Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

En Eski Mumyalamanın Sırları Açığa Çıkıyor

Araştırmacılar yüksek teknolojili bilgisayar işlemlerini kullanarak, mumyaların kaslarını ve yüz özelliklerini yeniden oluşturuyorlar.

0 1.490

Modern Şili ve Peru’daki antik bir medeniyet olan Chinchorro insanları tarafından mumyalandıktan 7000 yıldan fazla zaman sonra, 15 mumya DNA analizi ve MR taramasından geçirildi. 

Dünyanın en eski mumyaları, sıra dışı bir check-up’dan geçirildi. Modern Şili ve Peru’daki antik bir medeniyet olan Chinchorro insanları tarafından mumyalandıktan 7000 yıldan fazla zaman sonra, 15 mumya geçen hafta DNA analizi ve bilgisayarlı tomografik tarama için Santiago’ya götürüldü.

Chinchorro insanları, M.Ö. 10,000 ila 3400 yılları arasında, Güney Amerika’nın Pasifik sahilinde, Atacama Çölü kenarında yaşamış olan avcı ve balıkçı bir topluluktu.

Chinchorro’lar dünyada ölülerini mumyalayan ilk topluluklardan biriydi. Bu halka ait mumyalar 7,400 yıllık—Mısır’ın mumyalarından en az 2000 yıl yaşlı. 

Şimdi, araştırmacılar, modern tıp teknolojisini kullanarak mumyaların hayattayken ki görünümlerini ortaya çıkarabilmeyi, genlerini deşifre edebilmeyi ve bu antik medeniyetin gizemlerini daha iyi anlamayı ümit ediyorlar. Çoğunlukla çocuklar ve doğmamış bebeklerden oluşan 15 Chinchorro mumyası, Şili’nin başkentindeki Los Condes kliniğinde CT taramasından geçirildi.

Bir milimetreden daha az hassasiyetle binlerce görüntü topladık” dedi şef radyolog Marcelo Galvez.Sonraki aşama bu bedenleri görsel olarak, onlara dokunmadan incelemek ki bu da bir 500,000 yıl daha muhafaza edilmelerini sağlayacak.

Araştırmacılar yüksek teknolojili bilgisayar işlemlerini kullanarak, mumyaların kaslarını ve yüz özelliklerini yeniden oluşturmakla meşguller.

mumya-tarihi

Fiziksel olarak nasıl göründüklerini görmek; onları yeniden yapılandırmak, binlerce yıl önce ölmüş birini yeniden hayata döndürmek istedik.” dedi Galvez.

Araştırmacılar aynı zamanda, Chinchorro’ların ölülerini nasıl mumyaladıkları konusunda daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorlar. Görüldüğü kadarıyla insan anatomisi konusunda karmaşık bir anlayışa sahip olan Chinchorro’lar ölülerin derilerini ve kaslarını dikkatlice yüzüyorlardı. 

Ahşap, bitkiler ve kil kullanarak kalan iskeletin etrafında vücudu yeniden oluşturup orijinal deriyi yeniden dikiyorlar, ağız, göz ve saç ekliyorlardı. Daha sonra yüzün üzerine bir maske yerleştiriliyordu. Sonuç, bir insan ve heykel arası bir şeydi — binlerce yıldan sonra bile hala son derece gerçek görünüyor.

Ailedeki herkes

Mumyalama Chinchorro’lar için mahremiyet gerektiren bir süreçti.” dedi Şili Ulusal Tarih Müzesi antropoloji departmanı başkanı Veronica Silva.

İlgili Yazılar

Mumyalamayı ailenin kendisi yapıyordu,” dedi AFP’ye verdiği röportajda.
En eski mumyalar doğmamış fetüsler ve yeni doğanlardı. Mumyaların hepsi aynı temel süreçten geçirilerek meydana getirildi fakat her biri eşsiz teknolojik ve sanatsal yenilikler barındırıyor. “

Şilili antropolog Veronica Silva, antik Chinchorro kültürüne ait mumyalardan birini gösteriyor. Santiago Ulusal Doğal Tarih Müzesi. 
Şilili antropolog Veronica Silva, antik Chinchorro kültürüne ait mumyalardan birini gösteriyor. Santiago Ulusal Doğal Tarih Müzesi.

Bunun, zaman içinde gelişmiş bir süreç olduğu ve en yeni mumyaların en detaylı çalışmalarla oluşturulduğu görülüyor. 1903’den bu yana yaklaşık 180 Chinchorro mumyası keşfedildi. Hepsi dış mekânlarda, sahile yakın alanlarda bulundular. Görünen o ki, Chinchorro’lar onları yerleştirmek için piramitler ya da diğer başka yapılar inşa etmemişler.

Aslına bakılırsa, Chinchorro medeniyeti mumyalarının yanında herhangi bir iz bırakmamış.

Fiilen dünya üzerindeki en yaşlı mumyalardan söz ediyoruz” dedi Silva. Ve ekledi: “Chinchorro mumyaları 7400 yıl öncesinden günümüze ulaşmışlar. Başka bir deyişle, bu sistem, Mısır’da ilk mumyalamaların başlamasından 2000 yıl önce bulunmuş.

CT tarayıcıdan sürprizler zaten ortaya çıkmaya başladı. En küçük mumyanın bir mumya olmadığı anlaşıldı.

İçeride bir kemik yapısı vardı. Sadece bir figürdü, muhtemelen mumyalanamayan bir bireyin temsiliydi.” dedi Silva.

Araştırmacılar aynı zamanda, DNA analizi için deri ve saç örnekleri de aldılar. Bu örneklerin günümüz nüfusuyla genetik bağlarının ortaya çıkarılması ümit ediliyor.

Yaşam tarzlarını daha iyi anlamak istiyoruz—yeme şekillerinden tutun da Şilililerin hala onların genlerini taşıyıp taşımadığına kadar her şeyi öğrenmeyi umuyoruz.” dedi Silva.

Mısır Mumyalarının Sargıları Sanal Ortamda Açıldı

Yazar: Giovanna Fleitas

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

Kaynak: phys

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More