Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Göçmen Kuşların Uğrak Yeri Efteni Gölü

Bu gölün en önemli fauna elemanları arasında su kuşları vardır ve bünyesinde toplamda 150’ye yakın kuş türü bulunur.

0 660

Efteni Gölü Düzce il merkezine 25 km Gölyaka ilçesine ise 5 km uzaklığa sahiptir.

Efteni Gölü sahip olduğu zengin su kaynakları ve bitki örtüsüyle bölgenin en önemli merkezlerinden biri olma özelliği taşır. 1992 yılında Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan bölgede iyileştirici tedbirlerin alınması ve bölgenin doğasının korunmasına yönelik çalışmalar başlamıştır.

Efteni Gölü Özellikleri

Korunma sahasının içinde su yüzeyleri, sazlık alanlar, farklı ekolojik habitatlar, su kuşları başta olmak üzere çeşitli hayvan türlerini korumaya yönelik çeşitli alanlar sağlanmıştır. Bu gölün en önemli fauna elemanları arasında su kuşları vardır ve bünyesinde toplamda 150’ye yakın kuş türü bulunur. Beyaz balıkçıllar, kuğular, yaban ördekleri, leylekler bu alanda sıklıkla görülebilecek hayvan türleri arasındadır. Aynı zamanda bölgede ender görülmekte olan ve nesli tükenme tehlikesi bulunan çeşitli kuş türleri de görülebilir. Bazı göçmen kuşların kuluçka alanı olduğundan dolayı göç mevsimlerinde burada daha fazla kuş türünü görmek mümkündür.

Koruma alanında bulunan diğer kuş çeşitleri arasında ise nesli tükenme riski içinde olan Sibirya kazı, bozördek, yeşilbaş, bekri, mazar, elmabaşı, pasbaş gibi çeşitli kuşlar bulunur. Aynı zamanda Efteni gölünde kuşların yanı sıra ender türden bitki türleri de görülebilir. Düzce Efteni Gölü koruma alanı içinde 5 farklı bitki kuşağına denk gelmek mümkün olacaktır. Düğün çiçekleri, su mercimeği, nilüfer, söğüt, çınar, kızılağaç, sucul karakterli ağaçlar, kamış, nane gibi farklı bitki türleri bölgede denk gelinebilecekler arasında yer alır.

Efteni Gölü Tarihi

İlgili Yazılar

Efteni Gölü’nün tarihinin Bizans prensesi Eftalya’ya dayandığı bilinir. Buranın adı prenses Eftalya nedeniyle Efteni olmuştur. Bizans ordusu savaştan döndükten sonra gölün çevresinde bulunan alanda konaklamıştır. Yolda Prenses Eftalya’nın vücudunda yaralar çıkmış, göl kıyısında sıcak sularla banyo yapan prensesin tüm yaralarının sabah olduğunda iyileştiği fark edilmiştir.

Bunu fark eden Bizans İmparatoru ise göl kıyısına hemen bir hamam yapılmasını emretmiş. Yaraları iyileşmiş olan prenses bir gün gölde sandalla gezerken karşı kıyıda dağın eteklerinde gezen bir delikanlıyı görmüş. Gönlünü delikanlıya kaptıran prensesin hisleri karşılıklıymış. Prenses ile sevdiği genç birbirlerini ziyaret etmeye başlamışlar. Bir gün sevgilisinin yanına gitmek isteyen prensesin kayığı batarak boğulmuş. Bugünden sonra gölün adı Efteni adını almıştır.

Efteni Gölü hakkında ortaya atılan diğer rivayet ise gölün altında kent olduğuna yöneliktir. Bu kent geçmişte seller nedeniyle suya boğulmuştur. Gölün çevresinde yer alan Hacıyakup Köyü’ne geçmiş zamanlarda selatı denmesi de bunu teyit eder durumlardan biridir. Ayrıca Efteni Gölü’ne dair bölge halkı tarafından anlatılan çok sayıda hikâye bulunur.

Efteni Gölü’ne Nasıl Gidilir?

İyi bir zaman aralığı geçirmeyi vaat eden Efteni Gölü Düzce’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunur. Temiz doğası ve eşsiz manzarasıyla etkileyici bir yöne sahip olan bu bölge şehrin gürültüsünden sıkılanlar için birebirdir. Efteni Gölü’ne ulaşım son derece kolay olduğundan dolayı tatilcilerinde uğrak noktalarından biri haline gelmiş durumdadır. İstanbul’dan burayı ziyaret etmek isteyen kişilerin Hendek çıkışından TEM’den ayrılmaları gerekir.

Ankara üzerinden burayı ziyaret edeceklerin ise Düzce ili çıkışından TEM’den çıkarak Gölyaka istikametine doğru gitmeleri gerekir. Gölyaka içinden ilgili tabelaları takip ederek Güzeldere şelalesine 10 km mesafe kaldığını gösteren tabelayı gördüğünüzde, Güzeldere yoluna sapmadan düz olarak yola devam etmelisiniz. Bu istikameti takip ettiğinizde ise kısa bir süre içinde Düzce’nin benzersiz güzelliklerinden biri olan Efteni gölü eşsiz manzaralarıyla sizi karşılamış olacaktır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More