Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tarih Dersleri: Antik Roma ve Mirası – 5

0 1.936

Antik Roma’nın Dünya Tarihi açısından önemini toparlayacak olursak:

Roma Devri “Eskiçağ” dediğimiz büyük tarihsel devirler silsilesinin son safhasıdır. İ.ö. 8. yy.’dan İ.s. 5. yy.’ın sonlarına dek süren Roma Tarihi’ne, Bizans Tarihi’nin süresi de eklenecek olursa, 2000 yılı aşkın bir zaman ortaya çıkmaktadır. Dünya Tarihi’nde süre bakımından bu ayarda ikinci bir süreç bulmak mümkün değildir.

Fakat, Roma’nın Dünya Tarihi’ndeki önemi, yalnızca sürdüğü bu uzun yaşamdan ve tüm Akdeniz Bölgesi’nde ilk ve tek kez olarak kurduğu siyasal mekân birliğinden değil, aynı zamanda o’nun devlet olarak yaptığı etkilerden ve uygarlık ve kültür başarılarından da ileri gelmektedir. Roma’nın başarısı, her şeyden önce, dünyaya miras bıraktığı “tam devlet” kavramında olmuştur. Bir diğer başarı; içinde etnik bir birlik görülmeyen tüm Akdeniz Bölgesi’nde, “kan temeli” üzerinde değil, “vatandaşlık ilkesi” ile hukukî bir birlik oluşturmuş olmasıdır. Roma böylece dünyaya farklı kültürel ve geleneksel unsurlardan bir “devlet ulusu” da yaratılabileceğini ilk kez göstermiş ve – kökeni ve kültür geleneği ne olursa olsun – içinde barındırdığı insanlara “ben bir Roma vatandaşıyım” dedirtebilmiştir. Roma’nın devlet gücünün ve uzun ömürlü olmasının nedenini, öncelikle, Roma’daki bu vatandaşlık kavramında aramak gerekir.

Roma, daha önce de söylediğimiz gibi, Akdeniz’in doğusundaki yüksek kent kültürünün, kurduğu siyasal ve hukuksal düzen içinde, köy kültürünün egemen olduğu batıya ulaşmasını da sağlamış; böylece, Akdeniz Bölgesi’nde bir anlamda bir kültür birliği de kurabilmiştir. Roma, bu şekilde, insanlığa değişik etnik ve kültürel unsurlardan yoğun bir kültür sentezi yapılabileceğini de göstermiştir.

İlgili Yazılar

Bugün bu kültür birliği bozulmuş olmakla birlikte, günümüzün Latin Dünyası ve modern dünyanın hukuk kurumları, Roma’nın bugün de çok etkili olan kültür ve uygarlık miraslarıdır.

[SON]

TARİH DERSLERİ: ANTİK ROMA VE MİRASI – 4

Prof. Dr. Bülent İPLİKÇİOĞLU

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More