Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Görünmez Kent “Alabanda”

2000 li yıllarda kentin önemi fark edilince kazı çalışmaları daha titiz bir şekilde devam ettirilmiştir. Ancak ülkemizin birçok antik kenti gibi “Alabanda” da görünmez kent olarak kalmıştır.

Alabanda Tiyatrosu
0 6.426

Alabanda antik kenti Aydın İli, Çine İlçesi, Doğanyurt köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Alabanda antik kentinin üzerinde bulunduğu Araphisar Doğanyurt Köyü’ nün bir mahallesidir. Kentin adı çok fazla bilinmediği için çoğu arkeoloji ve tarih meraklılarının gözünden kaçmıştır. Bu nedenle kentte kazı çalışmaları ilk defa 1905-1906 yılları arasında Ethem Hamdi Bey tarafından yapılsa da yerel halkın bilinçsiz kullanımı nedeniyle Aydın ilinin diğer antik kentlerine göre çok daha fazla tahrip olmuştur. 2000 li yıllarda kentin önemi fark edilince kazı çalışmaları daha titiz bir şekilde devam ettirilmiştir. Ancak ülkemizin birçok antik kenti gibi “Alabanda” da görünmez kent olarak kalmıştır.

Kentin tapınağı ve tiyatrosu sol tarafta yer almaktadır

Alabanda adı Karia dilinde Ala (at), banda (yarış) anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Bizanslı tarihçi Stephanos, Kral Kar’ın oğlu Alabandos’un bir at yarışını kazanması nedeniyle kente Alabanda adının verildiğinden söz etmektedir. Çiçero ise Tanrılar Dünyası isimli eserinde kentin adını Kar tanrısı Alabandos’ tan aldığını söyler.

Kentin taşları günümüze kadar çeşitli amaçlarda civarında kullanılmıştır

Delphi’de bulunan bir yazıtta III. Antiokhos’un isteği üzerine Amphiktion Meclisi tarafından Alabanda’nın dokunulmazlığı konusunda karar alındığı ve bu karar gereğince, kentin Zeus Khrysaoeos ve Apollon İsotimos’a adandığı belirtilmiştir. Kentte bu varsayımın gerçekliğini destekleyen tapınaklar bulunmaktadır. Yerli halkın dilinde konu olan bir efsaneye göre kent Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde yer alan Alinda antik kentine tiyatronun arkasında yer alan bir tünel ile bağlantılıdır.

İlgili Yazılar
Tiyatronun içerisinde yer alan yazıtlı bir altar

M.Ö. 70 yılında Roma’nın Anadolu’ya tamamen egemen olmasından sonra Alabanda 21. kent olarak Asya eyaletine katılır. M. Antonius tarafından M.Ö. 48 yılında Ephesos’un eyalet başkenti ilan edilmesi ile bölge başkenti olur ve Miletos, Piriene, Tralleis ve Nysa buraya bağlanır.  Alabanda M.Ö. 1. ve M.Ö. 2. yy.larda Roma ile iyi ilişkiler içinde olmuştur. M.S. 22 yılında da Tiberius kente yeniden dokunulmazlık (asyle) hakkını vermiştir. Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alan Aphrodisias Antik Kentinde bulunan tiyatro ile benzer yapıların görülmesi kentlerin aynı dönemlerde var olduğunu ve Roma ile bağlarını kanıtlar niteliktedir. Antik kenti gezme fırsatınız olursa çok dikkatli bakarsanız tiyatronun her oturma sırasının sonunda ve başında yer alan aslan ayakları kabartmalarını görebilirsiniz.

Tiyatronun içerisinde yer alan bir alınlık

NOT: Kenti gezmek isteyenlerin bir asfalt yolun kenti güney ve kuzey olarak ikiye böldüğünü bilmeleri gerekmektedir. Yazımızda yer alan fotoğraflar kentin sol tarafında(güneyinde) yer alan tapınak ve tiyatro kısmını içerir. Yerli ve yabancı turistlere önerim Nisan ayında ilçede yapılan “Bahar Şenlikleri” ne katılmaları olur. Şenlikler Antik kentin yanında yer alan boş arazide yılda sadece bir gün yapılmaktadır. Yerli halkın el yapımı yiyeceklerini tatma ve çeşitli ürünlerini bu şenlikte tanıma fırsatı da bulabilirsiniz.

Tiyatroyu çevreleyen analemna duvarı taş yapısı

Yazı ve Fotoğraflar: Gülfer Avşar

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More