Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Amerika’ya Göçmenlik Başvurusu ve Detayları

Yaşam şartları, işsizlik ve gelir düzeyini göz önüne aldığımızda, şayet başka bir ülkeye gitmemiz gerekseydi pek çoğu öncellikle Amerika’yı tercih ederdi.  Amerika yaşam standardının, insan haklarının, refah seviyesinin ve öncelikle paranın merkezi diyebiliriz.

0 4.819

Herkes için doğduğu ülke, yaşadığı şehir ve o ülkenin insanları kendine daha güzel ve özel gelir. Özellikle Türkiye’de yaşayan biri için ülkeden ayrılmak her zaman çok zor gelmiştir. Fakat bazen insanın doğduğu yere değil doyduğu yere gitmesi gerekir. Yaşam şartları, işsizlik ve gelir düzeyini göz önüne aldığımızda, şayet başka bir ülkeye gitmemiz gerekseydi pek çoğu öncellikle Amerika’yı tercih ederdi.  Amerika yaşam standardının, insan haklarının, refah seviyesinin ve öncelikle paranın merkezi diyebiliriz.

Amerika’da yaşamak sanıldığı kadar zor ya da hayalden ibaret bir durum değil. Fakat asıl olan Amerika’da yaşarken yasal olarak bulunmak ve yasal statüye sahip olmaktır.  Şayet Amerika’da yasal olarak yaşam ve çalışma izniniz varsa hem dilediğiniz işte çalışabilir hem de eğitim gibi diğer tüm sosyal haklardan bir Amerikan vatandaşı kadar fayda sağlayabilirsiniz.

Bunun dışında Amerika’ya eğitim almak için gitmek isteyenler eğitim vizesi alarak, çalışmak isteyenler ise çalışma vizesi yoluyla göçmen olarak gidebilirler. Fakat eğitim ve çalışma vizesi alan kişilerin, Amerika’da yaşama süreleri kısıtlıdır. Bu izinler kısa bir süre uzatılıyor olsa da tamamen Amerika’ya yerleşmeyi düşünen kişilerin diğer alternatifleri denemeleri daha mantıklı olacaktır.

Amerika’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

Amerika’ya göçmen olarak gitmek isteyen kişiler, göçmen olarak gidebilmenin ve dahası Amerika’da kalıcı bir yaşam nasıl sağlanırın yolunu aramaktadırlar. Bizlerde Amerika’ya göçmen olarak gidebilmenin yollarını sizler için derledik. Gelin Amerika’ya göçmen olarak nasıl gidilir hep birlikte göz atalım.

  • Geçici Çalışma Vizesi almak: Amerika’da geçici süre de olsa hem yaşam hem de çalışma imkânının sağlandığı yol çalışma vizesi almaktan geçmektedir. Amerika’da faaliyet gösteren firmalar, belirli düzeyde yabancı çalışana ihtiyaç duyduğundan çalışma vizesine başvurarak eleman ihtiyacını karşılamaktadır. Fakat geçici çalışma vizesi için başvuru yapmak oldukça uzun bir süreç ve fazlaca belge gerektirmektedir. Öyle ki yalnızca çalışma vizesi almak isteyen kişinin değil, yabancı çalışana ihtiyaç duyan firma için zorlu bir süreç olmaktadır. Her iki tarafın da bu işi ya da çalışanı neden istediğini, belgelerle kanıtlaması gerekmektedir. Geçici çalışma vizesi için genellikle her yıl Nisan ayının ilk günlerinde firmalar tarafından başvuru işlemleri başlatılmaktadır.  Çalışma vizesi için belirli bir kota bulunmaktadır. Şayet başvurular belirlenen kotanın üzerindeyse, çekiliş yöntemi uygulanabilmektedir.

 

  • Yatırımcı Vizesi Almak: Amerika’da yaşamanın bir diğer alternatifi ise Amerika’da yatırımcı olmaktır. Amerika’da bir şirketi satın almak ya da yeni bir iş yeri kurmak kişiye yeşil karta başvurma olanağı da sağlamaktadır. Elbette Amerika’da yatırımcı olarak bulunmak sanıldığı kadar kolay değildir. Yatırım yapabilmek içi en az 1 milyon dolar ve şirketinizde çalıştırmak için en az 10 adet Amerikalı vatandaş olması gerekmektedir.

