Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Himalayar’ın Gölgesindeki Ejder Ülkesi: Bhutan

Bhutan güneyde balta girmemiş ormanlar, kuzeyde de Himalayalar gibi çetin doğal oluşumlar arasına sıkışmış...

0 1.921

İsviçre’den daha büyük olmayan uzak ve gizemli bu ülkenin, doğal ve kültürel varlığını yabancılardan korumak için yılda yalnızca belirli sayıda turist aldığını belirten birçok yazı okuyabilirsiniz. Fakat prtaikte bu böyle değil belirli şartlar sağlandıktan sonra rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Türk vatandaşları sınırda 30 günlük vizeyi rahatlıkla alabiliyor tabii ki belirli bir ücret karşılığında.

Asya Gezi Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Bhutan güneyde balta girmemiş ormanlar, kuzeyde de Himalayalar gibi çetin doğal oluşumlar arasına sıkışmış. Bu krallıkta, kendini dünyaya tümüyle kapamakla birlikte, geleneksel Tibet Budacılığı’na yabancı her şeyden uzak durmak isteyen bir halk yaşıyor. Bu ülkeye karadan giriş yapacaksanız güneyde Bhutan ile Hindistan arasındaki sınır kenti Puntşoling’deki tek kapıdan girecek ve çıkacaksınız demektir.
Ejderhalar ülkesi ya da Bhutanlılar’ın deyişiyle Druk-Yul, kuzeyde Çin (Tibet), geri kalan yönlerde de kendine bir tür koruyuculuk sağlayan Hindistan ile komşudur. Asya efsanelerinde tanrısal iyilik güçlerinin simgesi olan ve şans getirdiğine inanılan ejderha Bhutan bayrağınıda süsler. 17. yüzyılda büyük bir bölümüne egemen olan Budacı Drukpa tarikatları ejderhayı simge olarak benimsemişler ve ülkeye Ejderhalar Ülkesi adını vermişler. Bugün din Bhutanlılar’ın dünya görüşünü önemli ölçüde biçimlendirmekle birlikte, ülke artık teokratik bir devlet değil. Siyasi partilerin bulunmasına karşın, Bhutan bugün çeşitli toplumsal kesimlerin yönetiminde söz sahibi olduğu bir meşrutiyet olarak nitelendirilebilir.
Budacılığın ayrıntılı düşünce dünyasına girmek, onun kültür ve yaşama biçimlerini nasıl etkilediğini çözmek, görsel sanatlarda ortaya koyduğu yüceliği kavramak ve edebiyatındaki derinliği yorumlamak hiç de kolay değil. Ülkenin her yerinde karşılaşılan dinsel yapılar da, insanların sonsuz huzura kavuşmasını sağlayan ve bir kez girildikten sonra çıkışı olmayan Nirvana’ya ulaşma inancının ne kadar kötü olduğunu ortaya koyuyor.

Nepal Gezi Notlarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Bhutan yapı sanatında en dikkati çeken öğe, çorten denen büyüklü küçüklü yapılar. İçinde kutsal eşyaların saklandığı konik çatılı yapılar öteki asya ülkelerinde stupa, pagoda ya da dagoba olarak adlandırılıyor. Bhutan’a özgü bir başka yapı türü de doğanın değişmez bir parçası durumuna gelmiş olan dzong’lar, yani kayalar üzerine yerleştirilmiş manastırlar. Bunlar çoğunlukla ulaşılması en güç yerlere yapılıyor. Manastırlar Himalaya Budacılığı’nda dört tanrı tarafından yönetilen evrenin küçük bir modeli gibi görülüyor. Bunlar hem dinsel, hem de yönetsel merkezler.

İlgili Yazılar

Yalnız Seyahat Edenler İçin En İyi Rotalar

Bhutanlılar’ın çorten dediği stupa‘ların yanı sıra, lotus çiçeği de Budacılığın önde gelen simgelerinden biri. Şansın ve arılığın da simgesi olan lotus çiçeğinin adı Tibet Budacılığı’ndaki “oma mani padme hum” duasında da geçiyor. Yürütülen bilimsel çalışmalara karşın bu duanın anlamı tam olarak ortaya konamamış. Bununla birlikte ülkenin her yerinde bu duanın yazılı ve sözlü biçimlerine rastlanıyor. Bölgede yaygın olarak görülen dua asalarının ve dua bayraklarının üzerinde de bu dua var. İnsan Bhutan’ın içerdiği gizlerin hepsini açığa çıkaramayacağını bilse de, bu yabancı doğanın Budacılığın barışçı mesajını kitapların öğretebileceğinden çok daha iyi bir biçimde iletebileceğini hissediyor.

Hadrian Duvarı’nı Yürümek Yazımız İlginizi Çekebilir

Bhutan’ın doğası karşıtlıklarla dolu. Ülkenin güneyindeki tropik yağmur kuşağı yılda 5 m.’nin üzerinde yağış alıyor. Bu bölgeye kuzeydeki Himalayalar’ın karlarla kaplı dorukları arasında 7.000 m’lik bir yükseklik farkı var. Bunların arasında ise derin vadileri, köpüren ırmakları, dağların yamaçlarındaki her dem yeşil ormanları, taraçalı tarım alanları ve daha kuzeyde, göçerlerin yak sürülerini otlattığı yaylalarıyla yabanıl bir güzellik sergileyen bir ülke uzanıyor. Ülkenin üçte ikisi hayvan varlığı ve bitki örtüsü akımından çok zengin ormanlarla kaplı, Bhutan’da doğa insanı durmadan şaşırtıyor: Güneydeki fillerden, kaplanlardan ve parslardan kuzeydeki yaklara ve ayılara, cangıllardaki perde biçiminde uzanan orkidelerden dağların yamaçlarında yetişen orman güllerine kadar değişen bir çeşitlilik var bu ülkede. Bhutan hükümeti ülkenin heryerine seyahat edilmesine izin vermiyor ve bu güzellikleri tek bir gezide görmeniz çok zor.

Hem dinsel bir tören, hem de bir halk sporu olan okçuluk, Bhutan’ın en eski gelenekleri arasında. Bhutan’da okçuluk boş zamanı değerlendirmek için değil, kötü ruhları kovmak için yapılıyor.

Doğa ve Coğrafya Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More