Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Firavun Tutankhamun Devri Hakkında Bilinmeyen Detaylar

Tutankhamun’un oldukça küçük mezarını bulmak yüzyıllar sürmüştür. 3.245 yıl kadar, mezarı 4 Kasım 1922’de İngiliz Mısır bilimci Howard Carter tarafından keşfedilmiştir.

0 7.222

Tutankhamun Kimdir?

Tutankamon, 18.Hanedan’a mensup, M.Ö. 1336 ile 1327 yılları arasında hüküm sürmüş bir Mısır firavunudur. Hiyerogliflere bakılacak olursa Tutankhamun adı genelde Amen-tut-ankh şeklinde yazılmıştır.

Orijinal ismi, Tutankhaten’in anlamı “Aton’un yaşayan temsilcisi” iken, Tutankhamun ise “Amun’un yaşayan temsilcisi” anlamlarına geliyordu. 18.Hanedanlığın Horemheb ile son bulduğu söylense de mısır bilimciler Tutankhamun’un kraliyet kanı taşıyan son hükümdar olduğuna inanıyorlardı.

Akhenaten dönemindeki tek tanrı inancından sonra, onun döneminde sosyal ve dini konularda Mısır’ın eski geleneklerine geri dönüş yaşanmıştır.

Denilenlere göre geçiş kademeli bir şekilde olmuştur. Terk edilmiş tapınaklar ve kült yapıları onarılmıştır. Bu tapınakların;  Amon, Osiris ya da Ptah’a ait olması muhtemeldir. Rahiplik sınıfı resmî olarak yeniden tanınmış ve ilgili kültlerle alakalı ritüellerin yapılmasına izin verilmiştir.

Hadi gelin Mısır’a hâkim olan en ünlü firavunlar biri olan Tutankhamun döneminin ayrıntılarına göz atalım.

Tutankhamun’un oldukça küçük mezarını bulmak yüzyıllar sürmüştür. 3.245 yıl kadar, mezarı 4 Kasım 1922’de İngiliz Mısır bilimci Howard Carter tarafından keşfedilmiştir.

Tutankamon’un Laneti Yazı Serimizi Mutlaka İncelemelisiniz

Tutankhamun, Mısır’ı yöneten en genç firavun.

Tutankhamun’un Hükümdarlığı

Tutankhamun firavun olduğunda 8 ya da 9 yaş civarındaydı. Bundan ötürü yönetimle ilgili önemli kararları almak iki büyük isme düşüyordu. Birisi Nefertiti’nin babası Ay ve diğeri de askeri general Horemheb’tir. Firavun, bir on yıl, M.Ö.1333’ten 1324’e dek yönetimde söz sahibiydi. Mısır’ı yöneten en genç firavun kabul edilir.

Tutankhamun’un Laneti

Howard Carter, 1922 yılında Kral Tutankhamun’un mezarına ilk girdiğinde, mali destekçisi George Herbert de onunlaydı. Mezara girdikten dört ay sonra Herbert’in sinek ısırığından geçen bir zehirle öldüğü iddia edildi. Hemen dönem gazeteleri Herbert’in nasıl bir lanetle kurban olduğunu anlatan yazılar yazdılar ve güya mezar dışındaki kil tabletlerde de bu lanetin yazdığı iddiasında bulundular.

İlgili Yazılar

Buna karşılık, bununla alakalı herhangi bir kanıt olmasa da mezarı ziyaret eden diğer kişilerin de öldüğü iddia edildi ve onların ölümleri de lanet ile ilişkilendirildi.

Carter Kral Tutankhamun’un mezarına girdiğinde, paha biçilemez cenaze eşyaları, altın figürler, ritüel takıları, öteki dünyaya geçişe olanak sağlayacak olduğuna inanılan bir bot ve firavunun mumyalanmış organlarını koymak için yapılan bir tapınak bulmuştur.

Ek olarak Carter tüm bu hazineleri keşfettiğinde bir bölme daha bulmuştur ve burada  daiki küçük tabut ile iki de cenin yer alıyordu. DNA sonuçlarına göre mumyalardan biri, Tutankhamen’in ölü doğan kardeşi, diğeriyse büyük ihtimalle oğluydu.

Tutankhamun’un mezarından çıkan bu hazineler dünyanın en çok görülen arkeolojik eserleri arasında gösterilir.

Mısır Firavunları Hakkında Tüm Yazılara Buradan Ulaşabilirsiniz

Tutankhamun, babası Akhenaten’in radikal kararlarının aksine Mısır’in eski inançlarına geri döndü.

Tutankhamun’un Ailesi

Ailesi ve sülalesi meselesi biraz kafa karıştırıcıdır. Tutankhamun; Nefertiti’nin kocası Akhenate’nin oğludur, altı kız kardeşe sahiptir. Babası Akhenaten, adı daha az bilinen Kira isminde bir eşe daha sahipti ve ünlü firavunun annesinin o olduğu düşünülüyor.

Tutankhamun yarı kız kardeşi, Akhenaten ve Nefertiti’nin kızlarından biri olan Ankhesenpaaten ile evlendi.

 Tutankhamun’un Adının Tarihten Silinmesi

Tutankhamun en ünlü firavunlardan olmasına rağmen geride bıraktıkları ve hükümdarlığına ait izler ölümünün ardından sildirilmişti. Bunu yaptıran halefi Horemhe, Tutankhamun’un adının yazılı olduğu sayısız anıt üzerine kendi ismini yazdırmıştır.

Tutankamon’ûn Mezarından Çıkan Hazineleri Merak Ediyorsanız Tıklayın

Çeviri: Ecem Eralp

Eğer Facebook Mobil üzerinden yazımızı okuyorsanız bazı resimleri göremeyebilirsiniz. Bu linke tıklayarak web tarayıcınızdan orjinal metni rahatlıkla okuyabilirsiniz. Okumak İçin Tıklayınız.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More