Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yeni Çin Seddi Bulundu!!!

Çin Seddi’nden önce, Çinli bazı hanedanlar, yine korunmak için birçok duvar inşa etmişlerdir. İşte bunlardan biri yeniden açığa çıkarılıyor.

0 722

YÜZYILLAR ÖNCESİNDE DE ÇİN’DE BAŞKA BİR “ÇİN SEDDİ” VARDI!

Resim 1
Jiaonan ülkesindeki, anakayanın yeryüzüne çıkmış tabakası ile birleştirilmiş Qi duvarı

2000 yıldan daha önce inşa edilen Çin Seddi, antik mühendisliğin anıtsal başarılarından biri olarak ayakta durmaktadır. Binlerce kilometre uzanan Çin Seddi, birliğini henüz tamamlamış ülkeyi yabancı istilacılardan korumuştu.

Çin Seddi’nden önce ise, Çinli bazı hanedanlar, yine korunmak için birçok duvar inşa etmişlerdir. Yakın zamanda ise Amerikalı bir arkeolog, bu duvarların en büyüklerinden birinde yüzey araştırmaları yapmaya başladı.

Chicago’nun Bölge Müzesi ile birlikte çalışan Arkeolog GaryFeinman, şimdilerde “İlk Çin Seddi” diye anılan söz konusu duvarlarda çalışmalarına direkt kazı ile başlamadı. Çin’in doğusundaki Shandong eyaletinin çevresinde basit bir yürüyüş yaparak ve herhangi başarılı bir arkeoloğun da yapacağı gibi küçük çanak-çömlek parçalarına bakınarak çalışmalarına başlamıştır.

Arkeolog GaryFeinman, Arkeolog LindaNicholas ve çalışmanın diğer ekip üyeleri olan Arkeoloji Bölümü yüksek lisans öğrencileri, arkalarında Qi duvarının bir bölümünden sıkıştırılmış topraklı yapıların da ortaya çıktığını gösteren bir kesit.
Arkeolog GaryFeinman, Arkeolog LindaNicholas ve çalışmanın diğer ekip üyeleri olan Arkeoloji Bölümü yüksek lisans öğrencileri, arkalarında Qi duvarının bir bölümünden sıkıştırılmış topraklı yapıların da ortaya çıktığını gösteren bir kesit.

2 yıl önce, Feinman topraktan yapılmış bir duvar ile karşılaştı ki bazı yerlerde duvarın boyu 4,5m idi. İnsanlar, Çin Seddi’nden yüzyıllar önce Shadong’da inşa edilmiş olan ve yaklaşık M.Ö. 500’lere tarihlendirilen büyük bir duvarın olduğunu biliyorlardı. Amerikalı arkeologun da keşfettiği bu duvarın bir parçası gibi görünüyordu. Feinman, “Biz bu bölümü yürüyerek ne kadar muhteşem tasarlandığını gördük” dedi ve şunları ekledi: “Bu duvar, ciddi anlamda Doğu Shandong’ın oldukça sarp kayalara sahip dağların yüksek sırtları boyunca uzanmaktadır. Bu uzantının yüksekte kalan bölümleri ise şaşırtıcı derecede iyi korunagelmişlerdir.”

Feinman, ilerleyen zamanlarda duvar ile ilgili çalışmaları ciddi anlamda hayata geçirmeye başladı. Duvarın izleri üzerinden taslak çizimlerini yaptı, haritalandırdı ve ayrıca daha da birkaç yüz mil daha uzatılabileceğini ifade etti. Amerikalı arkeolog, “Şimdiye kadar hiç kimse bunu yapmamıştı” diyerek sözlerine şunları da ekledi: “Hiç kimse bu duvarın böylesine geniş bir alan boyunca nasıl kıvrılarak uzandığını görmemiştir.”

