Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Khufu’nun İkinci Güneş Teknesinin 3 Bin Yıllık Ahşap Kirişi Bulundu

Kiriş 8 metre uzunluğa, 40 santimetre genişliğe, 4 santimetre kalınlığa sahip ve yüzeyinde U ve L şeklinde metal parçalar bulunmakta

0 1.359

Mısır Antik Eserler Bakanı, Khufu’nun ikinci güneş teknesinin yeni bulunan kirişinin çıkarılışına katıldı.

Yeni bulunan bu tahta kiriş, Kral Khufu’nun ikinci güneş teknesinin kürek tutucusu olabilir.

Mısır Antik Eserler Bakanı Khaled El-Enany ve Japon  restorasyon takım şefi Sakuji Yoshimura çarşamba günü, yeni keşfedilen tahta kirişin Büyük Giza Piramidi’nin  kuzeyinde bulunan çukurdan çıkarılışını izlediler.

khufu teknesi

Kiriş 8 metre uzunluğa, 40 santimetre genişliğe, 4 santimetre kalınlığa sahip ve yüzeyinde U ve L şeklinde metal parçalar bulunmakta.

Kiriş çıkarıldıktan  sonra Giza Platosunda bulunan laboratuvara götürüldü. Dayanıklılığını arttırmak için işlem görmeden önce nem oranını %55’e düşürmek için ön restorasyon yapılacak olan kiriş, El-Enany, Yoshimura ve restore görevlileri tarafından incelendi.

mısırda tekne kirişi

Projenin restorasyon müdürü Eissa Zidan kiriş için “Khufu’nun ikinci teknesinin bir zamanlar küreklerini tutan kiriş olabilir” dedi ve kirişin teknenin sekizinci katmanında yürütülen kazı işlemleri sırasında bulunduğunu ekledi.

Kirişin asıl işlevinin ne olduğuna karar vermek için çok erken olduğunu fakat uzmanların, kirişin eşsiz olduğuna emin olduklarını ve Giza Platosundaki müzede sergilenen Khufu’nun birinci güneş teknesinde benzerinin bulunmadığını açıkladı.

Zidan, “Şu an için beklentilerimiz kirişin kürek tutucusu olduğu ve üzerindeki metal parçaların kürekleri tutan ve tekne gövdesine sürtünmelerini engelleyen çerçeveler oldukları yönünde.” dedi. Gelecekte çukurda yapılacak olan araştırma ve kazıların kiriş konusunda Mısır bilimcilere yardım edebileceğini de ekledi.

İlgili Yazılar

El- Enany bu keşfin Khufu’nun teknelerinin açığa çıkması açısından çok önemli olduğunu, Japon kazıcılar ve restore görevlilerinin Mısırlı meslektaşlarıyla birlikte Mısır’ın en değerli hazinelerinden biri olan bu kirişi korumak için çok sıkı çalıştıklarını söyledi.

El- Enany tüm kirişler çıkarılıp restore edildiğinde, takımın parçaları yeniden birleştirip, Büyük Mısır Müzesinde bulunan birinci güneş teknesiyle birlikte sergileneceğini belirtti.

Khufu ikinci tekne projesi yöneticisi Mamdouh Taha, şu ana kadar 700 tahta kirişin ortaya çıkarıldığını ve 681 tanesinin bulunduğu yerde restore edildiğini söyledi. Restore edilenlerden 404 tanesi Kahire Müzesine taşındı ve yeniden birleştirilmeyi bekliyor.

tekne kirişi

İkinci çukur ilk olarak 1954’te keşfedildi. İlk tekne, restorasyonu ve montajı için 20 seneden fazla zaman harcayan restorasyon uzmanı Ahmed Youssef gözetiminde parça parça çıkarılmıştı.

İkinci tekne, 1987’de Amerikan National Geographic Cemiyeti tarafından Mısır Tarihi Eserler Odası eşliğinde incelenene kadar bulunduğu bölgedeki çukurda kaldı. 2009’da, Yoshimura şefliğindeki Waseda Üniversitesi bilim ve arkeoloji takımına tekneyi çukurdan çıkarıp, restore ve toplama işlemlerinin ardından halka sunmaları teklif edildi. Takım çukuru haşaratlardan temizledi ve teknenin durumunu belirleyip uygun restorasyon metotlarını saptamak için kameralar yerleştirdi.

Çarşamba günü tekne çıkarıldıktan sonra, El-Enany devam etmekte olan Plato Geliştirme Projesi çalışmalarını denetlemek için kolları sıvadı.

Giza Platosu genel müdürü Ashraf Mohi, Ahram Online’a yaptığı açıklamada, yapılan çalışmaların plato girişini Fayoum Yolu üzerine transfer etmeyi ve bu bölgede kurulacak olan ziyaretçi merkezinde ziyaretçileri ağırlamak ve seyahatleri başlamadan önce plato ve tarihi eserler hakkında bilgilendirmek yönünde olduğunu söyledi.  Yeni ışıklandırma ve güvenlik sistemlerinin yanı sıra, yeni yönetim ve denetleme binalarının yapımı da proje kapsamında gerçekleştirilecek.

Çeviri: Esma Sultan Aydın

Kaynak: ahram

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More