Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Truva Savaşının Efsanevi Okçusu ve Antik Salamis’in Kurucusu

Homeros'un destansı şiiri, İlyada, pek çok kahramanın ismiyle doludur. Örneğin, Yunan cephesinde en ünlü karakterlerden bazıları Achilles, Agamemnon, Odysseus ve Menelausdur.

0 5.431

Yunan Mitolojisi’nde büyük savaşcı Telamon kralının oğlu olan Teucer çok iyi bir okçuydu. Truva Savaşı’nda kardeşi Ajax’ın yanında savaşmıştır. Savaşın hileleri ve trajedilerine rağmen uzaklaştırılmış ve sürgün edilmiştir.

Homeros’un destansı şiiri, İlyada, pek çok kahramanın ismiyle doludur. Örneğin, Yunan cephesinde en ünlü karakterlerden bazıları Achilles, Agamemnon, Odysseus ve Menelausdur. Truva cephesinde ise en iyi kahramanlar olarak bilinen Hector, Aeneas, Sarpedon and Glaucon’u içermektedir. Bunumla birlikte İlyada’da ki bütün savaşçılar kahraman olarak düşünülmemektedir.

İlyada sayfa 8, satır 245-53, Yunanca el yazması, M.S 6. yüzyıl başları 5.yüzyıl sonları

Korkak bir karakterin işaretlerinden biride, karakterlerin mızrak ve zırh yerine yay ve ok kullanmalarıdır. Bunlardan en ünlüsü de Troya’nın kralı ve Helen’i kaçıran Paris’dir. Filmdeki karakterin, modern ve kahramanca betimlenmesinden farklı olarak Homeros’un Paris’i korkak bir karakterdir. Yay kullanıcılarının tümü kötü bir şekilde ve korkakça resmedilmektedir. Ne var ki Teucer çok iyi bir okçu olarak görülmektedir.

Teucer, Salamis adasının kralı Telamon’un oğlu ve ikinci karısı Hesione, Truva kralı Laemedon Kralı’nın kızıdır. İkinci bir eşin oğlu olmak, Teucer’i gayrimeşru olarak görülmesine sebep oluyordu. Teucer’in annesi Truva Savaşı boyunca Truva Kralı olan Priamos’un kız kardeşidir. Bu Teucer’in Truva Kralı’nın yeğeni, bununla birlikte Hector ve Paris’in kuzeni olduğu anlamına gelmektedir. Teucer savaş boyunca Yunan cephesinde savaşmıştır.

Efsanevi Okçu Teucer’i tasvir eden Bronz Heykel

Teucer aynı zamanda bir üvey kardeşe sahipti. Kardeşi Yunan kahramanı Telamon’un oğlu olan Büyük Ajax’dı. Onu diğerinden ayıran özelliği ise Truva Savaşı’na katılmasıydı. Eşi Periboea’dır. Teucer ve Ajax efsanevi kahraman Achilles’in kuzenleriydiler.

İlyada’da Teucer’in savaş yöntemi şu şekilde betimlenmiştir:

Ve Teucer dokuzuncu geldi, okunu istemsizce gerdi,/dev Ajax’ın kalkanının altında gizleniyordu./Okçu hedefini aldı/ çizgilerden ateş etti – vurduğu adam olduğu yerde öldü/genç adam hızlıca suya batarak/ Ajax’ın kalkanının altında/Ve pırıl pırıl koruyucu kalkan başını parmaklarına gizleyecekti. “

Gayrimeşru çocukları koruman amacıyla yapılan şeylerden biriside, anneleri tarafından saklanmalarıydı ve böylelikle Teucer’in gayrimeşru durumunu sezdiren bu açıklama dikkatleri üzerine çekmiştir. Buna rağmen Teucer etkili bir katildi ve Homeros onun kurbanlarının bir listesini vermektedir : ” Keskin nişancı Teucer’in vurduğu ilk Truvalı kimdir? İlki Orsilochos, sonrasında Ormenus, Ophelestes/Doetor ve Chromius, soylu Lycophontes/Polyaemon’un oğlu Amopaon ve Melanippus.”

