Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Guatemala Ormanı’nda Bulunan Antik Maya Otobanları

Mayalılar tarafından seyahat ve malların taşınması için kullanılan geçiş yolları, Orta Amerika’da kalan en büyük el değmemiş tropik orman arazisi içerisinde...

0 11.395

Bu yol ağı, M.Ö. 600’e kadar uzanıyor ve Batı Yarım Küresinin ilk devlet düzenindeki toplumunun temeli olarak görülüyor.

Bölgede yürütülen yüksek teknolojili taramaya göre, Guatemala ormanında 150 milin ötesine uzanan antik bir yol ağı keşfedildi.

Mayalılar tarafından seyahat ve malların taşınması için kullanılan geçiş yolları, Orta Amerika’da kalan en büyük el değmemiş tropik orman arazisi içerisinde, Guatemala’nın uzak kuzey Petén bölgesinde yatan Mirador Havzasında belirlendi.

Aynı zamanda Kan Krallığı olarak bilinen El Mirador, Maya uygarlığının beşiği olarak kabul edilir.

M.S. 150’de terk edilmesinin ardından, hem büyüklük – 833 milkare – hem da nüfus olarak dünyadaki en büyük şehir devletiydi. Orta Amerika’da bilinen en büyük piramidi bulunduruyor ve en az bir milyon insana ev sahipliği yapıyordu.

LiDAR, yoların tespit edildiği kuzey Guatemala bölgelerindeki kalın orman bitki örtüsüne işleyebilmiş. Görsel: FARES 2016
LiDAR, yoların tespit edildiği kuzey Guatemala bölgelerindeki kalın orman bitki örtüsüne işleyebilmiş. Görsel: FARES 2016

Araştırmacılar bu yolların varlığını, İngiliz Maya bilimci Ian Graham’ın bataklık bölgelerinden geçen geçiş yollarını gösteren bir Mirador haritasını yayınladığı 1967’den beri biliyordu.

Bölgenin haritasını çıkarmak için artık lazer bazlı uzaktan algılama kullanılmaktadır, bu da otobanların muazzam sistemine yeni açılımlar sağlamaktadır.

LiDAR olarak bilinen Işıklı Tespit ve Mesafe aracı, saniyede 560,000 noktalık bir hızda, kalın orman bitki örtüsüne işleyebilmektedir, bu da taranan bölgelerin 3D görünüşünü taklit eden detaylı görüntüler üretir.

Projede çalışan, Las Vegas, Nevada Üniversitesinden bir arkeolog Arlen Chase, “LiDAR, Dünya yüzeyinden yapraklar aracılığıyla seken ve bir düzleme yerleştirilmiş bir bilgisayara geri dönen lazer vuruşlarını kullanır” diyor. “Çoğu kişi Orta Amerika’daki geçmiş deneyleri baz alarak teknolojinin başarılı olmayacağının düşündü, biz ise 2006’ya gelindiğinde ormanın üst bitki tabakası altındaki Maya bölgeleri bakımından yerin üzerinde neler bulunduğunu belirlemek üzere kullanılabileceğine ikna olmuştuk.

Guatemala ormanı içerisindeki şekilleri ve geçiş yollarını gösteren LiDAR görüntüsü. Görsel: FARES 2016.
Guatemala ormanı içerisindeki şekilleri ve geçiş yollarını gösteren LiDAR görüntüsü. Görsel: FARES 2016.

Utah Üniversitesinden arkeolog ve antropolog Richard D. Hansen tarafından yönlendirilen Mirador Havzası Projesindeki araştırmacılar, şu ana kadar havzanın 430 mil kareden fazlasını taramış ve analiz etmiş.

Chase, “Sonuçlar, en kaba beklentilerimizin de ötesindeydi” diyor.

LiDAR’dan elde edilen görüntüler, yapılar, tarımsal taraçalar, piramitler, kanallar, ağıllar ve 17 yolluk bir ağı doğru olarak tasvir ediyor.

1990’dan beri otobanlarda kazı yapan Hansen, yolların yapılışı, varış noktaları ve konumlarının ayrıntılı kanıtlarını bulmuş.

İlgili Yazılar

LiDAR teknolojisi ile, bu otobanların inanılmaz boyutu ve karmaşasını inceleyebiliyoruz” diyerek Mayalıların yol yapımı ustalığında antik Romalıları ile rekabet etiğini orta koyuyor.

Bu geçiş yolları 130 fit genişlikte, 20 fite varan yükseklikte ve baz durumlarda 25 mile kadar uzanıyor” diyor Hansen.

moya-piramitleri

Miradorile Tindall v eMiradorile Nakbe arasındaki ilk inşa, M.Ö. 600 ve 400 tarihli, diğer geçiş yolları ise M.Ö.300 ile M.S.100 tarihli.

Bu geçiş yollarının oluşturulması, Batı Yarım Küredeki ilk devlet düzenindeki toplum olduğu görülen bir bileşime izin vermiş” diye ekliyor Hansen.

Hansen ve arkadaşlarına göre, LIDAR taramaları aracılığıyla belirlenen sofistike ağıllar veya hayvan kümesleri sistemleri Mirador’un ilk sakinleri tarafından kurulmuş olabilir.

Bu, Mirador Havzasındaki et üretiminin otobanlara dayanan taşıma ile endüstriyel seviyede var olduğunu ortaya atacaktır.

“Geçiş yolları, gıda, materyaller, vergi, hükümdarlar, ordular ve politik, ekonomik ve sosyal karmaşanın tüm göstergelerinin taşınmasına izin vermiş” diye açıklıyor Hansen. “Sistem, Almanya’daki otoban sistemine veya A.B.D.’deki karayolu sistemine benziyor ve toplumun birleşmesini, tek türlülüğünü sağlayarak merkezi hükümet yönetimine izin veriyor,”

Antik yol ağının keşfi, Cuenca Mirador araştırmacılarına daha fazla incelenecek Maya bölgesi sağlayacak. Hansen ve arkadaşları, yeni bulguların Mirador Havzası uygarlığının M.S. 150’den sonra neden gerilediğinin anlaşılmasına yardım edeceğine inanıyor.

uydu-cekimi

Çöküş, dünya genelinde 34 üniversite ve enstitüden çeşitli araştırmacılar tarafından inceleniyor.

Mirador Havzası günümüzde Guatemala Cumhuriyeti Meclisi tarafından bir yaban bölgesi olarak korunmak üzere değerlendiriliyor. Bölge, Amerika’nın çevresel ve kültürel ciğerleri olarak düşünülen Maya Biyosfer Rezervinin kalbinde yatıyor.

Antik Mayalıların Kan Akıtma Ritüeli

Çeviren: Merve Nur YAVUZ

Kaynak: seeker

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More