Duvarı inşa eden Çinli “sıkıştırılmış toprak” olarak adlandırılan bir teknik kullanmıştır. Çok açık bir şekilde anlaşılıyor ki, çalışanlar yüksekliklerin alt kısımlarından elde ettikleri ince taneli toprağı bu duvarın üst kısmına tonlarcasını taşıyıp yığın oluşturacak şekilde bir araya getirdiler. Daha sonra bu yığınları iyice sertleşinceye kadar karıştırdılar. Bu konu üzerine Feinman, “Oluşturulan duvar 2500 yıl ayakta kalacak kadar yeterince dayanıklı olduğu anlaşılmaktadır” dedi.

Neredeyse yüzlerce mil çapındaki yapılandırma, çok sayıda insan gücünü gerektirmiş olmalıydı. Kudüs Hebrew Üniversite’den Arkeolog GideonShelach’ın söylediklerine göre, duvarın yapımını yönetmiş olan Qi hanedanlığının liderlerinin, onları işgal etmek isteyen bir hayli düşmanı vardı.

İlgili Yazılar

“Onlar her şeyden önce, savaş için gerekli asker toplama konusunda oldukça iyilerdi.” diyen Shelach, fazla insan gücü ile birlikte liderlerin istedikleri her şeyi de yapabildiklerini ve tüm bunların sayesinde söz konusu duvarları yapmaya başladıklarını ifade etmiştir.

Shandong Üniversitesi’nden iki yüksek lisans öğrencisi, Shandong eyaletinde bulunan Qi duvarının genişliğini kontrol ediyorlar.
Shandong Üniversitesi’nden iki yüksek lisans öğrencisi, Shandong eyaletinde bulunan Qi duvarının genişliğini kontrol ediyorlar.

300 yıldır varlığı takip edilebilen Çin Seddi’nden farklı olarak, “Qi Seddi” yabancı istilacıları dışarıda tutabilmek için inşa edilmemiştir. Feinman bunu: “ Söz konusu duvar, büyük devletler arasındaki bir duvardı” diyerek yorumlamıştır.

Dönemin bölgesel hanedanları sürekli genişleyen ordular kurdular. Bu ordular sert bir karakteri olan QuiShiHuang’ın dur emrine kadar sürekli savaşmışlardı ve Shelach’ın da söylediği gibi hayal edilemeyecek kadar muazzam büyüklükte orduları bulunmaktaydı.

Shelach ayrıca sözlerine şunları da eklemektedir: “Diğer bütün devletleri fethetmiş olan Qin’in ordusu, 10 yıl farklı cephelerde savaşan ve yaklaşık 1,5 milyon askere sahip olan bir orduydu.”

QinShiHuang M.Ö. 221’de bölgesel bazı devletleri birleştirmiş ve doğal bir Qin Hanedanlığı kurmuştur. Qin’in askerleri, 1974 tarihinde keşfedilen ünlü yaşayan modeller olan terracotta (pişmiş toprak) ordusuydu. Bu heykeller, QinShiHuang öldüğü zaman, onunla birlikte gömülmüşler. Huang ölmeden önce, yaptığı devasa duvar ile iyi komşular kazandığını fark etmiş ve kuzeyde de Qi duvarından daha da büyük başka bir duvar inşa ettirmeye başlamıştır. Nihayetinde bu ikinci set halindeki duvar, günümüzde herkesin de bildiği Çin Seddi’nin bir parçası olmuştur.

Fienman’ın söylediğine göre Çin halkı, Çin’in kırsal yerlerinde çok sayıda süregelen, bazı bölümlerinin yok olması ile tehdit içinde olan yapıların olmasına rağmen daha erken olan Qi duvarı ve bunun yeniden keşfedilmesi ile ilgileniyorlar. Bu durum Fienman’a göre olumsuz bir durum değildir.

Feinman ayrıca şunları da eklemektedir: “İşin tuhafı, Qi duvarının bölümleri, toplumları birleştiren toprak yolları için şimdilerde temel oluşturuyor. Bir zamanlar insanları bir şekilde birbirinden ayrı tutması anlamına gelen şey, bugün bir araya getiren bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır.”

resim 4

Nereye Dergisi Özel Haber

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More