Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Libya’da 150.000 Yıllık Delinmiş Salyangoz Kabukları Bulundu

iverpool John Moores Üniversitesi (LJMU),Belfast Queen’s Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nin arkeologları, Kuzey Afrika’daki ilk insanların salyangozun yenilmesini kolaylaştırmak amacıyla kabuklarını özel olarak seçilen aletlerle deldiklerini keşfetti.

0 929

Liverpool John Moores Üniversitesi (LJMU),Belfast Queen’s Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’nin arkeologları, Kuzey Afrika’daki ilk insanların salyangozun yenilmesini kolaylaştırmak amacıyla kabuklarını özel olarak seçilen aletlerle deldiklerini keşfetti.

salyangoz kabuğu
Libya’da bir mağarada bulunan salyangoz kabuklarında açılan delikler (resimde sağda ve solda) ilk insanların daha kolay yiyebilmeleri için salyangozları kabuklarından çıkartmak amacıyla taş “deliciler” ya da dikenleri kullandığına işaret ediyor.

 

Belfast Queen’s Üniversitesi’nde Lisans üstü çalışmalarını yumuşakçalar sınıfı üzerine yürütmüş olan Dr. Evan Hill: “Libya’daki Haua Fteah Mağarası kazılarından çıkan arkeolojik materyallerin analizinin bir parçası olarak, binlerce yumuşakça kabuğunun düzinelercesi hem paleoiklimin yeniden yapılandırılması hem de yüksek çözünürlüklü radyokarbon tarihleme amacıyla incelendi.

“Bu kabukları incelerken, bir çok numune üzerinde  insan eylemleriyle oluştuğuna işaret eden hasarlar gördük. Ayrıca delici olarak kullanıldığına dair bulguların rastlandığı birkaç taş alete de rastladık. Belfast Queen’s Üniversitesi ve LJMU’da gerçekleştirilen delinmiş kabukların detaylı analizi ve Cambridge Üniversitesi’nde meslektaşlarım Dr Giulio Lucarini ve Dr Giuseppina Mutri tarafından gerçekleştirilen taş aletlerin detaylı analizi gösteriyor ki, yumuşakçalar  Haua Fteah’daki insanlar tarafından en az 150,000 yıl önce tüketilmişti.

LJMU Coğrafya bölümü Öğretim Üyesi  Dr. Chris Hunt, uzmanların bir süre için ilk insanların salyangoz yediğinden ve salyangozun onlar için günlük ara öğün olduğundan süphelendiğini belirtiyor.

haua fteah mağarası

İlgili Yazılar

“Emin olmak oldukça zor, fakat yaşları 150,000’e kadar çıkanbu kabuklardaki delinmeler üzerine yaptığımız gözlemlerimiz bu durumun devam ettiğini gösteriyor. Delme, insanların yiyeceği direkt kabuktan emerek dışarı çıkarmasına olanak vermiş, böylece hayvanların çıkarılmasını zorlaştıran durum ortadan kaldırılmıştır – bence hiç de iyi değil! Salyangozlar ilk insanlar için yemesi oldukça demokrasiye uygun oluşumlarmış gibi görünüyor, çünkü herkes onları elde edebilirdi.  Salyangozlar günümüzde lüks tüketim besiniyken, o zamanlar için yenmesi oldukça yaygın bir besinmiş gibi görünüyor.”

Dr. Chris Hunt, MailOnline’a salyangozların mağaranın özellikle 14,000 ve 10,000 yıl öncesi  arasındaki tabakalarında yaygın olduğunu belirtti.

“Bu insanlar kesinlikle çok fazla salyangoz tükettiler, ama aynı zamanda çam fıstığı,yabani meyveler gibi bitkileri ve yabani bitkilerin tohumlarını ve Berberi koyunu, kaplumbağalar ve anteloplar gibi hayvanları da tükettiler. Biz o dönemde insanların yiyecek kıtlığı çektiğini düşünüyoruz. 10,000 yıl önce ciddi derecede gıda kıtlığı çektiklerinden, neredeyse çok küçük salyangozları bile toplamak zorunda kaldıklarını düşünüyoruz. Küçük kabukları toplamak oldukça zordur ve bunlardan çok fazla besin değeri elde edemezsiniz. Bu yüzden insanlar bunu yalnızca umutsuzluğa düştüğünde yapar.”

Hunt  “Diğer zaman dilimlerinde, muhtemelen etrafta dahaz az insanın olmasından dolayı; salyangozlar, hayvanlar ve bitkiler de daha azdı.” diye açıkladı.

“Mağara kesidinin daha eski bölümlerinde salyangozlar görülmemiş çünkü arkeologlar o döneme ait buna benzer kanıtları daha önce henüz hiç raporlamamıştır.” diyen Dr. Hunt ekliyor: “Bu tabakalarda ayrıca çoğunluğu Berberi koyununa ait hayvan kemikleri de var; fakat bitkilere ait bulgu yok. Bunun nedenini tam bilmiyoruz; fakat günümüze ulaşmamış olabilirler.”

Haber Düzenleme: Aylin Akın

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More