Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır

Peynir çeşitlerinin başında gelen kaşar peyniri, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinin başında gelir.

0 1.008

Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin olup, her yörenin kendine has özel peynir çeşidi bulunur. Önemli beslenme kaynaklarının başında gelmesi, evlerde yapılabilir olması ve geniş kullanım alanının olması ürünleri daha da popüler yapar. Peynir çeşitlerinin başında gelen kaşar peyniri, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinin başında gelir.

Ülkemizde en çok tüketilen peynir çeşitlerinden bir olan kaşar peyniri, iki çeşit olur. Taze ve yıllanmış olarak adlandırılan bu peynir, büyük küçük herkesin severek tükettiği ürünlerin başında gelir. Peynirler arasındaki bu ayrım olgunlaştırma işlemine tabi tutulup tutulmamasına göre değişir. Taze kaşar peynir, pastörize sütten hazırlanan ve olgunlaşma işlemine tabi tutulmayan peynir olarak adlandırılır ve Kaşar peynir fiyatları diğer peynirlere göre daha uygun fiyatlıdır. Herkesin sofrasında kahvaltılık veya yemeklerde kullanılarak herkesin karşısına çıkan kaşar peyniri, kullanılan sütün yağ oranına bağlı olarak değişen miktarlarda yağda çözülme özelliğine sahip vitaminler ve aynı zamanda suda çözülme özeliği bulunan vitaminler için başlıca kaynak olarak değerlendirilir. Fosfor kaynağının yoğun miktarda bulunduğu peynir fiyatları dışında aynı zamanda kalsiyum oranıyla da dikkat çeker.

İlgili Yazılar

Kalsiyum değerinin son derece yüksek olması sayesinde kemik sağlığına iyi geldiği bilinen kaşar peynirinin olumlu etkileri herkes tarafından bilinir. Rengi ve tadıyla diğer peynirlerden ayrılan kaşar peynirinin nasıl yapıldığı herkes tarafından merak edilir. Haşlanarak, yoğrularak ve genellikle de olgunlaştırılarak üretilen yarı sert peynir türü olarak raflarda yerini alan kaşar peynirini elde yapmak da mümkündür.  Endüstriyel olarak üretilen bu peynir çeşidi için sütün 72-74ºC’ de 15 saniye veya 65ºC’ de 30 dakika süreyle pastörize edilip, mayalama sıcaklığına (32-34ºC) soğutulması gerekir. Marketten almak istemeyenler, evde de kolaylıkla yapabilirler. Evde yapmak için ilk olarak 5 lt süt, yarım su bardağı yoğurt ve bir tatlı kaşığı da peynir mayası gerekir.

Marketlerde bulunan sütlerden değil de çiğ süt kullanmanız gerekir. İlk olarak sütü kaynatın ve ılımaya bırakın. Parmağınızın yanmadığı derece soğuması yeterli olur. Ilıyan süte yoğurt ve maya ekleyip karıştırmanı gerekir. Ardından sütün kapağını kapatın ve mayalanmasını bekleyin. Mayalanmış olan peyniri parçalara ayırın. Tencereyi tekrar ocağa koyun ve yoğurt mayalama ısısına gelene kadar ısıtın. Ardından temiz bir ince bez yardımıyla peynir boşaltılır ve süzülmesi için bir yere asılır. 8 saate kadar beklemenin ardından peynir küçük parçalara ayrılır. Peynirin suyunu tencereye koyun ve 5-10 dakika kaynatın. İlk ısısı çıkınca tencerenin üzerine tel süzgeç yerleştirin ve süzgecin içerisine de peynirleri koyun. Kaşık yardımıyla peynirleri ezin. Süzgeçten geçirilen peynir mutfak tahtasına alınır ve ılıyan peynir birkaç dakika yoğrulur. Soğuyan peynir suyun içerisinde konur ve kısıt ateşte ısıtılır. Kaşık yardımıyla peynir karıştırılıp, yumuşatılır. Ardından peynir yine tahtaya alınır ve iyice yoğrulur. Yoğurma işleminin ardından peynir suyun içerisine konur ve az miktarda su serpilir. Karıştırıldıktan sonra yine tahtanın üzerine alınır ve 3-4 saat tahtada soğuduktan sonra buzdolabında bekletilir. Bir gün sonra da kaşar peynirini tüketebilirsiniz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More