Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mumyalar ve Torunları: 5300 Yaşındaki Buz Adamı Ötzi’nin Soyundan Gelen 19 Avusturyalı Bulundu

Soy ağaçlarına hakim olan bazı şanslı kişiler, kendilerinden birkaç nesil önce yaşamış akrabalarını tanıyabilirler. Hatta bazıları birkaç yüzyıl geriye gidebilir. Ancak, soyunuzun 5300 yıl önce vahşice katledilmiş, Taş Devri'nden kalma bir adama dayandığını söylesek?

0 7.115

Soy ağaçlarına hakim olan bazı şanslı kişiler, kendilerinden birkaç nesil önce yaşamış akrabalarını tanıyabilirler. Hatta bazıları birkaç yüzyıl geriye gidebilir. Ancak, soyunuzun 5300 yıl önce vahşice katledilmiş, Taş Devri’nden kalma bir adama dayandığını söylesek?

Ancient-origins sayfasının aktardığı habere göre Avusturyalı 19 erkek için durum böyle. DNA sonuçları bu kişilerin Buz Adamı Ötzi’nin torunları olduğunu gösteriyor. Ötzi’nin günümüze kadar muhafaza edilmiş kalıntıları, Avusturya-İtalya sınırında bulunan Ötztal Alpleri’nde yürüyüş yapan iki Alman turist tarafından 1991 yılında keşfedildi. Bilim adamları, kafa travması geçirdiği tespit edilen cesedin I. Dünya Savaşı’ndan kalma olduğu görüşündelerdi ancak yapılan araştırmalar mumyanın M.Ö 3,300’lü yıllarda yaşadığını gösteriyor. Çok uzun zaman önce yaşamış olmasına karşın ceset çok iyi durumda, bazı kan hücreleri bozulmadan kalmış. Bilim adamları, onun mide içeriğini bile tam anlamıyla çözümlemeyi başardı ve Ötzi’nin son yemeğinin geyik eti, otlu ekmek, buğday kepeği, bazı kök ve bitkiler olduğunu tespit etti.

Yapılan DNA testleri Ötzi’nin ölmeden kısa süre önceki sağlık durumuna dair çok kesin detaylar ortaya koydu. Ötzi’nin damar tıkanıklığı riski çok yüksekti, laktoza duyarlıydı ve bilinen ilk Lyme hastası insandı.  Ancak en şaşırtıcı bulgulardan biri Ötzi’nin günümüzde yaşayan 19 torununun olması.  Bilim adamları, Ötzi’nin DNA’sında bulunan belirli bir genetik mutasyon aracılığıyla onun torunlarına ulaştı.  Araştırmaların başındaki isim, adli tıp uzmanı Walther Parson, “İnsan DNA’sında herhangi bir değişime uğramadan sonraki nesillere aktarılan bazı kısımlar vardır. Bu kısım erkeklerde Y kromozomunda, kadınlarda ise mitokondride bulunur. Mutasyon sonucu ortaya çıkan bazı değişimler de bu genlerle bir sonraki nesile aktarılır.” diyor.

İlgili Yazılar

“Bu sayede insanları sözde haplogruplara ayırabiliyoruz.”

Parson, Ötzi’nin haplogrup G ve alt kategorisi olan G-L9’un bir üyesi olduğunu belirtiyor.  Bu, Ötztal vadisinde yaşayanların, 16. yüzyıl Avusturya’sında kurulmuş bir yerleşim yerinden, Fließm’dan buraya göç ettiklerini gösteriyor. Antik çağlarda yaşamış bir adamın günümüzde yaşayan torunlarını bulabilmesi ise bilimin gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ötzi’nin Yediği Son Yemeği Biliyor Musunuz?

Bilinen En Eski Saat

Çeviri: Beste Naz Yıldız

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More