Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Güney Hindistan Sudokusu: Tapınak Sütununa Kazılmış Sihirli Bir Kare Bulmaca

300 yaşındaki sudoku benzeri oyunda sayıların toplamı 15'e ulaşmakta ve kazıma şeklinde yapılmış. Antik sudoku oyununun detaylı fotoğraflarını yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Palani-Hindistan’da yeni keşfedilen sihirli kare
1 1.813

Hindistan’daki arkeologlar, Palani tapınağı sütununa kazınmış 300 yaşında sudoku benzeri nadir bir oyun keşfettiler. Herhangi bir yönde eklendiğinde, sayıların toplamı 15’dir; bu da tapınağın tanrısal konumuyla ilişkilendirilen bir sayıdır.

News Minute, araştırmacıların keşfi, 13. yüzyıla ait bir mandapada[1], Hindistan’ın Tamil Nadu kentinde bir hacı kasabası olan Palani’nin eteklerinde bulunan, halk ritüelleri için kullanılan sütunlu bir dış mekan pavilyonunda bir sütun ayağı tamir edilirken yaptığını bildiriyor.

Yazıt, çok sayıda kireçtaşı örtüsü altında gizlenmişti, ancak tapınağın onarımı sırasında ortaya çıkarılmıştı. Bu özel mandapa, Mart/Nisan aylarında Panguni Uthiram festivali boyunca, Tamil ayının dolunay zamanı kullanılmaktadır.

Hindistan Yazıları ve Arkeoloji Haberleri İçin Tıklayınız

Sihirli kare bulmacanın bulunduğu yere benzer bir mandapa pavilyonu örneği

3 x 3 Sihirli Kare

News Minute’e göre, arkeolog Narayanamoorthy, yazıtın büyük olasılıkla 17.yy’a ait bir 3×3 sihirli kare örneği olduğunu söyledi. Rakamlar Tamil dilinde yazılmış ve yatay, dikey ve çapraz olarak toplandıklarında sonuç hep 15 oluyor. Narayanamoorthy 15 sayısının tapınak tanrısı Murugan/Lord Muruga adı verilen bir Hindu savaş tanrısı ile ilişkisine dikkat çekiyor.

Hindu inanışına göre, her tanrının bir sayısı vardır ve Lord Muruga’nın sayısı 6 (1+5=6)” dedi Narayanamoorthy  News Minute’e verdiği demeçte. “İlginç şekilde, festivaller boyunca, tanrı bu sütunun önüne yerleştirilirdi. Sudoku kareleri üzerindeki yazıtlar, bu noktada önem teşkil edebilir. Bundan öğrendiğimiz şey, oyunun mantığının dünyanın başka yerlerinde oynanmasından çok önce kullanılmış olduğudur.“

Hinduların Alnındaki Kırmızı Noktanın Anlamını Merak Ediyorsanız Bu Yazımız Tam Size Göre

Tapınak tanrısı Muruga’nın bir heykeli 8.yy

Sihirli Karenin Kökenleri

Sihirli kare,  a n x n kare matris ‘de her sıranın, sütunun ve köşegenin eşit olduğu popüler bir sayı bulmacasıdır. Sudoku, ilk kez 19. yüzyılın sonlarında gazetelerde ortaya çıkan dokuz 3 x 3 alt ızgaraya sahip 9 x 9 ızgarayı içeren özel bir sihirli kare türüdür.

İlgili Yazılar

Ancak, genel olarak sihirli karelerin, Çin’de en azından M.Ö 7.yy’a dayanan çok daha uzun bir geçmişi vardır. Antik çağlarda, bulmaca sihirli ve mistik değerlerle özdeşleştirilmiştir. Bazı bulmaca şekilleri, Arap illüzyonistlere ve sihirbazlara yardımcı olacak harflerle birlikte kullanıldı.

6 × 6 ızgara içinde düzenlenmiş günümüz rakamlarından oluşan demir plaka, yatay, dikey ve çapraz olarak 111 adete kadar sihirli bir kare oluşturacak şekilde düzenlenmiştir. Yuan Hanedanı (1206-1368). Günümüzde, Xi’an şehrindeki Shaanxi Tarih Müzesi’nde sergilenmekte

Bir sihirli kareden bahseden ilk kayıt, antik Çin efsanesiyle ilişkilidir ve M.Ö 650 yılına aittir. Tathaastu hikayeyi şöyle anlatır:

“Efsaneye göre, bir zamanlar, Çin’in büyük imparatorlarından biri, Lo nehrinin selinde bir kaplumbağa kabuğu buldu. Bu, o zamanlar insanlar tanrının tosbağa ve su kaplumbağası kabuğunda yaşadığına inandığından oldukça hayırlı bir alametti. Bu özel kaplumbağa kabuğu olağanüstü işaretler taşıyordu – sırtında mükemmel, üçte üç kareler vardı. Bu kare, Lo Shu ızgarası olarak bilinir. Bu kare dikkat çekiciydi, çünkü her bir yatay, dikey ve diyagonal satırın toplamı on beştir. On beş, yeni ay ve dolunay arasındaki gün sayısıdır. Beş sayısı antik Çin’de son derece muteberdi ve bu sihirli karenin merkezinde bir beş sayısı vardı.”

Asya Arkeoloji Haberleri İçin Buraya Tıklayınız

Parsvanatha tapınağının girişindeki 10.yy dan bir 4×4 kare. Khajuraho, Hindistan

Hindistan’daki Sihirli Kareler

Hindistan’da sihirli karenin bilinen en eski kullanımı, MS 1. yüzyıla kadar uzanır ve simyager Nagarjuna tarafından yazılan Kaksaputa adlı bir metinde bulunur. Hindistan’ın Khajuraho kentinde bir tapınağın girişinde bulunan örnekte olduğu gibi, Nagarjuna’nın bahsettiği tüm kareler  4 x 4 sihirli karelerdir.

3 x 3 kare, Palani’deki sütun üzerinde son zamanlarda ortaya çıkarılan gibi, Hindistan’da Vedik döneminden (M.Ö 1500 – M.Ö 600) beri ritüel ve törenin bir parçası olarak kullanılmıştır ve bugün hala kullanılmaktadır. Siddhayog adlı 10. yüzyıldan kalma tıbbi bir metin, Vrnda’nın karesi olarak bilinen 3 x 3 sihirli bir kareyi, kadınlara çalışmalarında yardım etmek için tavsiye eder. Bunlar, ayrıca belirli bir sayı ile ilişkili tanrıların onuruna da kullanılmıştır.

Hindistan Kültürü Hakkında Merak Ettikleriniz Bu Yazımızda

Yazar: April Holloway

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

[1] Hindu düğünü veya diğer dini törenler için kullanılan geçici bir platform veya kutsal bir çadır

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. Reyhan diyor

    Sudoku değil bunlar özel hazırlanmış tılsımlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More