  • Greencard Çekilişi: Amerika’da göçmen olmanın en kolay yolu aslında Greencard çekilişidir Amerika Birleşik Devletleri 1990 yılından bu yana, ülkedeki nüfusun çeşitliliğinin artması ve kültürel olarak genişlemek adına her yıl 50 bine yakın yabancı kişiye Amerika’da çekilişle göçmen olma şansı verilmektedir. Greencard çekilişini kazanan kişilerin ilk 5 yıl seçme ve seçilme hakkı haricinde, diğer tüm haklardan en az Amerikan vatandaşı kadar yararlanması mümkün kılınmaktadır. 5 yıl sonra gerekli koşulları sağlayan kişilere Amerikan vatandaşlığı da verilmektedir.

 

  • Şirket Sponsorluğu: Greencard çekilişi sonrasında Amerika’da çalışmanın ve yaşamanın en kolay yolu sponsorluk yöntemidir. Bunun en hızlı ve kolay olanı Amerikan vatandaşı olan biriyle evlenme ya da nişanlanma durumudur. Bir diğer yöntem ise Amerika’da faaliyeti bulunan bir şirketin kişiye sponsor olarak kişi adına Greencard başvurusunda bulunmaktır. Fakat bu durum oldukça meşakkatli ve çok fazla prosedür isteyen bir yöntemdir. Ayrıca firmaların sponsorluk başvurusunda bulunması durumunda Amerikan Çalışma Bakanlığı gerek duyduğu takdirde müdahale edebilmektedir.

Amerika Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

İlgili Yazılar

Amerika’da çalışma ve orada yaşama hayali kuran kişilerin öncelikle Amerika çalışma vizesine sahip olmaları gerekmektedir. Amerika çalışma vizesi yalnızca tek kalem altında verilen bir vize türü değildir. Başvuran kişinin uyruğu, yapmış olduğu meslek ve hatta Amerika’da çalışacağı işverene bağlı olarak alacağı çalışma vizesi değişkenlik göstermektedir.

Amerika çalışma vizesine sahip olan kişilerin Amerika’da ikamet edebilir ve dilediği işyerinde çalışabilirler.  Bu süre zarfında gerekli koşulları yerine getirdikleri takdirde Amerika’da süresiz oturma izni hakkına da sahip olma şansları mevcuttur. Ayrıca çalışma vizesine sahip olan kişilerin aileleri de aynı haklardan yararlanabileceklerdir.

Amerika vizesi alabilmek için gerekli evrak listesi ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Vize bitişi sonrası 6 ay daha geçerli olabilecek pasaport
  • Varsa eski pasaportlar
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Çalışma vizesi talep dilekçesi
  • DS-160 Amerika Vize Başvuru Formu
  • I-29 form belgelerinin başvuru esnasında ibraz edilmesi

Amerika Çalışma Şartları Nasıldır?

Amerika hem yaşamak hem de çalışmak için elbette oldukça cezbedici bir ülke olarak görülmektedir. Amerika’da çalışmaya başlayan kişilerin haftalık çalışma saati 40 saat olarak belirlenmiştir. Maaşlar ise haftalık çalışma saati üzerinden belirlenmektedir. Buna göre 40 saati geçtiğiniz anda fazla mesai ücreti almanız mümkün olacaktır.

Fazla mesaiye kalan kişiler her saat başına normal çalışma saati ücretinin 1,5 kat katını alacaklardır. Fakat Amerika’da fazla mesaiye kalma durumu çalışana değil, işverene bağlı bir durumdur. İşveren istemedikçe fazla mesaiye kalınmamaktadır. Amerika’da çalışma prensibi kesinlikle kurallara uyulması yönündedir. Belirtilen saatte işyerinde olmamak ya da verilen işleri zamanında bitirmemek işverenle çalışan arasında soruna yol açacaktır.

Yeşil Kart

Amerika’da mesai ofis bölümünde çalışanlar için 8.30 – 5.00 iken, fabrikada çalışan işçiler için 8.00-4.30 saatleri arasındadır. Hali hazırdan verilen asgari ücret miktarı ise saat başına 7.25 $’dır. Onaylanan son yasa tasarısı ile asgari ücretin saat başına 15$ olarak verilmesi onaylanmış bulunmaktadır.

Amerika’da yaşayan insanlar oldukça hırslı bir çalışma prensibine sahiptirler. Bu yüzden Amerika’da standart yıllık izin 2 hafta olarak belirlenmiştir. Yıllık izinlere ek olarak eyaletlerin uyguladığı tatiller ve ulusal tatiller ilave edilmektedir. Çalışanların yıllık izinleri de işyerinde çalıştığı yıla göre artmaktadır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More