Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tunç Çağı’ndan Günümüze Gelen Bir Savaşçı

MÖ 1500 yılında 30-35 yaşlarında öldüğü tahmin edilen savaşçının kafatası çok kötü durumda ve büyük ihtimal yaralanarak ölmüş...

0 1.538

Yunanistan’da 3,500 yıl önce hazine dolu bir mezara gömülmüş kare çeneli ve güçlü boyunlu gizemli bir savaşçı bulundu.

Yunanistan’da 3,500 yıl önce hazineye gömülmüş gizemli savaşçının yüzü bulundu, bu savaşçı, bir gözlemciydi.

Lakabını “Savaşçı Griffondan” alan, efsaneleri akıllara getiren adam, kare çeneli, geniş, yakışıklı bir yüze sahip.

tunc-cagi-savascisi

Güney Afrika’da Johannesburg’da Witwatersrand Üniversitesi’nden Lynne Schepartz ile çalışan yüz maskı uzmanı Tobias Houlton, Griffon Warrior’u en yakın betimleye yeniden dökmenin kolay olmadığını söyledi.

MÖ 1500 yılında 30-35 yaşlarında öldüğü tahmin edilen savaşçının kafatası çok kötü durumdaydı.

Houlton, Discovery News’a şunları söyledi: “Kafatası ortadan ikiye ayrılmıştı. Yüzünün ortasından geçen kemikler açık bir şekilde kötü durumdaydı. Bu yüzden burnunun olduğu bölge ve gözünün iç kısmındaki detaylar da etkilenmişti. Yüzü yeniden bir araya getirmeden önce, yüz maskının mümkün olup olamayacağından emin değildik.”

Houlton, savaşçının gerçek yüzüne en yakın biçimi yakalamak için Manchester metodunu kullandı. Kalınlığa karar vermek için işaretleyici mandal kullanılarak yüz dokularını kafatası yüzeyinden dışa doğru yayıldı. Gözlerin, kulakların, burnun ve ağzın şekline, büyüklüğüne ve duruşuna kafatası özellikleri temel alınarak karar verildi.

Kafa tasının durumu göz ve burnun çevresini tekrar şekillendirmeye el vermedi.

Bu noktada, Houlton ve Schepartz, 25-35 yaşlarında modern Yunan bir erkek yüzünün ortalama kalıbından yola çıkarak bir yüz kalıbı oluşturdu.

Houlton: “Griffin Warrior’a ilişkin ulaşabildiğimiz en yakın muhtemel veri bu. Kalıptan burun, burun bölgesinin yapımını kolaylaştırdı ve gözlerin muhtemel açısını bulabildik” dedi. Ten rengi ve saç rengi gibi DNA bilgisi gerektiren özelliklerin ancak tanımlanmış Miken ve Minos eserlerine göre tahmin edilebileceğini de ekledi.

Schepartz, Discovery News‘a şunları söyledi: “Saç tarzı için, Miken duvar resimleri dahil olmak üzere birçok kaynağı kullandık.

Sonuç, Homeros’un destanlarını anımsatan, gür uzun siyah saçlı bir adam.

5 fit derinliğinde, 4 fit genişliğinde ve 8 fit uzunluğunda olan Griffin Warrior’un mezarı, Homeros’un İlyada eserindeki Troya’daki Yunan askerlerinin başındaki Nestor’un Sarayı’nın kalıntıları yakınında bulundu.

İlgili Yazılar

Stocker: “Bu mezar ne esfanevi Kral Nestor’a ne de babası Neleus’a ait. Savaşçı, Nestor ve Neleus’tan 200 belki de 300 yıl önce yaşamış” dedi.

Mezarda bulunan yüzüklerin analizi, savaşçının; Mikenlilerin Minos’a kültürlerini aşılayarak fethettiği zamanlarda Pilos’u yöneten elit kesimden olduğunu ortaya çıkardı. Adamın Minoslu bir savaşçı mı yoksa Minos kültüründe asimile olmuş bir Mikenli mi olduğunu henüz bilinmiyor.

Savasçının mezarından çıkan değerli objeler bu yerin önemini arttırdı. Mezarı, 2015 yılının yazında Cincinnati Üniversitesi’nden Jack Davis ve Sheron Stocker , bu yeri Yunanistan’ın güneybatı kıyısında bulunan Pilos’ta eski bir ev sanarak kazdıklarında buldu. Buldukları, hazineye gömülmüş bir mezardı ve İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yapılan en önemli keşiflerdendi.

Mezardaki iskelete 3,500 yıldır el değmemişti. Kalıntıları 2000’den fazla büyüleyici obje çevreliyordu. Göğsünün yanında altın suyuna batırılmış fildilşi kabzalı bronz bir kılıç bulundu. Onun yanında, altın saplı bir hançer bulunurken bacaklarının yanında da bir çok silah vardı. Boynunda çok iyi korunmuş ve hâlâ parlayan iki altın kolye bulunurken, karnının yakınlarında altın kupalar vardı.

Başının çevresindeyse 1000’den fazla akik boncuğu, ametis, jasper taşı ve altın bulundu. Aynı zamanda vucüdun çevresinde ve üzerinde som altınlar, fildişi taraklar, gümüş kupalar, bronz kaseler, kupalar, testiler ve kaseler bulundu.

Mezarın içinde tek bir parça çömlek bulunmadı, bu da adamın ne kadar zengin olduğunu gösteriyor.

Bu mezar, yıllardır Yunan Tunç Çağı’na ait bulunan en muhteşem mezarlardan biri.

Davis, Discover News’a şunları söyledi: “Bulunan eserlerın aralığı ikonografide ne kadar başarılı olduklarının bir kanıtı. Bu durumu özel kılansa, tüm eserlerin tek bir adamla aynı anda gömülmesi.”

Kadınlarla özdeştirilen eserlerle ve mücevherle beraber gömüldüğüne inanmak zor.

Stocker’ın feminen objelerin bazıları için tahminleri var. Mesela; tarağın, savaştan önce saç tarama geleneği yansıttığına inanıyor. Mücevher ve takılarınsa, tanrı için hediye olduğunu düşünüyor.

Griffin Warrior kim olursa olsun, bu adam Minos’u ana karaya tanıtıp Miken uygarlığını şekillendiren, Yunan kültürünü geliştiren insanlardan biriydi.

Miken Savaşçının Mezarı Medeniyetin Kapısı Olabilir…

Çeviri: Buket Nur Ekim

Kaynak: seeker

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More