Efsanevi okçu Teucer

Teucer Hector’u öldürmeyi denedi ama iki kez ıskaladı.

Teucer Sophocles’in trajedisinde Ajax’da tekrar ortaya çıkar. Trajedide Teucer intihar ettikten sonra Ajax’ın cesedini uygun bir şekilde gömülmesinin güvence altına alınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Roman şair Ovidius’a göre, Ajax savaş sonrasında Achilles’in silahlarını almak amacıyla Odysseus ile mücadele etmiştir. Etkili konuşmasıyla bu mücadeleyi Odysseus kazanmıştır ve Ajax bu durumdan son derece mutsuz olmuştur. Ovidius’un yazdıklarına göre Ajax orada kederden intihar etmiştir, Sophocles hikâyeye farklı bir anlatım getirmektedir. Oyun yazarının versiyonunda Ajax öfkeyle dolup diğer Yunan liderlerini öldürme planları yapmaya başlamıştır. Tanrıça Athena araya girmiştir ama buna rağmen Ajax bir koyun sürüsünü katletmiştir. Ajax’ın aklı başına geldiğinde pişman olup kendini öldürmüştür. Onları öldürmeye çalıştığından dolayı Agamemnon ve Menelaus Ajax’ın cesedinin gömülmesini reddetmişlerdir. Neyse ki, Odysseus gelmiş ve Yunanlıları Ajax’ın gömülmesine izin vermeye ikna etmiştir.

(M.Ö. 400-350 Büyük Ajax’ın intiharı)
İlgili Yazılar

Teucer Salamis’ döndüğünde babasına Ajax’ın ölümüyle ilgili haberleri vermişti. Telamon Teucer’i Salamis tahtına olan ilgisini düşündüğü için sürgün etmiştir. Çünkü Ajax’ı ihtiyaç anında terk etmiş ve ölümünü engellemek için hiçbir şey yapmamıştı.

Teucer yeni bir memleket kurma amacıyla sadık yandaşlarıyla birlikte Kıbrıs adasına gitmiş. Adaya vardığında yeni bir şehir bulmuş ve doğduğu yerin şerefine Salamis ismini vermiş.

Antik Kenti olan Salamis’den kalıntılar. Kıbrıs

İNCELEME: FELSEFEDEN EKONOMİYE ANTİK YUNAN DÜNYASI

SALAMİS DENİZ SAVAŞI İÇİN TOPLANILAN YER BULUNDU

ANTİK TRUVA’DA HAMİLELİK ÖLÜMLERİNE DAİR EŞSİZ BİR KANIT BULUNDU

Çeviri: Gözde Yıldırım

References

cmes.arizona.edu, 2015. The Founding Story of Salamis. [Online] Available at: http://cmes.arizona.edu/sites/cmes.arizona.edu/files/The%20Founding%20Story%20of%20Salamis.pdf

Ebbott, M., 2003. Imagining Illegitimacy in Classical Greek Literature. Lanham: Lexington Books.

Homer, The Iliad,[Fagles, R. (trans.), 1990, Homer’s Iliad. London: Penguin.]

Ovid, Metamorphoses [Online] [More, B. (trans.), 1922. Sophocles’ Ajax] Available at: http://www.theoi.com/Text/OvidMetamorphoses13.html

Sophocles, Ajax [Online][Trevelyan, R.C. (trans.), 1919. Sophocles’ Ajax] Available at: http://classics.mit.edu/Sophocles/ajax.html

www.salamina.gr, 2015. Teucer. [Online]
Available at: http://www.salamina.gr/Default.aspx?tabid=476&language=el-GR

Kaynak: ancient-origins “The Tale of Teucer – Legendary Archer of the Trojan War and Founder of Ancient Salamis”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More