Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

3700 Yıllık Çözülemeyen Mesaj: Phaistos Diskinin Gizemi

Phaistos Diski olarak adlandırılan ve şuanda Heraklion Arkeoloji Müzesi’nde bulunan gizemli eserin yaklaşık 3700 yıl önce, M.Ö 1700 yılları civarında, Bronz Çağı’nın bitiminde çözülemeyen bir metinde yazan gizemli insanlar tarafından yapıldığına inanılmaktadır.

2014’deki restorasyonun ardından Heraklion Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Phaistos Diskinin A yüzü
0 10.442

M.Ö 2. Milenyum, M.Ö 2000-1001 yıllarını kapsayan bir dönemdir ve evrende büyük krallıkların ve imparatorlukların ortaya çıkışıyla bilinir. Dönem Orta Bronz Çağı’ndan Geç Bronz Çağı’na geçiş olarak da bilinir.

Uzmanlar, M.Ö 2. milenyumun ilk yarısının Babil ve Mısır Orta Krallığı’nın egemenliğiyle göze çarptığını düşünüyor. Bilim insanları bu dönemde alfabenin gelişmeye başladığını söylüyor.

Ancak M.Ö 2. milenyum aynı zamanda Chariot Savaşı’nın ve milenyumun ortasında şiddetli değişikliklere sebep olduğuna inanılan nüfus hareketlerinin ortaya çıkışına da işaret etmektedir. Hitit İmparatorluğu’nun ortaya çıkışı ve Ege’de Yunan hâkimiyeti ile yeni bir düzen ortaya çıktı.

Pek çok farklı şeyde bu döneme ait izlere rastlanmaktadır.

Sitemizde Yayımlanan Antik Sırlar Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

2014’deki restorasyonun ardından Heraklion Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Phaitos Diskinin B yüzü

Phaistos Diski olarak adlandırılan ve şuanda Heraklion Arkeoloji Müzesi’nde bulunan gizemli eserin yaklaşık 3700 yıl önce, M.Ö 1700 yılları civarında, Bronz Çağı’nın bitiminde çözülemeyen bir metinde yazan gizemli insanlar tarafından yapıldığına inanılmaktadır.

Disk yaklaşık 15 cm çapındadır ve her iki tarafı mühürlü semboller ile kaplıdır.

Amacı, anlamı ve hatta coğrafi üretim yeri bilim adamlarınca tartışılmaktadır ve bu da onu dünyadaki en gizemli arkeolojik eser yapmaktadır.

İlgili Yazılar

Yumuşak kilden bir diskin üzerine hiyeroglif mühürler basarak yapılan yazıtlar hiyerogliftir ve diğerlerinin kökeni bilinmemekle birlikte A (Girit Kültürü’nün kullandığı ve hala tamamen çözülemeyen sistem) ve B çizgisel (Mikenliler tarafından kullanılan) yazıları ile benzerdir.

Bazı araştırmacılar 3 Temmuz 1908 yılında Girit Adası’ndaki Phaistos’ta keşfedilmesine rağmen bunun Girit kökeninden gelmediğine inanıyorlar.

Phaistos Diski’nin görünümü

Disk İtalyan arkeolog Luigi Pernier tarafından Phaistos’taki Minos sarayında keşfedildi. Nesnenin merkezine doğru saat yönünde kıvrılan bir düzen içinde yumuşak kilden bir diske hiyeroglif mühürlere basılarak yapıldığı tahmin edilen 45 ayrı işaretten oluşan 242 simgeden oluşmaktadır. Bu 45 işaretin çoğu kolayca tanınabilir sembolleri temsil ediyor. Üstelik, sondaki işaretin altında görünen küçük çapraz bir çizgide bulunmakta. Disk birçok yerde yazar tarafından yapılan düzeltmelerin izlerini de taşımaktadır.

Ancak birçok yazar diskin sahte olduğuna inanmaktadır.

Bu şüpheler diskin özelliklerinde kaynaklanmakta. Phaistos Diski, zamanın kil disklerinin neredeyse tümü kavisli olmasına rağmen düz hatlara sahip.

Ancak, belki de Phaistos Diski’nin gerçekliği hakkındaki en büyük şüphelerden biri eski yapıtlarda benzeri veya Guttenberg tarafından matbaa icat edilmesine kadar benzer hiçbir örnek yokken eserde dizgisel mühürler kullanılmıştır.

2008’de Times’daki bir habere göre, eserin tarihi ısıl ışıldamayla oluşturulmamıştır.

Diğer Tarih Araştırmalarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Çeviri: Belgin Avşar

Kaynak Ancient-Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More