Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kuruyemiş Kavrulmuş mu Çiğ mi Yenmeli?

Ofiste çalışırken, yürüyüş yaparken veya sporda mola verdiğiniz zaman bu ürünleri rahatça tüketebilirsiniz. Kuruyemiş çeşitleri hem kavrulmuş hem de çiğ olarak satışa sunulmakta.

0 3.089

Kuruyemişlerin her birisi, besin değerleri açısından zengindir. Bu sebeple de birçok diyete uygun özellikler taşır. Ayrıca bu yiyecekler, pratik tüketim sağladığı için en sık tercih edilen atıştırmalıklar arasında yer alır. Ofiste çalışırken, yürüyüş yaparken veya sporda mola verdiğiniz zaman bu ürünleri rahatça tüketebilirsiniz. Kuruyemiş çeşitleri hem kavrulmuş hem de çiğ olarak satışa sunulmakta. Bu durumda da ürünleri tüketmek ve faydalarından yararlanmak isteyenlerde kafa karışıklığına neden olabilmekte. Bu yazıyı okuyarak kuruyemiş çiğ mi kavrulmuş mu tüketilir sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Çiğ ve Kavrulmuş Kuruyemiş Arasındaki Farklar

Çiğ ve kavrulmuş kuruyemişlerin besin değerlerinde çok küçük farklılıklar gözlemlenir. Kavrulmuş ürünler, yüksek sıcaklığa maruz kalma nedeniyle bazı faydalı bileşenleri kısmen kaybedebilir. Ancak lif, karbonhidrat ve bitkisel protein oranında herhangi bir değişiklik olmaz. Bununla birlikte kavruluş sırasında yemişteki su içeriğini azalttığı için kalori miktarı biraz daha fazla olur. Dolayısıyla kavrulmuş yemişleri tüketmek, sağlıksız değildir. Ancak kavurma işletimi sonucunda kuruyemişin içindeki sağlıklı yağlarda oksidasyon oluşabilir. Bu da ürünlerdeki sağlıklı yağlardan daha az faydalanmanıza sebebiyet verebilir. Fakat, kavurma süreci takip edildiği zaman oksidasyon oluşumu da kontrol altında tutulur. Öte yandan çiğ ürünlere herhangi bir ısıl işlem uygulanmadığı için raf ömürleri daha az olur. Her iki yemiş çeşidinin de kayda değer bir farkı olmadığı için seçeceğiniz atıştırmalıkta damak zevkinizi ön planda tutabilirsiniz.

Kuruyemişler Neden Kavrulur?

Su içeriğini azaltan kavurma işlemi, kuruyemişlerin daha çıtır ve gevrek hale gelmesini sağlar. Bu da kavrulmuş ürünlerin tüketimini daha keyifli hale getiren etkenlerin en başında gelir. Aynı zamanda bu işlem sonucunda yemişin aroması daha çok ortaya çıkar. Bu sebeple fıstık ezmesi gibi ürünleri evde hazırlarken, daha fazla lezzet elde edilmesi amacıyla kavrulmuş ürün kullanılması önerilir. Ayrıca kavurma işlemi sırasında yemişlerin içerisine tuz eklenir. Tüm kuruyemişlerle uyumlu olan tuz da ürünlerin daha lezzetli hale gelmesine katkıda bulunur. Bunların yanı sıra yemişler içindeki suyu kaybettiğinde raf ömrü da arttığı için kavurma tercih edilir.

İlgili Yazılar

Besin Değerleri Farklılık Gösterir mi?

Farklı hazırlanıp satışa sunulmalarına rağmen daha önce de belirtildiği gibi iki çeşitlilik arasında besin değeri açısından çok fazla bir fark bulunmaz. Ancak kuruyemişler antioksidanlarla yüklüdür. Magnezyum, fosfor ve E vitamini de dahil olmak üzere her birinin besin değeri yüksektir. Bu minerallerden bazıları ısıya duyarlı olduğu için kavrulma işlemi sırasında etkisi az miktarda azalacaktır. Konu kalori olduğunda ise görülen farklılıklar vitamin ve mineral değerlerine göre kısmen daha fazladır. Örneğin bir avuç çiğ badem 14 gram yağ ve 161 kalori içerir. Bir avuç kavrulmuş badem ise 15 gram yağ, 167 kalori içeriğine sahiptir.

Hangisi Tercih Edilmeli?

Hem besin değerleri hem de kalori açısından çok fazla bir fark olmadığı için hem çiğ hem de kavrulmuş kuruyemiş tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Bu noktada aşağıdaki önerilerden de faydalanabilirsiniz.

  • Eğer kontrollü tuz tüketimi gerektiren bir diyet programına uymanız gerekiyorsa ısıl işlemden geçmemiş ve tuz oranı daha düşük olan çiğ kuruyemişleri seçebilirsiniz.
  • Eğer kilo vermeye yönelik bir diyet yapıyorsanız, çiğ ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Antrenmanlara katılıyorsanız ve kuruyemişlerle lezzetlendirilen içeceklerden tüketiyorsanız kavrulmuş ürünleri kullanabilirsiniz.
  • Yiyeceklerinize lezzet vermek için fındık, fıstık ve kaju gibi ürünlerle soslar hazırlıyorsanız kavrulmuşları kullanmanız ideal olur.
  • Badem, kaju gibi yemişlerden süt gibi alternatif tatlar elde etmek isterseniz, çiğ kuruyemişlerden faydalanabilirsiniz.

Tercih edeceğiniz ürün ne olursa olsun, Meraklılar Kuruyemiş en kaliteli ürünleri sizler için bir  arada toplar. Bu ürünleri, hijyeni ön planda tutarak paketler ve sizlerin beğenisine sunar. Sizler de kaliteli kuruyemiş çeşitleri için meraklilar.com’a göz atabilirsiniz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More