Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

1600 Yıllık Azize Mozaiğini Koruyamadık…

1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit alanındaki bu yağmanın acil olarak önlenmesi gereken tedbirlerin kilise ve etrafında alınması gerekir.

0 526

Bodrum da turistik tesis yatırımlarına açılmak istenen tarih, doğa, kültür ve yaban hayatı cenneti Kilisebükü (Kissebükü) koyundaki Bizans dönemine ait 1600 yıllık kilisede bulunan ve günümüze kadar gelen Azize’nin mozaik yüzünün yağmalanması koyu korumak için 15 yıldır hukuk mücadelesi veren Bodrumluları isyan ettirdi…

Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar “Türkiye’nin mavi yolculukta en önemli koylarının başında gelen Kilisebükünü korumak için 40 STK tarafından ranta kurban gitmemesi için her türlü hukuk mücadelesini verirken tarihin yağmalanması içimize ateş düşürdü. 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit alanındaki bu yağmanın acil olarak önlenmesi gereken tedbirlerin kilise ve etrafında alınması gerekir” dedi. Bodrum Mazı mahallesi sınırları içerisinde kalan ve mavi yolculuğun ilk başladığı ve sona erdiği en önemli koylardan biri olan Kilisebükü (Kissebükü) koyundaki 1600  yıllık kilisenin içerisinde bulunan ve günümüze  kadar koruna gelen mozaiklerle yapılan Azize panosunun tahrip edilerek Azize’nin yüzündeki mozaiklerin çalınması Bodrumluları isyan ettirdi.

GÖZLERİ İLE HERKESİ HAYRAN BIRAKIRDI…

İlgili Yazılar

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un danışmanı Özay Kartal yaptığı açıklamada korumaya çalışılan değerlerin bir bir tahrip edildiğini belirterek “  Çünkü önce kültürel değerleri tahrip edip ardından  doğal değerleri tahrip etmenin yolu açıyorlar. Tamamen bilinçli yapılan bir olay, tarihi ortadan kaldırarak 1. Derece arkeolojik alanı 3. Dereceye ardından rant için imara açacaklar. Oysaki bu kilisenin duvarları hala ayakta, tabanında mozaikleri ve freskleriyle korunmaya muhtaç halde beklemektedir. Çoğunlukla, mavi yolculuk kaptanlarının bildiği, misafirleri arkasına katıp bu kiliseyi gezdirmezse kimsenin farkında olmadığı korumasız bir tarihi eserimizdir. Zeugmanın çingene kızının gözleri gibi bu kilise duvarında resmedilmiş bir azizenin gözleri günümüze kadar ulaşmıştı. Gözlerindeki mana ve renk ile adeta “ yok olmak üzereyim, imdat” dercesine size bakardı. Gözleri ile kiliseyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri hayran bırakırdı. “Bakardı! “ diyorum çünkü artık o gözler yok. Yakın zamanda insan suretindeki bir mahlûkat tarafından duvardan kazınarak yok edilmiş. Sonuçta orada korumasız bir hazine durmakta, 1600 yılın tahribatından korunmuş bir azizeyi  1 yıl içerisinde koruyamadık ve kaybettik. Kilisebükü ile özdeşleşecek hem tarihi hem turistik bir değerimizi kaybettik.Allahtan, yapanlara,  akıl fikir, korumayan yöneticilerimize de vicdan diliyorum” dedi.

YAĞMACILARIN GÖZÜ HALA BU KOYDA

Kilisebükü’nün M.Ö. 2. Yüzyıldan M.S. 6. Yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim merkezi olduğu ve Bizans İmparatoru Anastasios tarafından kurulan kentin izlerinin bulunduğu bölgede kilisenin yanı sıra ticaret limanına ait kalıntılar, gözetleme kuleleri, Bizans dönemine ait iki kilise iki hamam, su depoları,kentin sur duvarları, yüzlerce yıl yaşındaki zeytin ağaçları ve yaban hayatı ile aynı zamanda 1. Derece Doğal Sit alanı olduğunu belirten Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar “Türkiye’nin mavi yolculukta en önemli koylarının başında gelen Kilisebükünü korumak için 40 STK tarafından ranta kurban gitmemesi için her türlü hukuk mücadelesini verirken tarihin yağmalanması içimize ateş düşürdü.1600 yıllık Azize’yi koruyamadık. Oradaki tarih ve lütrüle değerler bir bir yok ediliyor, sesini çıkaran müdahale eden ne yazık ki yok. Buraya turistik tesis yapmak için ormanların ihaleye çıkarılarak imara açılmak istenmesini mahkeme kararları ile durdurduk, hukuk mücadeleleri hala devam ederken yağmacıların ve rant düşkünlerinin burayı talan etmek için her türlü mücadeleyi engellemeye çalışıyoruz. 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit alanındaki bu yağmanın acil olarak önlenmesi gereken tedbirlerin kilise ve etrafında alınması gerekir”  dedi.

Kaynak: bodrumhaber.com

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More