Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Roma Dönemi Dikilitaşının Altında Mussolini’den Mesaj Bulundu

Yeni yapılan arşiv araştırması sayesinde, Roma’da devasa bir dikilitaşın altında İtalyan faşist lider Benito Mussolini’den bir mesaj bulundu.

0 1.985

Yeni yapılan arşiv araştırması sayesinde, Roma’da devasa bir dikilitaşın altında İtalyan faşist lider Benito Mussolini’den bir mesaj bulundu.

Parşömen kâğıdı üzerine yazılmış 1,200 kelimelik Latince deneme birkaç altınla beraber özenle metal bir kutuya yerleştirilmiş. Daha sonra, Komutan Mussolini (Lider Mussolini) anlamına gelen Latince MVSSOLINI DVX yazıtını taşıyan 300 tonluk dikilitaşın tabanının altına gömülmüş. Hâlâ Roma’daki Foro Italico spor kompleksinde bulunan 120 metrelik beyaz mermer dikilitaş, ilk defa 1932 yılında kalabalıkları coşkulandıran ve faşizmin gücünü temsil eden bir anıt olarak halka açıldı.

mussolini-mesaji

 O zamanlarda Mussolini (1883-1945) İtalya’da yönetim biçimini çoktan diktatörlüğe çevirmişti. “Codex Fori Mussolini” başlıklı metnin o zamanda yaşayan insanların ulaşamayacağı bir sır olarak kalması gerekiyordu. Amaç; Mussolini’nin mesajının 1943 yılında son bulan yönetiminden, geleceğe ulaşmasıydı. Diktatör, metnin ancak dikilitaş, yani faşizm çökünce okunacağını düşünüyordu. Ancak, Codex’i bulmak için dikilitaşın fiziksel olarak çökmesi gerekmiyordu.

İki araştırmacı, (Groningen Üniversitesi’nden Bettina Reitz-Joosse ve Berlin Humboldt Üniversitesi ve Leuven Katolik Üniversitesi’nden Han Lamers) Romadaki kütüphanelerde ve arşivlerde bulunan üç kaynaktan metni bir araya getirmeyi başardı.

Hümanist Aurelio Giuseppe Amatucci (1867-1960) tarafından yazılmış metin İtalyan faşizminin propagandacı tarihini temsil eder.

Lamers, “İtalya Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra çökmenin eşiğindeydi. Rivayette, Mussolini metaneti ve insanüstü bilgisiyle ülkeyi ayakta tutan kişi olarak görülüyor.” Sözlerine rivayetin Mussolini’nin kendini yeni Roma imparatoru ve “İtalyan halkının kurtarıcısı” olarak şatafatlı tanıtma çabasının olduğunu ekliyor.

Metnin ikinci bölümü Faşist Gençlik Örgütü ve gençlik programlarına değinirken, üçüncü kısmı dikilitaşın taşınmasına ve inşasına odaklanıyor.

İlgili Yazılar

Lamers: “Anıt, İtalyan faşizmin yıkılmaz hükümdarlığının bir sembolü olarak biliniyor.”

mussolini

Araştırmacılara göre bu Latince övgünün belli bir nedeni var.

Reitz-Joosse, “Latincenin faşistler için ayrı bir önemi vardı. Bu dil, yeniden kurmayı istedikleri Roma İmparatorluğunun diliydi. Aynı zamanda kaybolmayacak bir dildi, geleceğe mesaj göndermek için birebirdi” dedi.

Lamers ve Reitz-Joosse’ın araştırması Bloomsbury tarafından yayımlandı. Bu kitabın, Codex’le aynı amacı taşımadığını, yani geleceğe faşizmin sesini duyurmayı amaçladığının altını çizdiler.

Lamers, “Metnin etkileyici bir biçimde söylenmiş kontrolcü stratejilerini ve Roma tarihinden son derece seçici referanslarını göstererek Codex’in amacına karşı koyduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

Çeviri: Buket Nur EKİM

Kaynak:  Aslı Discovery News sitesinde yayımlanmıştır

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More