Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Zehirli Akrep İğnesi Nasıl Evrimleşti?

Akrep zehri, avını öldürmek ya da felç etmek ya da yırtıcı hayvanlar veya rakiplerine karşı kendini savunmak için kullanılan genetik kodlu toksik proteinlerin potansiyel bir karışımıdır.

0 1.132

zehirli akrep iğnesi

Bilimadamları, akrep kuyruğundaki iğnenin alışılagelmiş koruyucu proteinlerle ilgisinin olduğunu söylüyorlar. Defensinler, bir çok bitki ve hayvanda ortak olan ve viral, bakteriyel ve fungal zararlılara karşı savaşan proteinlerdir.

Araştırmacılar, bu proteinler ve akrep zehrinde bulunan nörotoksinler arasındaki ilişkiyi araştırdı. Sonuçlar, tek bir genetik mutasyonun dahi böyle bir proteini ölümcül bir toksine dönüştürebileceğini gösterdi.

Bilimadamları, Moleküler Biyoloji ve Evrim dergisinde yayınlanan bulguların defensinler ve toksinler arasındaki evrimsel ilişkinin ilk kanıtları olduğunu söylüyorlar.

Akrep zehri, avını öldürmek ya da felç etmek ya da yırtıcı hayvanlar veya rakiplerine karşı kendini savunmak için kullanılan genetik kodlu toksik proteinlerin potansiyel bir karışımıdır.

Daha önce ki bir bulgu, bu venomda bulunan bir nörotoksin ailesiyle ve mikrop olarak bilinen küçük zararlılara karşı savunucu olan böcek proteinlerinin yani defensinlerin ortak bir atalarının olduğunu ortaya koymuştur.

Fakat Çin Bilimler Akademsi’nden çalışmayı üstlenen Prof. Shunyi Zhu, bu ikisinin geneteik yapılarının benzerliğinin nispeten az olduğunu ve bu durumun araştırmacılar için 20 yıldan fazladır bir bilmece olarak kaldığını söylemektedir.

İlgili Yazılar

Bu fonksiyonel ilişkiyi onaylamak için Çin ve Belçika’dan gelen bir araştırma grubu, akrebin signatürünü yani proteinin yapı ve işlevinden sorumlu bölgesini bulmak için venomun yapısındaki nörotoksini analiz ettiler.

Daha sonra bazı böceklerin koruyucu proteinlerindeki kilit dizilemeyi araştırdılar ve kalkan böcekleri, asker böcekleri ve sırt üstü yüzen böceklerin üç çeşidinde buna rastladılar.

Prof. Zhu, sadece zehirli böceklerdeki böcek defensinlerinin akrep toksin signatürleri içermesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Bu defensinler açık bir şekilde evrimsel bir ara maddeyi temsil ediyor ve bir toksine, benzer şekilde akrep zehrine dönüşme potansiyeline sahip olabilirler.

Araştırmacılar, bu teoriyi test etmek için bu böceklerin koruyucu proteinlerine akrep nörotoksin işlevi kazandırmak amacıyla proteinler üzerinde çalışmaya devam ettiler ve proteinin genetik yapısındaki sadece tek bir ilmiği silerek bunu başardılar.

Prof. Zhu akrep ve iğnelerinin evrimsel kökenlerinde bir mikrop bağışıklık sisteminden yırtıcı bir hayvan savunmasına geçmelerinin nasıl bir anahtar etmen olduğunu belirterek, bu durumun tipik bir divergent evrim örneği olduğunu söyledi.

 

Haber: Derya Çolak

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More