Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Başarının Anahtarı Gerçekten Hobiler mi?

İnsanlar yaşamın stresli karmaşasında, geçim kaygısı ve yoğun iş temposu arasında koşuştururken, kendilerini farkında olmadan stresli yaşamın içine sürüklerler ve bir süre sonra kişinin potansiyelini düşürmeye ve hayattan zevk almamasına sebep olur.

1 1.384

İnsanlar yaşamın stresli karmaşasında, geçim kaygısı ve yoğun iş temposu arasında koşuştururken, kendilerini farkında olmadan stresli yaşamın içine sürüklerler ve bir süre sonra kişinin potansiyelini düşürmeye ve hayattan zevk almamasına sebep olur. Ancak bazı insanlar bu stresli yaşamdan uzak tutmak ve kafalarını boşaltmak için kendilerine hobiler edinirler. Herkesin kişiliğine ve zevkine göre değişkenlik gösteren hobi epeyi fazladır.

Örneğin okumak zihni keskinleştirir, enstrüman çalmak kişiye sürekli bir gelişim süreci sağlar, spor yapmak zinde tutar, resim yapmak ufku geliştirir. Daha bunlar gibi bir sürü hobi. Peki gel gelelim esas şimdi bu hobilerin arasında yer alan en faydalı ve verimlisine. Tabi tüm hobilerin ayrı ayrı faydası ve zevki vardır fakat bu hobilerin arasında bulunan verimi diğer hobilere göre daha yüksek olan, Tabi ki  “ikra” yani oku  ister bir gazete, makale, yada sevdiğiniz bir kitabı okuyun her birinin ayrı bir keyfi ve zevki vardır . Hele ki sakin bir ortamda hafif klasik müzik eşliğinde kitabınızı alıp okumaya başladığınız an yolculuğa hazırsınızdır demek ki ancak yolculuğa başlamadan önce kitap okumanın bizlere neler sağladığını birlikte bir göz atalım.

Hafızayı güçlendirir

Çoğu insan adres hatırlamakta yada numara ezberlemekte güçlülük çeker. Ancak kitap okumak bu ve bunun gibi sorunlara muhteşem bir hafıza sahibi olmaya yardımcı olur.
Çünkü kitap okuduğunuz zaman çeşit çeşit karakterler bulunduğu için onlara ait detayları hatırlamak  zorunda kalırsınız, sürekli birşeyler hatırlamak zorunda olduğunuz zaman hafıza zinde kalır.

Hayal gücünü besler

Kitap okumakla bir kuş misali uzak diyarlara gidebilirsin.
Devamlı okuyan birey aynı zamanda sürekli gezen ve görendir .
Bir kitabı okuduğunuz zaman bambaşka yerlere yolculuk yaptığınızı hissedersiniz.
İster sürükleyici bir roman olsun, bilim kurgu yada kişisel gelişim olsun önemli olan sizin ilginizi çeken bir kitap olmasıdır.

Yazma becerisi sağlar

Kitap okuyarak yaratıcılık seviyeniz ve kelime daracığınız gelişir. Özellikle kitap okuyup not almak yada okuduğunuzu birileri ile paylaşmanın oldukça yararı vardır.

Bakış açısını geliştirir

Her şeyi büyük görme sorununu ortadan kaldırarak bunun yerine pratik çözüm odaklı olursunuz, kitap okuyarak beyni aktif tutarak bir olayla ilgili ani düşünüp çabuk yorum yapmanın çözümlerinden biridir.

Genel kültürünü artırır

İlgili Yazılar

Okuduğunuz her kitap size bir şeyler katacaktır. Örneğin Roman kitapları hayal gücünüzü geliştirir , kişisel gelişim kitapları insanın kendini tanımasına ve ilişkilerinin dinamiklerini anlamasına yardımcı olur, felsefe kitapları daha çok düşünmeye sevk eder. Bu sayede zamanla bir kültür ansiklopedisine dönüşmenizi sağlar. Böylelikle her konuda yorum yapabilecek kadar bilgi sahibi olursunuz.

Kitap okumak bulaşıcıdır

Kitap okumak bulaşıcı bir hastalıktır “aman” deyip dikkat edelim demek isterdim ancak bulaşıcı hastalığın aksine bulaşıcı bir “iyileşme” iksiridir.

Doğru seçilmiş bir kitabın unutturmayacağı bir sıkıntı yoktur, hele ki seçtiğiniz kitap ruhunuza hitap eden bir kitap oldu mu?

Bulunduğunuz sıkıntılı durumlardan ve negatif enerjiden soyutlayarak yerine canlılık esintisini ruhunuza estirir.

Zihinin için en iyi egzersizdir

Zihin sağlığınızı korumak için neler yapıyorsunuz? Hayatınızda yapacağınız değişikliklerin zihne büyük yarar sağladığını biliyor musunuz?

Düzenli fiziksel aktivitenin vücut sağlığını ve zihin sağlığını koruyor öyle değil mi?
Peki zihinin dinç ve aktif olması için fiziksel aktivite ile yetinmeli miyiz? Zihni olabildiğince aktif ve dinç tutulması, bunun için yeterince çalıştırılması gerektiğini anlamak ve bu konuda en faydalı aktivitenin “okumak” veya yeni bir “lisan” öğrenmekte olabildiğince fayda vardır.

Yolculuğu yaşatır

İnsan bazen kafa dinlemeye, herkesten ve herşeyi bırakıp gitmeye ihtiyaç duyar öyle değil mi? Peki!! bunu bir kitap sayesinde başaramaya ne dersiniz?

“Oku” okumazsan bilmezsin, okumazsan anlayamazsın, okumazsan fikir edinemezsin,
Okumazsan keşif edemezsin.
Herşey”ikra” yolu ile öğrenilip, geliştirilmedi mi?

 

Yazı: Olivia Işık 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. Selena diyor

    Gerçekten mükemeliğin üstünde bir makale,Anın makalesi diyebiliriz okurken keyif aldım bu gibi makallerin devamını bekliyoruz.

    Note:- Teşekkür ederiz bizi hayat kaosundan uzaklaştırdınız için.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More