Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Eğitimi Kalıcılaştırma ve Yansıtma Tüyoları

Başarılı insanların veya eğitiminden maksimum düzeyde yararlananların ve karakterlerine, yaşamlarına yansıtanların sırrı ufak ayrıntılarda gizlidir. Çünkü başarmak her şeyi bilmek, açıklayıcı kılmak değil ona giden yolda engelleri ortadan kaldırmaktır.

0 614

Şimdi her şeyi bir kenara bırakalım ve yeniden başlayalım planımızı gözden geçirmeye ve ufak dokunuşlarla onları başarmaya.  Çok emek harcayıp az verim elde etmek çok eğitim görüp az yararlanmak… Özetle bu kadar çaba ve emeğin insana yansımaması yahut bir emanetmiş gibi durması veya kısa bir sürecin misafiri olması akıllarda bir soru işareti bırakmıyor değil !…

Başarılı insanların veya eğitiminden maksimum düzeyde yararlananların ve karakterlerine, yaşamlarına yansıtanların sırrı ufak ayrıntılarda gizlidir. Çünkü başarmak her şeyi bilmek, açıklayıcı kılmak değil ona giden yolda engelleri ortadan kaldırmaktır. Şimdi gelelim ufak esaslı tüyolara… Adımları sağlam atmak için bu sıralamayı yapmakta yarar vardır…

1- Hedef: Hedefi netleştirmek insanı seçimlerine karşı daha titiz davranmasını sağlar. Varmak istenilen noktayı ilk adım belirler.

2- Özgünlük: İkinci ama en özel aşamadır. Çünkü aldığınız eğitimden maksimum düzeyde yararlanmak  ayrıca yaşamınızın her alanına yansıtmak için kendinizi eğiteceğiniz özgün bir tarzınız olmalı. Eğitimde özgünlük olmadığı sürece sadece kâğıtta kalan birleşmiş harfler den ibaret olur, o kelimelerin insanda  hayat bulması gerekiyor. Bu yüzden özgünlük insanın her davranışını, konuşmasını empati gücünü özetle yaşam tarzını bile değiştirir belki okuduğunuz bir satırın dalgası veya bir davranışın etkisi tüm yaşamınızın akışını değiştirir. Çünkü eğitim sadece kitaplarla sınırlandırlmayan büyük bir okyanustur sonu kültürlenmeye varmayan eğitim davul gibidir içi boş ama yüksek sesten ibaret olur.
Bu yüzden İnsan öğrendiği her şeyi kendi tarzıyla harmanlamadıkça şekillendirmedikçe sadece kısa bir sürecin misafiri oluyor. İnsanı geliştirmiyor kültürlendirmiyor halbuki bu kadar eğitimden amaç kültürlenme olmalı oda hayatın bütün yönlerine yansımalı insan o zaman yaratıcı olur, düşünür olur sanatçı olur. ALVİN TOFFLER’in güzel bir sözü vardır.. “Geleceğin cahili okumayan kişi olmayacaktır nasıl öğreneceğimi bilmeyen kişi olacaktır”.

3- Bağlantılı çalışmak : Daha çok kişisel gelişim sağlamak için çok yönlü çalışmak gerekir. Örneğin sevmediğin dalları sevdiğin veya ilgi duyduğun dallarla bağlantısını kurmak, pekiştirmek. Çünkü her şeyin bir zincirin bir parçası gibi birbiriyle bağlantılı ve tamamlayıcı etkisi vardır, böylece daha çok kültür kazanılır. Sevmediğimiz bilim dalları veya sanat alanları aslında onu keşfetmediğimizdendir ve ne yazık ki insan sevmediği yönlere karşı ön yargıcı oluyor… Örneğin  roman okumayı seven bir kişi kişisel gelişim kitaplarını sıkıcı bulup okumuyor. Okuduğu kitaplar o kişide bir süre sonra tatminlik yaratsa da yaşamının farklı yönlerinde eksilerle karşılaşabiliyor. Keza bunun gibi  bir çok farklı durumlarda var.

4- Düzen : Ödün veremeyeceğiniz kendinize ait bir düzeniniz olmalı kendinizi daha iyi gözlemenize ve edindiğiniz eğitimin yansıması kalbinizi aklınızı bedeninizi gıdalandırmak için çok önemli koşuldur. Düzen olmazsa insan kendini gözlemleyemez dolayısıyla ileriye yol kat edemez yaptıklarından yararlanamaz. Bilinç Dinamik bir olgudur sürekli takipte kalmak gereklidir.

5- Kısaltmak : Edindiğiniz bütün bilgileri veya okuduğunuz kitapları veya bilimleri zihinde kategori halinde şifrelemek, simgelemek yahut sınıflandırmak zihinde çağrışımı kolay olduğu için kalıcılık düzeyinde artış imkanı sağlar.

İlgili Yazılar

Ve yanı sıra kişisel gelişime en çok katkı sağlayan bir diğer ayrıntı ise… Her şeyi bir fikir haline getirmek örneğin tecrübelerinizi, okuduklarınızı, bildiklerinizi vs..
Bütün bunlar İnsanın radikal olmasını sağlar.

Yaşamınızın efendisi olmak için zaman sizi değiştirmeden veya başkası sizin yerinize karar vermeden akışınızı siz belirleyin…

Yazı: Liyan Doğan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More