Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

1400 Altın Yıllık Tac Yenilendi

Arkeologlar, tacı kraliçenin mezarının yanında bulunan çürümüş ahşap kutudan çıkardılar...

0 1.082

XI’AN (Şian), 6 Eylül Xinhua– Çinli arkeologlar, kısa ömürlü Sui hanedanlığının (581-618) ikinci ve son hükümdarı “İmparator Yang of Sui” olarak da bilinen Yang Guang’ın eşine ait olan 1400 yıllık tacı yenilediler.

tac

Taç, doğu Çin’in Jiangsu bölgesinde bulunan Yangzhou’da “İmparatoriçe Xiao” olarak bilinen kraliçenin mezarından 2012 yılında çıkarıldı. Bu taç, resmi olarak Çin’de bulunmuş en eski taç.

Arkeologlar, tacı kraliçenin mezarının yanında bulunan çürümüş ahşap kutudan çıkardılar ve kalıntı yenileme laboratuarı ile Çin’in kuzeybatısında Shaanxi (Şensi) bölgesinde bulunan Kültürel Kalıntıları Koruma Enstitüsü’ne gönderdiler.

Northwest Industrial Üniversitesi profesörlerinden ve projenin başındaki Yang Junchang, tacın üstündeki 13 çiçek motifini yenilemek için yavaş yavaş ve özenle hassas bakır telleri taçtan ayırdıklarını söyledi.

İlgili Yazılar

yenilenen-tac

Varaklı bronz tellerden yapılmış çiçekler; belirgin sap, çiçek yaprağı ve stamen şekilleriyle çok hassas. Motifler altın renkte ve tacı hareket ettirince etrafa ışıltı saçıyor.

Yangzhou Arkeoloji Enstitü başkanı Shu Jiaping, laboratuar araştırması sayesinde tacın yapımında kullanılan eski teknikleri ve materyali yeniden keşfettiklerini söyledi.

Çeviri: Buket Nur EKİM

Kaynak: xinhuanet

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More