanların defin ve ritüel araç gereçleri konusunda üzerinde on yıldan fazla bir süredir çalıştıkları Vengerova’daki Tartas-1 yerleşim yerinde keşfedildi.

sibirya tütsü

İlgili Yazılar

sibirya tütsü odası
Balıklar ‘özel bir koku’ ile kaplanmak için çukurdaki kırmızı tabana konularak işleniyordu. [ Kaynak: Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü SB RAS ]
Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Doktor Vyacheslav Molodin “Bu yıl, alışılmamış bir ritüel yolu olan antik bir tütsü odası keşfettik. İnşa edilmiş olan yerleşim yeri oldukça geniş ve taş aletlere bakılırsa, Neolitik Çağ’a yani Taş Devri’ne ait. Balıkları bu şekilde tütsüleme yöntemi bazı gruplarca Sibirya’da ve en kuzeyde hala kullanılıyor. Balık bu şekilde kokmaya başlar fakat bu durum atalarımızı rahatsız etmemiş” dedi.

Tütsü odası, uzmanların defin ve ritüel araç gereçleri konusunda üzerinde on yıldan fazla bir süredir çalıştıkları Vengerova’daki Tartas-1 yerleşim yerinde keşfedildi. Çukurlardaki hayvan kalıntıları arkeologlarca açıklanması güç kalıntılar.

Bir ayı sansarının (küçük bir ayıya benzeyen bir memeli türü) iskeleti burada bulundu. Fakat ayı sansarları bu bölgeye özgü canlılar değil. Tayga bölgesine özgü bu türün, step iklimine tabi olan Tartas-1 yerleşim yerinde bulunması alışılmamış bir durum.

Burada evcilleştirilmiş hayvanlar ve korpolit(fosil dışkı) gibi kızıl sansar kalıntıları da bulundu. Bir köpeğin ve tilkinin kalıntıları, diğer depolama alanlarındaki buluntular arasında. Doktor Molodin hayvanların bu bölgelerde ritüel amaçlı saklamış olduklarını iddia etti. “Çukurlar bir dönem ritüel amaçlı kullanıldı fakat bu bizim için henüz çözemediğimiz büyük bir sır” dedi.

 

Haber Düzenleme: Simge EKİCİ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More