Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Son Keşifler Mısır’da 2000 Yıllık Evcil Hayvan Mezarlığını Ortaya Çıkardı

Arkeologlar, köpek, kedi ve maymunlarla dolu, yaklaşık 2000 yıllık bir evcil hayvan mezarlığı keşfettiler.

0 7.768

Mısır’ın Berenike kasabasında, arkeologlar, köpek, kedi ve maymunlarla dolu, yaklaşık 2000 yıllık bir evcil hayvan mezarlığı keşfettiler.

Arkeologlar, eski bir Mısır kasabasında köpek, maymun ve kedi kalıntıları bulunduran yaklaşık 2000 yıllık bir hayvan mezarlığını bulduklarını söylüyorlar.

Hayvanların bazıları son uykularına yatırılmak üzere bırakıldıkları zaman bile boyunlarında demir tasmalar olduğu ve iki genç kediye ait mezarda da devekuşu kabuğundan boncuklar bulunmuştur. Araştırmacılar, hayvanların bazılarının cesetlerinin çöp olarak atılmak yerine kasıtlı bir şekilde paspasların ve çanak-çömleklerin altına gömüldüklerini ileri sürüyorlar.

Antik Dönem dergisinde yeni bir çalışmanın yazarı olan Polonya Bilim Akademisi’nden Marta Osypińska, hayvanların bedenlerinin dikkatlice korunmuş olmasının  ‘’bugün bildiğimiz gibi insanlar ve hayvanlar arasında duygusal (bir bağ)’’ olduğunu gösterdiğini söylüyor.

Antik Mısır’da gömülü hayvan bulmak nadir bir durum olmasa da ancak çoğu hayvan sahipleriyle veya sahiplerinin yanına gömülmüştü. Osypińska, bu hayvanların yanına gömülen iki insanın, hayvanlardan 3 yüzyıl kadar sonra gömüldüklerini söylüyor.

Osypińska ve meslektaşları, Kızıldeniz kıyısında eski bir Mısır liman kenti olan Berenike’nin, harabelerinin hemen dışarısındaki çöp yığınlarını incelerken hayvanlara rastlamışlardır. Başlangıçta hayvan-odaklı olan yer aslında savaş alanlarına giden Kuzey Afrika filleri için bir dinlenme yeri olarak kullanılmaktaydı. Hayvan mezarlarının tarihi kasaba yoğun bir ticaret merkezi olduğu ve Romalıların sallandığı zamana, MS 1. ve 2.yüzyıla, uzanmaktadır.

Mezarlıkta bulunan boncuklarla süslenmiş demir tasma
Mezarlıkta bulunan boncuklarla süslenmiş demir tasma

Romalılar da evcil hayvanlarını seviyordu, özellikle de köpeklerini. Berenike’deki mezarlardan birinde ya Roma ya da Yunanistan’dan getirilmiş olan bir köpek bulunmaktadır. Mastıf benzeri iri yapılı bir hayvan, karnı ise son yemeği olarak balık ve keçi eti yediğini, iskeleti ise bugün bile köpekler arasında olan acılı bir kemik kanserinden muzdarip olduğunu gösteriyor. Berenike’deki araştırmaları yöneten Delaware Üniversitesinden Steven Sidebotham, cesedin bir sepet içerisinde kırık çömlek parçaları ile kaplı olmasının, ‘’çok sevilen bir hayvan” olduğunun açık bir kanıtı olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, Mısır’ın başka yerlerinde, yaklaşık 8 milyon mumyalanmış köpek barındıran geniş hayvan mezarlıklarını bulmuşlardır. Yolcular, bu tür mumyaları dini öğeler olarak satın alırlardı ve ritüel mezarlığa gömülmüş hayvanların, sadece kurban etme ve mumyalama için yetiştirilmiş olabileceği de söz konusudur. Geçmişte Berenike’de araştırma yapan Belçika Doğa Tarihi Enstitüsünden Wim Van Neer, Berenike’deki hayvanların da bazı ritüel amaçlar için gömülmüş olabileceklerini söylüyor.

İlgili Yazılar

Kahire Amerikan Üniversitesinden Salima İkram, mezarlıkların güzel buluntular olduğunu söylüyor. Ancak hayvanların bulundukları çöp yığınına bakarak, hayvanların çöp olarak düşünülüp düşünülmediğini merak etmektedir. Ayrıca Antik Mısır’da evcil hayvan sahiplenmenin çok iyi bilindiğine de dikkat çekmektedir. Duvar resimlerinde kedilerin olduğu ve Antik Mısırlıların köpekler, maymunlar ve bir ceylan ile birlikte gömüldükleri bulunmuştur.

Osypińska, Berenike kedilerinin, ritüel sebeplerle gömülen ve mumyalanan kedilerin aksine, boyunlarının bükülüp bükülmediğine dair bir işaret olmadığını söylüyor. Ve ayrıca çoğu hayvanın özenli bir şekilde gömüldüğüne dair bir sürü işaret olduğunu söylüyor. Örnek olarak kasıtlı olarak kazılmış bir mezar çukuru veya vücudun dikkatli yerleştirilmesi gibi.

Sidebotham, Berenike hayvanlarının, Mısır’ın ilk evcil hayvanları olmasa da, korunma şekilleri nedeniyle ilgi çekici olduklarını söylüyor.

Ayrıca gıdaların yüzlerce kilometre uzaktan anca gelebilecek kadar uzak ve dağlık olan Berenike’nin hiçliğin orta yerinden çıktığını söylüyor.

Sidebotham: ‘’Bunu benzersiz kılan şey ise, bu insanların içerisinde yaşadıkları ağır şartlara rağmen, kendilerine eşlik edecek hayvanlar için zaman buluyor ve çaba gösteriyor olmalarıdır.’’

Üst Resim: Mezarlıkta bulunan hayvanların sahiplerinden gördükleri ilgiye dair işaretler taşıyorlar: kedilerin yanında duran boncukları, köpeklerin boynunda demir tasmalar. Bu fotoğraf, bir tür kemik kanseri olan osteosarkomdan ölen dört yaşındaki bir köpeği göstermektedir

8 MİLYON MUMYALANMIŞ HAYVAN

Çeviri: Gülnihal Kafadar

Kaynak: usatoday

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More