Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

İlk Uçak Gemisine İkinci Dünya Savaşında Sahip Olan Japon Donanması

ABD Deniz Piyadeleri ile yakın zamanda yapılan bir testin ardından, Japon Donanması, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez filosuna fiili bir uçak gemisi ekledi.

0 2.073

ABD Deniz Piyadeleri ile yakın zamanda yapılan bir testin ardından, Japon Donanması, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana ilk kez filosuna fiili bir uçak gemisi ekledi. Ülkenin askeri yeteneklerini savunma yetenekleriyle sınırlayan pasifist Anayasası göz önüne alındığında, bu hareket tepki uyandırdı.

Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nin talebi üzerine, Deniz Savaş Uçağı Saldırı Filosu 242’den F-35B Lightning II savaş uçakları, eski bir düz güverte helikopter destroyeri olan JS Izumo’ya standart bir manevra inişi gerçekleştirdi. Manevrayı yaparken pilotlar, güverte üzerinde yana doğru kaymadan ve inmeden önce, Izumo ile uçarken atlama jetini havada asılı moda dönüştürdüler.

İnişte gerçekleştirdikleri bu başarı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Japonya’nın fiili anlamda filosunda bir uçak gemisine sahip oluşunun göstergesiydi. Aynı zamanda, Asya’nın yeni ana gemileri olarak F-35B’lerle donatılmış daha küçük gemilerin kurulması yolunda kayda değer bir olaydır da.

Escort Flotilla One’ın komutanı Japon Donanması Tuğamiral Shukaku Komuta yaptığı açıklamada “Bu deneme, JS Izumo’nun denizde STOVL uçaklarının kalkış ve inişlerini destekleme kapasitesine sahip olduğunu kanıtladı ve bu da bize yakın gelecekte Pasifik Okyanusu’nda hava savunması için bir alternatif sunmamızı sağlayacak.” dedi.

JSDP’nin denizde STOVL uçaklarını düzenli olarak kullanacağı güne kadar hâlâ yapacak çok şey var, ancak iki ülke arasındaki güçlü ortaklık ve karşılıklı güvenin bununla sonuçlanacağından eminim.

Japon Donanması, Izumo’yu 2015’te devreye aldı ve 2018’in sonlarında tamir etmeyi planladığını duyurdu. Proje bugüne kadar yaklaşık 30 milyon dolara mal oldu. Japonya’nın militarist güçlerinin gemiyi hafif bir uçak gemisine dönüştürmek istediği uzun zamandır aşikardı.

Kaynaklara göre, filoda bir uçak gemisine izin verme uygulaması, Çin’in askeri gelişimini ve Japonya’nın militarist güçleri içinde yer alan ve ülkenin 2. Dünya Savaşı’nın sonunda imzalanan pasifist Anayasasından kurtulmak isteyenleri sınırlamak amacıyla ABD tarafından desteklendi.

İlgili Yazılar

Japan Times’a göre, gemide yapılan iyileştirmeler, geminin ülkenin münhasıran savunma odaklı politikasına sadık kalıp kalmayacağı veya bu politikayı nasıl sürdürecekleri belirsizliğini koruyor.

Rand Corp’ta Japonya uzmanı Jeffrey Hornung, Military.com’a yaptığı açıklamada, “Hükümetler, Japonya’nın kapasitelerini koruma ve ‘gerekli olan minimum savunma seviyesini’ kullanma hakkına sahip olduğunu savundu.” “Tarihsel olarak, bunu aşan her şey savaş ihtimali olarak kabul edilir ve bu nedenle Anayasa’yı ihlal eder.”

Anayasaya göre, ülkenin deniz kuvvetleri, kendini savunma için helikopter taşımaya güvenmek ve “uçak gemisi” terimini kullanmaktan kaçınmak zorunda kalıyor. Hornung’a göre, Japonya Anayasasını ihlal kategorisine giren dört şey var: uzun menzilli bombardıman uçakları, uçak gemileri ve kıtalararası ve orta menzilli balistik füzeler.

Uzmanlar, Izumo’nun F-35 avcı uçaklarına sahip olmasının Japonya’nın ülkeden uzakta saldırılar başlatmasına izin vereceği konusunda uyarırken, yine de geminin Çin’in Liaoning gemisi ve ABD Donanması’nın Nimitz sınıfı taşıyıcılarına kıyasla oldukça küçük olduğu belirtilmelidir.

Izumo’da daha fazla değişiklik yapılması bekleniyor. Ek olarak, kardeş gemisi JS Kaga’nın, Japonya’nın önümüzdeki beş yıl içinde gelmesi planlanan 42F-35B’leri satın almasına hazırlık olarak benzer iyileştirmelere uğraması planlanıyor.

Çeviri: Belgin Avşar

Kaynak warhistoryonline

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More