Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kemal Can Ocak İle Şarap Röportajı

Şarap eleştirmeni  Kemal Can OCAK  merak ettiğimiz soruları yanıtladı. Ayrıca bağ rotaları üzerine konuştuk.

Kemal Can OCAK Kapadokya/Türkiye
0 1.554

Şarap eleştirmeni  Kemal Can OCAK  merak ettiğimiz soruları yanıtladı. Ayrıca bağ rotaları üzerine konuştuk.

Dünyanın çeşitli şarap bölgelerinde fotoğraflar çekiyor ve yorumlar yapıyorsunuz.  Öncelikle kısa olarak “wineisanart”  instagram hesabının oluşumunu anlatır mısınız?

Wineisanart, “Şarap bir sanattır.” fikri şarabı ait olduğu yer olan doğa ile birleştirme düşüncesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bir şarapsever olarak Dünyanın çeşitli şarap bölgelerini gezmeyi seviyorum.  Kadeh ile doğanın uyumunu farkettiğim ve tek bir karede harmanladığım an aslında bu oluşum da başlamış oldu.

Kayseri/Türkiye Fotoğraf : Kemal Can OCAK

Ziyaretçilerimize önerebileceğiniz bir şarap rotası var mı ?

Fransa’da bulunan Alsace bölgesi gerek beyaz şarapları gerek fotojenik renkli mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken bir şarap rotası. Marlenheim’dan başlayarak 170 km sonra Thann kasabasında son bulur.  Rota üzerinde Avrupa’nın en güzel köyleri seçilen;Eguisheim, Riquewihr, Ribeauville gibi yerlerin dışında Colmar ve Strasburg şehirleri mutlaka görülmelidir.

Alsace rotası üzerinde sevdiğim bir başka özellik ise şaraphanelerin butik yapısı. Yolunuzun üzerinde bulunan yüzlerce şaraphaneye gidip hoş bir şarap sohbeti eşliğinde üreticinin şaraplarını hiçbir ücret ödemeden tadabilirsiniz. Fiyat performans açısından oldukça başarılı bir bölge.

Türkiye’de tavsiye edeceğiniz bir bağ rotası var mı ?

Ülkemizde bağ/şarap rotası kavramı yeni yeni oluşuyor. Şimdilik iki tane organizebağ rotamız var. Bunlar Trakya bağ rotası ve Urla bağ rotası. İkiside görülmeye değer rotalar. Bunun dışında rota olmasa da dağınık bir şekilde ülkemizin çeşitli bölgelerinde üreticilerimiz var. Liste oldukça uzun aslında.

Strasburg/Fransa Fotoğraf : Kemal Can OCAK

İsterseniz diğer sorularımız ile devam edelim. Sizce her şarap yıllanır mı ?

En çok sorulan sorulardan birisi.  “Yurdışından hediye bir şarap gelmişti, vitrinde öyle duruyor. Ne kadar eder ? Tadı nasıldır? “  Kısaca hemen cevap vereyim.  Hayır, tabiki her şarap yıllanmaz.

Üretilen şarapların tamamına yakını aslında şişelendiği anda içilebilir konumdadır.  Yıllanabilir şaraplar düşük verim ile yetiştirilmiş bağlardan özenle toplanmış bazı üzüm çeşitlerinden iyi üretim teknikleriyle yapılan şaraplardır.  Tüm üretilen şaraplara oranı çok çok düşüktür.

Ayrıca yıllanması için yapılan şarapların ise uygun koşullarda saklanması gerekmekte. Işıktan uzak, uygun nem ve sıcaklık altında beklemesi gerekir.  Yani evin vitrininde yada bir köşesinde unutulmuş, bir şarap muhtemelen yıllanabilse bile süreç içerisinde tüm özelliğini yitirmiştir.

İlgili Yazılar

Ayrıca son bir not. Bazı şarapseverler genç aromaları severken bazıları  şarapta yıllanmış olgun aromaları sevebilir. Yıllanabilir bir şarabın yıllanması da her zaman istenen bir şey olmayabilir.

Fonne Aime Şaraphanesi Bennwihr/Alsace

Şarap yorumlarında kırmızı meyveler, çilek, karabiber, vanilya muz gibi aromalardan bahsedilir. Bunlar şarabın içerisine sonradan katılıyor mu ?

Hayır. Bunlar sadece bir tanım . Bir şarap dili.  Aslında bu aroma tanımlamasının iki boyutu var. Birinci husus şarapseverlerin ortak bir dili konuşma ihtiyacı.  Bir şarap tadım notunu okuduğunuzda  o şarap hakkında aklınızda aynı imajın oluşması.

İşin bir diğer boyutuda kimyasal elbette. Üretim esnasında ester adı verilen ucucu bazı organik bileşikler oluşuyor. Bu esterler üzüm çeşidine, üretim tekniklerine ve yıllanma koşuluna göre değişiyor. Duyu merkezimizde o organik bileşik tadıldığında çilek yada vanilya hissi uyandırıyor.

Uluslararası Şarap yarışmalarında jurilik de yapıyorsunuz.  Nasıl 20TL ile 200TL lik şarap aynı puanı yada madalyayı alıyor ?

Daha ucuz olmasına rağmen çok daha kaliteli şaraplar olabilir. Markaya, o üretim bölgesinin dinamiklerine, geçmişten gelen sınıflandırmaya, hatta ülkeye göre fiyatlar çok değişir. Fiyat şarap kalitesini yansıtan doğru bir parametre değildir.

Yarışmalarda şaraplar kör tadılır. Yani ne içtiğinizi bilmezsin. Bu anlamda şarap eleştirmenleri  sistematik olarak tadım gerçekleştirerek fiyatları bilmeden madalyaya/puana karar verirler.

Burgunya / Fransa Fotoğraf : Kemal Can OCAK

Dünya’da satılan en pahalı şarap hangisiydi ?

Burgonya genel olarak pahalı bir bölge.  Ama şişe olarak  rekor 1945 Romanee-Conti . Fransa’nın Burgonya bölgesinden. Bir açık arttırmada 558.000 bin dolara satıldı. Bundan önceki rekor 304.000 dolarlık fiyatıyla 1947 Cheval Blanc, oda Fransa’nın Saint Emillion bölgesindendi.

Size göre gelecek vaadeden yerel Türk üzümü hangisi ?

Trendleri takip etmek lazım. Bundan 10 sene önce sorulsa Boğazkere derdim. Daha güçlü yapısı ve fıçı uyumu nedeniyle, Ancak fıçı kullanımı giderek azalıyor. Meyvemsi  aromaların ön planda olduğu şarap stilleri bir adım önde. Öküzgözü üzümünden çok zarif ve aromatik kırmızı şaraplar yapılıyor. Bence Öküzgözü. Beyaz şaraplar içinse Emir üzümü diyebilirim.

Teşekkür ederiz. Peki  ziyaretçilerimiz size nasıl ulaşabilirler ?

Ben teşekkür ederim.  Keyifli bir sohbet oldu. Beni Instagram üzerinden “wineisanart” https://www.instagram.com/wineisanart/   hesabı ile takip edebilirler.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More