Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Ürdün’deki Beit Ras Kentinde Erken Roma Dönemi’ne Ait Mezar Ortaya Çıkarıldı

0 548

Ürdün Turizm Kurulu ülkenin kuzeyindeki Beit Ras şehrinde yerel bir kanalizasyonun genişletme çalışması sırasında ortaya çıkarılan bir antik mezar keşfinin haberini verdi.

Mezar, biri diğerinden daha büyük olan iki gömü odasından oluşuyor. Ana odada arkeologlar iki aslan başıyla süslenmiş bir bazalt lahit buldular. İkinci oda iki mezar daha içeriyordu ancak hiçbir eser yoktu.

Mezarı asıl eşsiz kılan şey ise, insan figürlerini, atları ve uzmanların dediğine göre zamanın cenaze ritüelleri hakkında değerli bilgiler veren mitolojik sahneleri tasvir eden çok sayıdaki parlak renkli freskler.

İki aslan başıyla süslenmiş bazalt lahit
İki aslan başıyla süslenmiş bazalt lahit

Ana odada bulunan yazıtlar ve eserlerin bazıları kabrin inşasının kesin zamanını ve kimin için yapıldığını belirlemek için inceleniyor. Ön inceleme gösteriyor ki mezarlar geç Roma ya da erken Bizans döneminden kalma.

Tarihi Eserler Departmanı müdürü Munther Jamhawi, Beit Ras şehrinin, o zamanlarda Capitolias olarak bilinen antik Helenistik ve Roma şehir grubu Decapolis’in şehirlerinden biri olduğunu açıkladı.

İlgili Yazılar
Fresklerin bir çoğunun çok iyi korunmuş halde olduğu ifade ediliyor.
Fresklerin bir çoğunun çok iyi korunmuş halde olduğu ifade ediliyor.

Şehirden aynı zamanda Arap şiirinde, İkinci Asırdan kalma bir tiyatroyu ve daha sonraları İslami ve özellikle erken Emevi döneminde kullanılan mimari tarzlara ilham vermiş bir Bizans kilisesini bulunduran eşsiz bir yer olarak bahsedilmiştir.

Mitolojik sah
Mitolojik sahne
Tarım hayatını resmeden bir sahne
Tarım hayatını resmeden bir sahne

Çeviri: Cemre Nayir

Kaynak: Europa Pass

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More