Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yolcu Duası ve Seferilikte Namaz

Bir gezi yahut yolculuğa çıkacağınız zaman -kaza ve belalara karşı- okunması tavsiye edilen dualar ile seferilik hükümlerini bilmekte fayda vardır.

0 4.655

Bir gezi yahut yolculuğa çıkacağınız zaman -kaza ve belalara karşı- okunması tavsiye edilen dualar ile seferilik hükümlerini bilmekte fayda vardır. Zira dinimiz kolaylık dinidir. Yolculuğun sıkıntılarından dolayı bazı ibadetlerin ifası için bir takım kolaylıklar getirilmiştir. Evvela evden çıkan ve yola koyulacak kimsenin okuması gereken yolculuk dualarını aktaralım:

Yolculuk Duası sayfasından detaylarına ulaşabileceğiniz dualardan ilki, bir araca binildiğinde okunması gereken Zuhruf Suresi 13. ayeti aşağıdaki gibidir.

Subhanellezî sehhara lenâ hazâ ve mâ künnâ lehû mukrinîn. Ve innâ ilâ Rabbinâ le münkalibûn.
ANLAMI: “Hiç de lâyık olmadığımız halde bize bunu müsahhar kılan Allah’ı tesbîh ederim.”
Yine bir araca (binite) binerken Hud Suresinin 41. ayetini okuyabilirsiniz. Aşağıda verdiğimiz Hud Suresi 41. ayetini kim taksi, otobüs, tren veya herhangi bir vasıtaya binerken okuyanın kazadan, beladan, boğulmaktan korunacağı bildirilmiştir.

Bismillâhi mecrâhâ ve mursâhâ inne rabbî leğafûru’r-rahîm
ANLAMI: O’nun yürümesi ve durması Allah’ın adıyladır. Rabbim bağışlar ve merhamet eder.

Sefer (yolculuk), karada deve ile yahut yaya yürüyüşü ile 18 saatlik yani 90 kilometrelik, denizde ise 60 millik bir mesafeye gitmektir. Bu kadar mesafeye yolculuk yapan kimse misafir olmuş olur. Hangi vasıta ile olursa olsun niyet edip yola çıkan kimse sefer hükümlerine tabidir yani seferidir. Allah Teala bir kolaylık ruhsatı olmak üzere yolcuların dört rekatlı farz namazlarını ikiye indirmiştir.

Seferilik hükümleri ve seferi iken namazların nasıl kılınacağı ile ilgili olarak, Seferi Namazı sayfasından detaylara ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Misafir gittiği memlekette onbeş gün oturmaya niyet ederse, yolculuk esnasında seferidir. Gideceği yere varınca misafirlikten çıkar. Yolcu gideceği yerde 15 gün oturmaya niyet etmez de işi bitince dönmek üzere birkaç günlüğüne giderse vardığı yerde 15 günden fazla kalsa dahi yine seferidir.

Seferilik Allah’ın emridir. Seferi olan kimse seferilik kaidelerine riayet etmelidir. Akşam ve sabah namazlarında seferilik yoktur. Seferilikte geçirilen namazlak iki rekat olarak kaza edilir. İmama uyarsa dört rekatı tam olarak kılar, misafir imam olursa, iki rekatte selam verir.

Seferilik konusu ile ilgili olarak vatan-ı asli, vatan-ı ikamet, vatan-ı sükna konularının bilinmesi icap etmektedir. Bu konularda daha fazla detay için www.namazsuresi.com kaynak sitesine bakmanızda fayda mülahaza etmekteyiz. Seyahat veya yolculuk ile ilgili dinimizin çizdiği hususlarda dikkat etmeliyiz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More