Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Vietnam’da Antik Ticaret Ağı Gün Yüzüne Çıkarıldı

Keşif, taş aletler konusunda uzman olan Dr. Frieman, Güney Vietnam'daki Rach Nui adı verilen bir sit alanında araştırmacılar tarafından bulunan taş aletlerini incelemek için bölgeye geldikten sonra gerçekleşti.

0 700

ANU (Avustralya Ulusal Üniversitesi) arkeologlarından oluşan bir ekip, yaklaşık 4,500 yıl öncesinden 3,000 yıl önceye kadar faaliyet gösteren geniş bir ticaret ağını gün yüzüne çıkardı.

Yeni bir araştırma Güney Vietnam Mekong Deltası boyunca uzanan birçok yerleşimin, çok sayıda insan yapımı eşyanın yüzlerce kilometreye kadar ticaretinin yapıldığı karmaşık bir düzenin parçası olduğunu gösteriyor.

ANU Arkeoloji ve Antropoloji Okulu’ndan lider araştırma görevlisi Dr. Catherine Frieman, bu keşfin eski Vietnam kültürü hakkında bildiklerimizi önemli ölçüde değiştireceğini söyledi.

### Farklı Kültürlerde “Nasreddin Hoca” Nasıl Anlatılıyor Yazımızı Mutlaka İncelemelisiniz

Dr. Frieman: ”Bazı insan yapımı eşyaların ticaretinin yapıldığını biliyorduk fakat bu araştırma bize büyük bir ticaret ağı ile birlikte alet yapımı uzmanları ve teknolojik birikime dair kanıtlar da sunuyor.”

”Bu, insanların ihtiyaç duydukları şeylerin üzerine ekstra birkaç eşya ürettiği bir olay değil, önemli bir faaliyet.”

Keşif, taş aletler konusunda uzman olan Dr. Frieman, Güney Vietnam’daki Rach Nui adı verilen bir sit alanında araştırmacılar tarafından bulunan taş aletlerini incelemek için bölgeye geldikten sonra gerçekleşti.

Dr. Frieman, balta taşı gibi ailetler yapmak için kullanılan ve Dong Nai Nehri Vadisi’nin üst kesimlerinde 80 kilometrelik bir alandaki taş ocağından çıktığına inanılan bir kum değirmen taşı keşfetti.

”Rach Nui bölgesinde hiç bir taş kaynağına rastlanmadı. Bu nedenle, insanlar büyük ihtimalle taşı ithal ediyor ve onu malzeme yapımında kullanıyordu.”

”İnsanlar, hiç bir taş kaynağının olmadığı bir yerde yaşamalarına rağmen taş alet yapımı konusunda uzmanlaşıyorlardı.”

ANU Arkeoloji ve Antropoloji Okulu’ndan Vietnam arkeolojisi uzmanı Dr. Philipp Piper, Güneydoğu Asya boyunca avcılık ve toplayıcılıktan çiftçiliğe geçiş sürecinin haritasını çıkarma üzerinde çalışıyor.

İlgili Yazılar

### İpek Yolu Hakkında Bilinmeyenleri Bu Yazımızda Bulabilirsiniz

Dr. Philipp: ”Vietnam, avcılıktan çitfçiliğe kadar olan karmaşık yollar hakkında önemli bilgiler sağlayan çok sayıda yerleşim yeri ve sit alanıyla birlikte inanılmaz bir arkeoloji tarihine sahip.”

”Güney Vietnam, birbirine çok yakın yerlerde bulunan, madde kültüründeki önemli değişiklikleri, insanların yerleşim yapılarını ve yaşayış şekillerini gösteren çok sayıda arkeolojik sit alanına ev sahipliği yapmakta.”

”Bu, çeşitli akarsu yataklarında ve kıyılarda yaşamış toplumların bu dönemde kendi sosyal, kültürel ve ekonomik eğilimlerini kısa sürede oluşturduklarını gösteriyor.”

”Bu toplumlar arasında çeşitli karmaşık ticaret ağları ortaya çıktı ve bunlardan bazılarının sonucunda ise uzun mesafelere ticaret yapma fikirleri doğdu.”

Araştırma, Antiquity (Antik Çağlar) Dergisi’nde yayımlandı.

İPEK YOLU: 8500 YILLIK İPEK ÜRETİMİNİN KANITI LÜKS KUMAŞA YENİ BİR TARİH DOKUYOR
ORTA ÇAĞ DÜNYASINI DEĞİŞTİREN 10 CESUR KÂŞİF
MODERN YÖNTEMLER İLE İPEK YOLU HARİTASI YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Çeviri: Özge Sertbaş

Kaynak Dergi: Antiquity
Kaynak: Australian National University

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More