Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Burun Tıkanıklığını Açmak İçin Tavsiyeler

Sonbahar geçişlerinde, kış aylarında, sinüzit veya alerjik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak birçoğumuz burun tıkanıklığı sorunuyla baş başa kalmaktayız.

0 2.704

Sonbahar geçişlerinde, kış aylarında, sinüzit veya alerjik rahatsızlıklardan kaynaklı olarak birçoğumuz burun tıkanıklığı sorunuyla baş başa kalmaktayız. Burnun tıkalı olması, hem yetişkinleri özellikle de çocukları olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Hastalığa veya alerjiye bağlı olarak burnun tıkanması durumunda, hem nefes ağızdan alınıyor hem de vücuda yeteri miktarda oksijen gitmiyor. Birçoğumuzun dönem dönem başına gelen bu rahatsızlıktan kurtulmak için, hepimizi sorunu çözmek için çareler aramaktayız. Buradan yola çıkarak, sizlere burun tıkanıklığını açmak için tavsiyeler içeren bilgileri bu yazımızda detaylı bir şekilde aktarmaya çalışacağız. O halde gelin, burun tıkanıklığını açan yöntemlere hep birlikte göz atalım.

Tuzlu Su: Burun tıkanıklığını açmak için bilinen en iyi yöntem, elbette tuzlu sudur. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koymak ve burnunu bu su ile temizlemek olacaktır. Suyun içeriğine bir çay kaşığı sofra karbonatı koyduğunuz takdirde, kullandığınız suyun pH değeri vücudunuzun pH değerine yakın olacaktır.

Odanızı Nemlendirin: burun tıkanıklığına iyi gelen ve bilinen bir diğer yöntem ise nemli odadır. Nemsiz bir odada burun tıkanıklığı daha çok artacaktır. Bu yüzden odadaki nem seviyesini arttırmak için peteklerinizin üstüne su koyabilir veya odanın herhangi bir köşesine kaynayan su koyarak nem sağlayabilirsiniz.

Zencefil: Burun tıkanıklığı için birebir sayılan yöntemlerden biri zencefil çayıdır. Özellikle sinüzit problemi yaşayan ve buna bağlı olarak burnu tıkalı olan kişilerin her gün düzenli bir şekilde zencefil çayı tüketmesi burun tıkanıklığını giderecektir.

Nane: İçeriğinde bulunan mentol sayesinde; nefes almayı kolaylaştıran nanenin çayının içilmesi durumunda, burun içindeki mukus incelecek ve daha rahat nefes alacaksınız.

Okaliptüs Yağı: Burun tıkanıklığını doğal yöntemlerle açmak isteyen kişiler, okaliptüs yağından mutlaka faydalanmalıdır. Yastığınıza, yakanıza veya kullandığınız mendile okaliptüs yağı damlattığınız takdirde, daha rahat nefes aldığınızı fark edeceksiniz.

Ilık Havlu: Ilık bur suyun içine havluyu batırın ve suyunu sıkın. Daha sonra ıslattığınız havluyu alın ve burun bölgenize gelecek şekilde yerleştirin. Bir müddet bu şekilde beklediğinizde, burun tıkanıklığınızın geçtiğini fark edeceksiniz.

Ilık Duş Alın: Burun tıkanıklığına iyi gelen nemi, ılık bir duş yaparak da sağlayabilirsiniz. Duş sırasında oluşan buhar, burun içindeki mukusun incelmesini sağlayacak ve burun tıkanıklığının açılmasına neden olacaktır. Fakat daha fazla buhar için kaynar suyla duş almak, doğru bir yöntem değildir.

İlgili Yazılar

Sütü Azaltın: Özellikle soğuk algınlığı, sinüzit ve alerjik durumlarda oluşan burun tıkanıklığı durumunda, süt içmeye bir müddet ara vermek ya da normalinden daha az tüketmek gerekmektedir. Uzmanlar, sütün mukus üretimi arttırdığı için burun tıkanıklığı süresince azaltmanın faydalı olacağını bildirmektedirler.

Bol Su Tüketin: Hepimizin bildiği üzere su yaşam kaynağıdır ve vücut sağlığımız için olmazsa olmazdır. Burun tıkanıklığı içinde bol su tüketmek, tıkanıklığı gidermede oldukça etkili olacaktır.

Zeytinyağı: Burun tıkanıklığı için bir diğer doğal yöntemlerden biri, zeytinyağıdır. Burun deliklerinize zeytinyağı damlatarak tıkanıklığı açmanız mümkün olacaktır.

Mısır Kökü: Burun tıkanıklığına iyi gelen doğal yöntemlerden biri mısır köküdür. Bunun içini bir tutam mısır kökünü kaynatın ve suyunu süzün. Suyu, nane suyu ve zeytinyağı ile karıştırılarak, tıkalı burna her gün düzenli bir şekilde çekilir.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi kullanarak, mukusun incelmesini ve burun içinde bulunan bakterilerin oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bunun için ılık bir bardak suya,2 tatlı kaşığı elma sirkesi koyup burnunuza bu suyla temizleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise, 1 bardak ılık suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyip günde 2 kez bu suyu içmek olacaktır. Bu yöntemleri deneyerek burun tıkanıklığını gidermeniz mümkün olacaktır.

Lavanta Çiçeği: Burun tıkanıklığı için lavanta çiçeği ile doğal bir solüsyon hazırlayabilirsiniz. Bunun için 1 bardak kaynamış suya, bir tutam lavanta çiçeği atın ve bir müddet bekletip suyunu süzün. Hazırladığınız bu suyu, tıkanıklığınız geçene kadar belirli aralıklarla burnunuza çekerek temizleyin.

Masaj Yapmak: Burna yapılacak masajla, burun tıkanıklığını açmak mümkündür. Öncelikle zeytinyağı, nane yağı ve hardal yağını ısıtın ve biraz ılınmasını sağlayın. Ilınan bu yağlı karışımı parmaklarınızla, burun ve kaş bölgesine masaj yaparak yedirin. Özellikle iki kaş arasındaki bölgeye, parmaklarınızla 20 sn boyunca bastırıp ağzınızdan nefes alarak burun tıkanıklığını açmada oldukça faydalı olacaktır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More